Przepis na smaczną, lekko słodką sałatkę z selerem, ananasem, kukurydzą i porem. Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa 4 jaja średni por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Seler konserwowy, ananasa i kukurydzę konserwową dobrze odsączamy na sitku. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneSopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak. Składniki 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki 212 ml 1 puszka Kukurydzy złocistej Bonduelle 425 ml ok. 2,5 szkl … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysolą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Składniki: 2 filety z kurczaka 0,5 główki sałaty lodowej świeża papryka czerwona puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 3 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem pokroić w kosteczkę i usmażyć na sklarowanym maśle. Paprykę umyć, usunąć pestki(...)pokroić w kosteczkę. Fasolę z puszki wylać na sito i opłukać przegotowaną wodą ( nie lubię pozostałości z zalewy). Kukurydzę też odsączyć na sicie. Połączyć kurczaka pokrojoną sałatę, kukurydzę, paprykę i fasolę. Dodać ketchup, musztardę, majonez i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić w lodówce na noc aby składniki się przeżarły. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis
Smaczne Potrawyjeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto(...)masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4-5 łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania *można zastąpić pikantnym
Kto ugości moich gości?Kuchnia meksykańska jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa. Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy, czerwona za sprawą fasoli i pomidorów. Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki. Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku podkreślą przyprawy: cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne. Składniki: pierś z kurczaka 1 szt. cebuli(...)ząbki czosnku garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków
potrawyregionalneodpowiednie naczynie, dzięki któremu właśnie możliwy jest efekt wizualny. Sałatkę należy podawać w przezroczystej misce, najlepiej z płaskim dnem. Składniki: 3-4 woreczki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 3-4 duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić(...)średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce układać warstwami (przyznam się Wam szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu): ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza. Sałatkę ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami
Pociąg Do Kuchniczasu i w końcu udało mi się ją zrobić. Okazała się bardzo smaczna - świeża i chrupiąca. Wariacji na surówkę z kalafiora jest wiele, ja tym razem dodałam do niego kukurydzę i ananasa oraz koperek, dzięki czemu stała się aromatyczna i orzeźwiająca. Surówka ta idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa, świetnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę, a także(...)jedzenia bez żadnych dodatków jako lunch do pracy. Polecam, bo jest przepyszna! Składniki : 1 kalafior (świeży, biały, jędrny) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 pęczek koperku 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz Sos jogurtowy (opcjonalny) : 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę Przygotowanie : Kalafiora umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Codzienne Gotowanieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem w kształcie ryżu z dodatkiem pora, kukurydzy i szynki konserwowej. Jest to pyszna sałatka na imprezę , czy zwykłą kolację ;) Można ją również spakować w pudełeczko i zabrać do pracy jako drugie śniadanie ;) Sałatka z makaronem w kształcie ryżu – Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu (ok. 200g) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu(...)sitko i przelać zimną wodą. Zostawić do odsączenia. Por pokroić w półkrążki. Przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odcedzenia. Szynkę, paprykę czerwoną i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i jogurt naturalny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na koniec obficie posypać szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne PrzebojePasją do jedzenia młodej kukurydzy zaraził mnie mój narzeczony, który gdy tylko miał okazję, szedł na kukurydzianą "pachtę" dokładnie jak za czasów, gdy byliśmy dziećmi. A wczoraj, przy okazji śmigania z aparatem na polu przy zachodzie słońca, czego efekty poniżej: natknęliśmy się na kukurydziane samosiejki (przysięgam!) a mój ukochany szabrownik był w swoim żywiole. :) Nazbierał troszkę na zapas, zatem(...)prezentuję. Składniki na sałatkę: 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (400 gramów) lub duża pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat 1/2 opakowania młodego szpinaku 8-10 kolb młodej kukurydzy 4 jajka 3 małe czerwone cebule 1 mała ostra papryczka garść świeżego tymianku garść świeżej bazylii Składniki na marynatę do mięsa: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki
Garniec MagaliePiersi z kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem to pomysł na szybkie, smaczne i lekko orientalne danie obiadowe. Po części zainspirowałam się przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego(...)miski. W tym samym woku rozpuścić czosnkowe masło. Następnie wsypać cukier i dodać sok z limonki. Całość chwilę przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym lub przyprawami. Podawać z ryżem
Ugotowaćplastikowego pudełka, łatwe i szybkie do zrobienia. To jest właśnie jedna z takich sałatek :) Składniki (na 3 porcje): - 1/2 dużej cukinii - 1 filet z kurczaka - 1 kolba kukurydzy - mix sałat 180 g lub swojej ulubionej sałaty - 3 garści słonecznika - 3 małe pomidory - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek granulowany - sos: 5 łyżek sos słodko(...)kwaśnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, szczypta soli, kilka szczypt cukru Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z przyprawami, włożyć do lodówki. Kukurydzę ugotować w osolonej wodzie. Gotować ok. 6 minut od momentu zagotowania. Cukinię pokrojoną w kostkę i przyprawioną podsmażyć na patelni grillowej z kilkoma kroplami oleju. Do miski wrzucić sałatę, dodać ostudzona cukinię. Z postawionej pionowo kukurydzy
Corner With RecipesPyszne, wegetariańskie zapiekanki. Smakowały nawet mojemu bratu, sceptycznie nastawionemu do tego dania... ;) Składniki (dla 4 osób): - 2 duże cukinie - 2 cebule - 1 kukurydza - 3 pomidory - kilka pieczarek - kilka garści pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni(...)niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ
Corner With RecipesRewelacyjna, lekka sałatka na kolację lub lunch do pracy. Słodycz kukurydzy i winogrona przełamana kwaśnym sosem balsamicznym. Jest tak dobra, że u nas zniknęła w mig :) Składniki: z przepisu z bloga Sandra bakes a party 1 ulubiona sałata (u mnie masłowa) kiść winogrona (najlepiej bezpestkowego) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 3 łyżki kukurydzy z puszki kiełki rzodkiewki 1 filet(...)oliwy, dodać pokrojony filet z kurczaka. Dodać tymianek i oregano, sól i pieprz. Usmażyć z kurczakiem. Do miski dodać porwaną sałatę, przekrojony na pół winogron, pokrojonego ogórka i pomidora, kukurydzę oraz kiełki. Całość doprawić solą i pieprzem. Polać sosem lub octem balsamicznym. Wymieszać. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa :) Smacznego
Moja Galeria SmakuGulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz 1 listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. 2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę
Moja Galeria Smakuoctu winnego. Żeby uczynić ją jeszcze sycącą dodałam podsmażoną pierś z kurczaka. Składniki: 150 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem) 100 g fasoli zielonej (świeżej lub mrożonej) mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszki 1 filet z kurczaka pomidorki koktajlowe 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki białego octu winnego sól , pieprz(...)opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać fasolkę. Po ugotowaniu odsączyć. Filet z kurczaka pokroić na kawałki. Usmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą, pieprzem i suszona bazylią. Kukurydzę odsączyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce połączyć makaron, fasolkę, kukurydzę, pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Polać 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Posypać pokrojoną
Moja Galeria Smaku