kukurydza - 4590 przepisów (strona:34/306)

Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym 1329

Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym Roladki z kurczaka faszerowane porem, kukurydzą i serkiem śmietankowym oraz duszone w aromatycznym sosie. Pyszne danie na codzienny obiad jak i na niedzielne spotkanie rodzinne.     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 1 mały por lub pół dużego pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu(...)olej do smażenia     *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i jeszcze chwilę przesmażamy. Studzimy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety *** *** Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Nakładamy pełną łyżkę farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso

Blog z Apetytem
KOLOROWA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z INDYKA, SEREM FETA I GROSZKIEM PTYSIOWYM 170

przygotowaną sałatkę można też zabrać ze sobą jako przekąskę podczas przerwy w pracy lub na piknik wiosenny :) Składniki: * solidna garść mixu sałat * 4- 5 pomidorków koktajlowych * 2- 3 łyżeczki kukurydzy konserwowej * odrobina sera fety do posypania na wierzch * garść groszków ptysiowych (użyłam  Brześć ) * 150 g piersi z indyka * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)praktycznie codziennie a ona nadal wygląda jak nowa). Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to poukładać pomidorki pokrojone na pół, posypać 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej i drobno pokruszony kawałeczek sera fety. Następnie poukładać kawałki mięsa, posypać resztę kukurydzy, ser feta i groszki ptysiowe

Zrób to smacznie
Sałatka z kurczakiem curry, fetą, migdałami ... 184

będzie smaczna. Będzie też idealna na każdą imprezę. Nam smakowała bardzo, została wymyślona tak na szybko. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku(...)indyjskie ( u mnie płaska łyżeczka, można więcej, zależy jak ostrego kurczaka lubicie). Jak kurczak się usmaży, studzimy go. 2. Mix sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę.  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: do miseczki dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez

kruche babeczki
Jarzynowa sałatka Matki Natury 167

pyszną warzywną sałatką. Jarzynowa sałatka Matki Natury to pyszna i szybka do wykonania sałatka, która może śmiało konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową. W sałatce Matki Natury znajdziemy kalafior, marchew, kukurydzę i koperek. Można ją robić nawet poza sezonem na świeże kalafiory, ponieważ można użyć kalafiora mrożonego firmy Hortex. SAŁATKA WARZYWNA MATKI NATURY Składniki: 250 g kalafiora mrożonego Horetx 1/2 puszki(...)kukurydzy 1 duża marchew 3 jajka 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku majonez napoleoński sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Różyczki kalafiora mrożonego Hortex, marchew i jajka gotujemy (każde oddzielnie). Ugotowanego kalafiora,marchew i jajka na twardo kroimy dość drobno. Cebulę siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z posiekanym koprem, majonezem oraz solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym 118

pomocy, a że całą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki kefiru 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy

Mienta blog
Sałatka kebabowa 7636

pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g 1 papryka czerwona – ok. 190 g 2 średnie pomidory, najlepiej dobrze dojrzałe – ok. 240 g 7 łyżek kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy 1 ogórek zielony – ok. 200 g Sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół(...)surowe w środku. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez chwilę, by było soczyste. Po usmażeniu odstawić kurczaka do ostudzenia. Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małe paseczki. Ogórka pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotować sos czosnkowy: Do miseczki wrzucić

Kulinarne Przeboje
Sałatka warstwowa z szynką i ananasem 494

słoik selera, 1 puszka kukurydzy, 1 duży por (tylko biała część), drobno pokrojony 1 puszka ananasa, pokrojonego w kostkę 2 duże jabłka (niezbyt twarde), obrane i pokrojone w kostkę 300 g ulubionej szynki, / wędliny pokrojonej w kostkę 6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę 200-300 g tartego żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach duży słoik majonezu(...)zestawieniu - ale okazuje się, że po ich połączeniu komponują się idealnie. Naprawdę polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom sałatek. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Por oczyścić i drobno pokroić w półplasterki. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jabłka obrać - pokroić w kostkę. Szynkę przygotować, zdjąć zbędne skórki i nitki

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z winogronem 219

wielbicieli kukurydzy i winogrona mam dziś taką propozycję :) Składniki : opakowanie kukurydzy "porcji na raz na Twoją sałatkę"- (Bonduelle) 2 garście żurawiny ok. 20 owoców winogrona ( u mnie czerwony i zielony) Przygotowanie: Kukurydzę osaczyć, winogrona umyć, pozbawić pestek Żurawinę jeśli sucha namoczyć, potem osączyć Składniki połączyć i polać sosem z octu balsamicznego, oliwy i miodu ( proporcje wg uznania). Kto lubi może

Proste Potrawy
Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem 223

rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 brokuł 6 jajek 1 czerwona papryka 1/2 pęczku szczypiorku 140g żółtego wędzonego sera sól cukier pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Brokuł umyć, podzielić(...)Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem. #MasterTuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes ! :) Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka

Szalona Kuchnia Eweliny
ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA 302

pokrojona na mniejsze kawałki kilka róż kalafiora, podzielone na mniejsze różyczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paseczki (ew.) biała część pora, pokrojona w talarki mała puszka groszku mała puszka kukurydzy lub słoiczek małej marynowanej kukurydzy 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz ziołowy do smaku kilka posiekanych listków lubczyku 2-3 łyżki posiekanego koperku(...)lubczyk - podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, zagotowujemy - gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Następnie do zupy dodajemy groszek konserwowy, kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekany koperek - gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Zupa jarzynowa bez mięsa - z czym podać? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy

Moja Książka Kucharska
Sałatka z czerwoną fasolą, ananasem i kurczakiem 165

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka o ciekawym smaku. Połączenie kurczaka, słodkiego ananasa, kukurydzy i czerwonej fasoli stworzyło pyszną sałatkę. 1,5 szklanki makaronu mini penne 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) ½ puszki słodkiej kukurydzy 3 plastry ananasa z puszki 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz 3-4 łyżki majonezu Filet z kurczaka koimy w kosteczkę(...)doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na odrobinie oleju. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Słodką kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy na sitku. Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
PROSTA PASTA TUŃCZYKOWA Z RYŻEM 181

szybką kolację. Każdy może dodać swoje ulubione warzywa. My stawiamy tutaj na klasykę. Składniki: 1 torebka ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka koperek lub szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Ryż gotujmy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy ryż(...)oraz jajko. Kukurydze odsączamy z zalewy. Tuńczyka również odsączamy z sosu. Do wystudzonego ryżu dodajemy kukurydzę, cebulę, pokrojone w kostkę jajko i posiekany szczypiorek lub koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tuńczyka i mieszamy do wymieszania się składników. Podajemy z chlebem

Kuchnia w oparach
Gulasz z indyka z warzywami 187

Dzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30%  1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka

kruche babeczki
SAŁATKA NA CIEPŁO Z JAKIEM I BIAŁĄ FASOLĄ 172

przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie można je jeść bez obaw. Nie zapominamy o dodatku warzyw u mnie kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku(...)piórka cebuli wedle uznania - bazylia liście - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 szklanka ugotowanych prawdziwków (możesz też użyć pieczarek) - 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej - Jaś - 2 jajka Na oliwie podsmaż czosnek dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dodaj komosę ryżową i białą fasolę, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp bazylią, cebulką i kukurydzą Na tej samej patelni usmaż jajka

SMYKWKUCHNI
Najlepsza zupa meksykańska! 241

ząbki czosnku 2 nieduże ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 nieduży seler Pół małego pora 1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie(...)minut *** *** Podsmażone mięso zalewamy wodą lub bulionem i dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa- włoszczyznę, paprykę i ziemniaki, całość gotujemy na niedużym ogniu przez około 25-30 minut *** *** Fasole i kukurydze z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, wlewamy też przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, chili, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem

Blog z Apetytem