imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić. Żółtko (w oddzielnym naczyniu) zetrzeć na drobnych oczkach. Odsączyć tuńczyka i kukurydzę z zalewy. Zetrzeć(...)żółty na grubych oczkach. Układać składniki warstwami w misce w następującej kolejności (zaczynając od dołu): ½ białka ½ kukurydzy cały tuńczyk ½ sera żółtego majonez ½ białka II ½ kukurydzy II ½ sera żółtego II majonez Wierzch posypujemy żółtkiem Smacznego
Anioły w kuchniłyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier(...)lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek). Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano
Aga w kuchniOstatnio miałam wielki dylemat... jaką zrobić sałatkę... miałam w domu seler w słoiczku i kukurydzę, więc postanowiłam te produkty wykorzystać... po chwili miałam kolejny dylemat, chciałam koniecznie warstwową sałatkę i tak się zastanawiam... ale jak ją przyprawić? No i wymieszałam majonez z musztardą i powstały pyszny, nieco ostrzejszy sosik :) Sałatka wszystkim smakowała, polecam :)Składniki 7 jajek, 200 g szynki konserwowej(...)słoiczek selera wybornego, 1 puszka kukurydzy, 5 łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, natka pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu
Aga w kuchniPyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI 5 jajekpuszka tuńczyka w olejupuszka kukurydzy cebula dymka + szczypior2 ogórki konserwowe lub kiszonekilka łyżek majonezusól, pieprz PRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez. Wstawiamy na godzinę do lodówki . Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjelodówka świeciła pustkami. Na dodatek dzieciaki zaczęły się domagać hamburgerów na obiad, a ja nie miałam żadnego mięsa. Zrobiłam eksperyment i tak powstały wegetariańskie burgery z ciecierzycy i kukurydzy. Wyszły pyszne! Mój siedmioletni synek stwierdził, że to najlepsze mięso jakie kiedykolwiek jadł ;). Polecam, nawet mięsożercom, dla odmiany, od czasu do czasu. Składniki na 6 dużych burgerów:1 puszka ciecierzycy1 puszka(...)sól i pieprz do smaku6 bułek hamburgerowych (u mnie własnej roboty)cebula czerwona, ketchup, musztarda, ogórki konserwowe i sałata do podaniaSposób przygotowania:Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i miętę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.Masę podzielić
Obiad za dychęMięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Na górze przyprawa do pizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)dodać suche drożdże sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę, olej, wbić jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty
Ala piecze i gotujeJedna z pyszniejszych sałatek jakie jadłam :) Sałatka Gyros - bardzo fajny smak kurczaka , plus dodatki w postaci kukurydzy , cebuli i ogóreczków , to wszystko powoduje , że jest pycha .Potrzebne składniki pierś z kurczaka500 g piersi z kurczakaogórki konserwowe 5 szt.mała puszka kukurydzy konserwowejcebula 3 szt.mała kapusta pekińskaketchup 4 łyżkimajonez 4 łyżkiprzyprawa Gyrosoliwa 1 łyżkasól , pieprz do smakuPierś z kurczaka(...)myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros , solimy , pieprzymy i podsmażamy mięso.Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dośc cienko.Tak przygotowane składniki układamy warstwowo :-kurczak-cebula -ketchup-ogórki -majonez-kukurydza-kapustaŻyczę smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzed Wami kolejna smaczna i szybka do przygotowania sałatka na bazie kuskusu. Ostatnio polubiłam sałatki z niewielką ilością dodatków, więc mamy tutaj tylko kawałek wędzonego kurczaka, kukurydzę oraz ananasa. Sałatka jest delikatna, aczkolwiek o wyraźnym posmaku curry. Ja uwielbiam ten smak, zwłaszcza w sałatkach, więc jak dla mnie będzie ona jedną z tych, do których będę z przyjemnością wracać. Idealna(...)kolację, drugie śniadanie do pracy czy poczęstunek dla gości. 200-300 g kuskusu bulion wędzona pierś kurczaka/indyka 70 g kukurydzy 1 malutka puszka ananasa (4 krążki, lub więcej jeśli lubisz) natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz około 1/3 łyżeczki curry Kuskus zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, aby płyn sięgał około
Smaki Na Talerzuwielkie chili, choć nie są ostre) lub zwykłe, 2 duże piersi z kurczaka, około 500 gramów, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić meksykańskie papryki faszerowane? Papryki umyj, następnie przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju, zrumień cebulę, dorzuć czosnek(...)smaż jeszcze chwilę. Piersi z kurczaka pokrój w małą kostkę, następnie posiekaj. Kukurydzę i fasolę odsącz. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą faszeruj połówki papryk, ułóż je w skropionym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 190 stopni przez około 50 minut – aż wierz się zrumieni. Rada: do tak przyrządzonych papryk fajnie pasują
Kulinarna Polskausmażone surimi na bok i dodajcie je na sam koniec, tak by jak najdłużej zachowały swoją chrupkość. 250 g paluszków surimi (mrożone) 150 g ryżu, np basmati 165 g kukurydzy 1 ogórek zielony 4 jajka panko mąka, u mnie krupczatka 2-3 łyżki majonezu granulowany czosnek papryka mielona słodka i ostra sól, pieprz Surimi odstawiamy do rozmrożenia. Dwa jajka gotujemy(...)przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Ogórka, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Pozostałe dwa jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy szczyptą papryki słodkiej, ostrej, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Rozmrożone paluszki krabowe obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym
Smaki Na TalerzuLubię sałatki w takiej jasnej kolorystyce, a Wy? Tym razem przygotowałam błyskawiczną sałatkę z makaronem orzo, porem, kukurydzą, jajkami i selerem konserwowym. Kilka składników połączonych w jednej misce, dało świetny smakowy efekt końcowy. Osobiście lubię tego typu sałatki makaronowe podawać polane ketchupem. Jakoś bardzo mi on do nich pasuje. 250 g makaronu orzo 1 duży por 1 puszka kukurydzy(...)dużej miski. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Seler konserwowy osączamy na sicie. Dokładnie odciskamy nadmiar zalewy. Siekamy na desce na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Pora kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzącej wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Źródło
Smaki Na TalerzuChrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu. Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Gotowana kukurydza jest pyszna! Jednak wybór i przygotowanie jej nie jest proste. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejszą kukurydzę! The post Kukurydza i jak ją ugotować appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeysałatkę z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji – KLIK ), postanowiłam przygotować kolejną sałatkę na tej bazie. Również i ta sałatka wyszła godna polecenia. Chrupiąca za sprawą papryki, kukurydzy i ogórków. Pyszna! 2 szkl. kuskusu 2 szkl. bulionu 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone(...)kroimy w kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia. Kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. PP 3/2008
Smaki Na TalerzuSkładniki: – 4 jajka -biała część pora -mała puszka kukurydzy (ok.140 g) -mała puszka czerwonej fasoli (ok. 140 g) -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Por sparzamy wrzątkiem i również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę oraz fasolkę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez połączony jogurtem. Artykuł(...)Sałatka z porem i kukurydzą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE