kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:328/456)

Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad 245

również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI   340 g cukinii(...)razie "ciasto" się nie zbije. 2 Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano. 3 Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut. Sos 4 Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie

A to pestka
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 183

piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje(...)tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej (jedną czwartą szklanki), podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści wsypujemy kurkumę

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 192

startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy(...)jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu - al dente około 8 minut. Następnie cedzimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i przygotowujemy danie do ostatecznie upieczenia :) Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu. Następnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 338

kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście startego żółtego sera Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć na sicie. Makaron(...)konsystencji gęstej słodkiej śmietanki. Gotowy sos zestawić z ognia, dodać starty ser żółty i wymieszać aby się rozpuścił. Sosem polać przygotowane składniki w naczyniu żaroodpornym. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Pieczone pierożki z mięsem. 174

farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku(...)jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Naleśniki z farszem. 279

gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć(...)bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam:   tu kliknij .       Smacznego

W kuchni u Moniki
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 173

rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe(...)każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy  dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn

Basia w kuchni
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 208

szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju(...)mieszamy.  Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze  180°C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie

Moniki Smakołyki
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 556

Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw oczywistych, był dla mnie(...)przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy

Ratunku obiad
Drobiowe roladki z kurczakiem, nadziane papryką i ogórkiem. 150

roladki dość długo czekały na publikacje... W końcu się doczekały. To drobiowe roladki  z kurczaka nadziane, papryką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem. Idealny pomysł na niedzielny obiad.  Składniki; 8 udek bez kości (takie mięso możemy kupić w sklepie) 1 papryka czerwona 2-3 kiszone ogórki 10 dag żółtego sera sól, pieprz 4 ząbki czosnku bazylia suszona kilka listków(...)się nie rozpadła. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej (dosyć ciasno). Po wierzchu posypujemy dodatkowo suszoną bazylią. Przykrywamy folią aluminiową  albo pokrywą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C. Pieczemy około 40 - 50 min.  Podałam na rukoli z pieczoną marchewką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe pierożki kebabowe 180

koniec dodać adżikę (podkreśli smak farszu) lub koncentrat pomidorowy. Farsz przełożyć do miski. Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia(...)rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. 5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym. 6. Pierożki można mrozić, podgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim 125

Potwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella. około 500 g piersi kurczaka 1 duży por 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 200 g tartej mozzarelli 1 op. ciasta francuskiego majonez szczypta curry sól, pieprz opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta Pora(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu. Wykładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy ciastem francuskim (ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty wielkości porcji mięsa). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut (do zarumienienia

Smaki Na Talerzu
Kurczak z pieczarkami pod kruszonką 366

ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu:) 2 filety z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz opcjonalnie – mąka krupczatka Kruszonka: 1 łyżka bułki tartej 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich 2 łyżki tartego parmezanu 1,5 łyżki(...)woda odparuje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki wykładamy na mięso. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną drobne grudki. Posypujemy po pieczarkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (lub do zarumienienia

Smaki Na Talerzu
Pizza – kurczak, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza, mozzarella 224

koncentratu pomidorowego konkretny „chlust” ketchupu (plus/minus 1/2 szkl.) płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii odrobina gałki muszkatołowej po 1/2 płaskiej łyżeczki soli i cukru Dodatki: filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub drobne paseczki, zamarynowany w przyprawie kebab-gyros, usmażony kilkanaście pieczarek, lekko przesmażonych (ważne by nie puściły wody, więc albo smażymy do odparowania, albo tylko chwilę podsmażamy(...)gotowe. Należy jednak miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk. Gdy mamy już wyrobione ciasto wykładamy je na posypaną mąką blachę. Dopiero teraz włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni i do zimnego wstawiamy blachę z ciastem na 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i mieszamy. ( Dla wzbogacenia

Smaki Na Talerzu
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 403

zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.   Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obsypać przyprawą do shoramy, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do miski. Na tę samą patelnię wrzucić zamrożony szpinak, smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem(...)obiad na dwa dni, a drugiego dnia żeby coś zmienić nie panierowałam i nie smażyłam krokietów tylko ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku, aż ser się ładnie rozpuścił. W takiej wersji również były bardzo smaczne

Simply Food
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 878

kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól(...)sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy sezamem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika

Ratunku obiad