Słodko. Wytrawnie. przepis na dwie porcje 200 gram wątróbki drobiowej 1 owoc kaki 2 mini marchewki 1 mini kukurydza 2 plastry oberżyny kawałek świeżego ogórka kilka sztuk solirodu szalotka szczypiorek kawałek pora rzodkiewka sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy(...)kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając
na gaziexhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f53b5862a47ba75c539098630ce433d4').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Warstwowa sałatka warzywna Drukuj przepis Składniki kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez listonic_name = "Warstwowa sałatka warzywna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " kawałek sera żółtego(...)puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę i polewamy ją majonezem (ilość również
CoolinarniePLSkładniki: 2 jajka 2 kubki mąki 4 kubki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oleju sól pieprz 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka słodka papryka 4 łyżki czerwonego octu winnego 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy(...)jest zbyt gęste dolewamy wody ciasto odstawiamy fileta myjemy, osuszamy, rozbijamy, kroimy w niewielkie kosteczki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem winnym, panierujemy w mące wymieszanej ze słodką papryką kukurydzę odsączamy, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o szerokich oczkach Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wylewamy porcję ciasta i kolejno smażymy naleśniki. Podane proporcje wystarczą na 5 porcji naleśnikowego
Luźna Kuchniasiadłam do komputera odkryłam, że to amerykański chowder:) Choć powstała z tego co akurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku(...)odlewam wodę i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy odnóża są już zimne nacinam je i wyciągam mięso - niestety praca ani przyjemna ani szybka:) Do małego garnka wsypuję odlaną z zalewy kukurydzę i zalewam śmietaną, gotuję na małym ogniu około 20 minut, po czym odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną kukurydzę miksuję na krem. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam
Magiczna kuchnia Dariismakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę bardzo prostą surówkę. Kapusta pekińska, marchew, cebulka i kukurydza konserwowa. Użyjemy octu jabłkowego dobrej jakości, soli himalajskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Polecam zamiast cukru użyć ksylitol by surówka zyskała na właściwościach prozdrowotnych. Polecam na zimowy okres do każdego obiadu! Dla 3-4 osób(...)Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej 3 małe marchewki Pół małej cebulki 2 garstki kukurydzy konserwowej dobrej jakości bez GMO Sól himalajska Olej rzepakowy Świeżo zmielony pieprz Ocet jabłkowy Przygotowanie: 1/ Połówkę kapusty pekińskiej nadkrajamy w połowie do trzonu i tniemy w cienkie paseczki - przekładamy do miski. 2/ Obrane marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach
Kuchnia PROzdrowotnazamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej * 2 średniej wielkości cebule * 200 g białej fasoli z puszki * 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki * 4 łodygi selera naciowego * 3 ząbki czosnku * sos lutenica - słoiczek 300g * chili w proszku lub świeża papryczka * sól, pieprz * oregano * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cebulę(...)minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę i jeśli użyjecie kukurydzy w puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć i dodać do mięsa. Chili con carne gotować kilka minut. Na koniec dodać roztarty czosnek, pokrojone drobno chilli
kolorowotorcikowoUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres oksydacyjny(...)polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego 2 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Majonez łączymy ze zmielonymi pestkami dyni
Kuchnia PROzdrowotnaramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam masala jest kolejną przyprawą po którą bardzo chętnie sięgam. Tajemnica jej smaku to kmin rzymski, kolendra, kardamon, czarny pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki(...)bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano i garam masalą. Dusimy chwilę, aby smaki się połączyły
Zofianasię z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu olej makaron chiński (nie miałam, więc użyłam spaghetti) SOS 1/2 szklanki(...)dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca. Gdy zajdzie potrzeba dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy kukurydzę i jeśli sos będzie za rzadki, dodajemy skrobię ziemniaczaną do zagęszczenia sosu. Podajemy z makaronem i zajadamy za pomocą pałeczek
Zofianaczosnku1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki nasion kolendry1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprzoliwaGuacamole:1 dojrzałe awokado1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnkuprzyprawy: kumin i kolendra zmielone w moździerzusól, pieprzsok z limonkiSalsa z kukurydzą:1/2 puszki kukurydzy5 pomidorków koktajlowych1/2 ogórka1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykipęczek natki pietruszkisól, pieprzPrzygotowanie: Na kilku łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso(...)kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę
Smakowity Blog Kulinarnymyśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii.Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym.Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew, kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj!Idealna na obiad dla całej rodziny!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 2 szt* marchew – 2 szt* czarne oliwki – ok.50(...)pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g* kukurydza – 50 g* cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* bulion warzywny – 150 m* oliwa z oliwek – 4 łyżki* makaron* sól, pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy.Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną
Ostra na SłodkoSałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista kukurydza tworzą świetną, choć nietypową mieszankę, w której każdy składnik jest ważny. Dodatek kurczaka sprawia, że sałatka jest syta i może stanowić po prostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona(...)poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze raz (powstaną ćwiartki). Do winogron dodajemy rodzynki, aby wchłonęły nadmiar soku (na ok. 15 minut). Następnie dodajemy kurczaka, ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Dodajemy tyle majonezu, aby składniki się połączyły. Przyprawiamy solą, solidnie pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sałatka musi odstać co najmniej dwie godziny, aby składniki się „przegryzły”, a najlepiej
Poezja smakuzasmakowała, że postanowiłam stworzyć coś na jej kształt, ale nie taką samą. Uważam ją aktualnie za jedną z lepszych moich sałatek. Słodziutki ananas i kukurydza plus paluszki krabowe komponują się świetnie :-)Składniki:Paluszki krabowe (surimi) 250gpuszka ananasa1/2 puszki kukurydzy1/2 małej cebuli3 łyżki jogurtu greckiego1 łyżka majonezusól, pieprzWykonanie:Paluszki surimi kroimy na około 0,5 cm kawałki.Ananasa wyciągamy z puszki(...)kroimy na podobnej wielkości kawałki jak paluszki krabowe.Cebulę szatkujemy na bardzo małą kosteczkę.Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę.Mieszamy z jogurtem greckim, majonezem, pieprzem i solą.I gotowe :-)Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anisól – 1 łyżeczka– papryka / chiliFARSZ:– mięso mielone wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy(...)będą lekko rumiane.Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy wrzątkiem.Kroimy w drobną kosteczkę.Pomidora kroimy w półplasterki.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.Polewamy sosami.Smacznego
Ostra na Słodkokalarepki , które pokazywałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje!Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne!Farsz jest niezwykle sycący i zaspokoi nas na długie godziny.Mięso fajnie doprawione … kukurydza … ostra papryczka piri – piri i dodatek aromatycznych przypraw sprawią , że każdy poczęstuje się z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI:- kalarepa – 2 szt- mięso mielone – 200 g- pomidor(...)kukurydza – 100 g- piri – piri – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 szt- kolendra – 1 szczypta- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kalarepy oczyszczamy , ścinamy kapelusz i wydrążamy wnętrze.Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę.Mięso doprawiamy
Ostra na Słodko