Wiosenne powietrze i tęsknota za słońcem to główni sprawcy dzisiejszej potrawy. Przygotowałam zupę z kukurydzy z kurczakiem. Pożywną, delikatnie słodką i tak bardzo słoneczną! Zapraszam.... PORCJA DLA 3-4 OSÓB 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 1 cebula 2 ziemniaki 1-1,5 l bulionu oliwa sól pieprz czosnek Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek . Dodać(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji kukurydzy oraz całą pierś z kurczaka. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Gdy kurczak jest miękki, wyciągnąć pierś i odstawić do przestudzenia. W tym czasie zupę zmiksować, dodać pozostałą kukurydzę oraz posiekanego drobno kurczaka. Serwować z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAbrzoskwini z puszki: Sałatka z selera z brzoskwiniami i kurczakiem Kurczaka wędzonego kupiłam specjalnie z myślą o tej sałatce i czekał sobie w lodówce na swoją kolej. A groszek, kukurydza, czy czerwona fasola z puszki zawsze jest w odpowiedniej ilości schowana. A że my lubimy wszelkie sałatki, a tej sałatki z selera dawno nie robiłam, nie ma też przepisu(...)godzinę do lodówki, albo wszystkie składniki przed jej przyrządzeniem, porządnie schłodźcie. Sałatka warstwowa z selerem i kurczakiem Składniki: 1 słoik selera konserwowego 2 plastry ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy z chili (212ml) 1 wędzone ćwiartka kurczaka 1 kopiasta łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka siekanego szczypiorku Przygotowanie: Seler, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatka z selerem, kurczakiem i serem najlepiej smakuje schłodzona. Polecam też inne nasze przepisy na sałatki. Składniki: 2 łyżki selera konserwowego małe podudzie wędzonego kurczaka bez skóry 2 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku Przygotowanie(...)Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i wędzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem cayenne. W dwóch szklankach układamy warstwę selera, a następnie kurczaka. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego. Następnie układamy warstwę kukurydzy i żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, kurczaka, odrobiną selera, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem z jakiego powodu, ale moje dzieci wprost uwielbiają kukurydze w każdej postaci. Począwszy od ugotowanych kolb poprzez dodatek do wszystkiego a a na zupie skończywszy. Dlatego czas od czasu na stole pojawia się ta ostatnia:) Nie do końca moje smaki, ale rozgrzewająca i słoneczna - w sam raz na jesienną pluchę. SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy1/3 kostki masła1 1/2 litra(...)ząbki czosnku1 papryczka chili (można zastąpić 1 łyżeczką proszkowanego chili)łyżeczka startego imbiru (można zstąpić 1 łyżeczką proszkowanego imbiru)1/2 łyżeczka kurkumy Sól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Kukurydze z masłem wkładam do garnka. Duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie miksuję na gładką masę. Zmiksowaną kukurydzę zalewam wodą. Dodaję przeciśnięty czosnek, imbir, kurkumę i gotuję
Magiczna kuchnia DariiDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:)Składniki:2 puszki kukurydzy (680 g)3 średniej wielkości ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnkupor (biała część)1 łodyga selera naciowego1 łyżka startego świeżego imbiru2 łyżki masła1 litr bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego(...)pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę
Smakowity Blog KulinarnyDziś mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kurczaka z kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula(...)smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pierś oczyszczamy , kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę i pora drobno siekamy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Do miski wsypujemy mąkę.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem czosnkowym( jogurt + majonez + czosnek
Ostra na Słodkobardzo lubię.Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ.A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym.Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad! SKŁADNIKI:- kasza jaglana(...)szkl – cebula – 1 szt – kukurydza – 80 g – mąka – 2 łyżki – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – kurkuma – 1 szczypta – curry – 1 szczypta – bulion – 250 ml – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie
Ostra na SłodkoUwielbiam kukurydzę!Zarówno taką w kolbach , jak i puszkach.W sezonie, kiedy pełno jest jej na targach, a ceny nie zwalają z nóg zajadam się nią z ogromną przyjemnością.Słodka, soczysta … ajj!Szkoda tylko , że tak długo się gotuje ;)Jedną z ulubionych wersji jest ta na ostro – wiadomo ostra na słodko.Przepis znany i wykorzystywany od lat w mojej(...)rodzinie – zagościł na stałe w menu!A jak ją zrobić – zobaczcie!SKŁADNIKI:* kukurydza – 3 kolby* mleko – 150 ml* masło – 1 łyżka* sól – 1 łyżka* cukier – 2 łyżkiDODATKOWO:* masło – 2 łyżki* sól morska – do smaku* papryczka chili – 1 szt* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kukurydzę wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem
Ostra na Słodkokażde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej!Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło.Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość!Polecam!Nie tylko wielbicieli hinduskich smaków!SKŁADNIKI:* kukurydza w puszce – 200 g* kminek mielony – 1 łyżeczka(...)papryczka chili zielona – 1 szt* papryczka chili czerwona – 1 szt* cebula – 1 szt* masło ghee – 3 łyżki* sok z cytryny – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kukurydzę odsączamy z zalewy.W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy
Ostra na SłodkoSałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem...Aromat ugotowanej kaszy gryczanej.Posmak wędzonego kurczaka.Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.Pycha!Składnki:100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;1/2 białej części pora;Puszka kukurydzy konserwowej;3 jaja ugotowane na twardo;3 łyżki majonezu;2 łyżki jogurtu gerckiego;Sól(...)Pieprz. Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Por umyć, ouszyć i pokroić w cienkie krążki.Kurczaka pokroić w drobną kostkę.Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę.Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać.Dodać majonez, jogurt
Gospodyni MiejskaZapomniałam wstawić przepis wcześniej..Była sałatka makaronowa do której zużyłam połowę puszki kukurydzy ..no a drugą połowę wykorzystałam do zrobienia kotlecików ..pomysł podpatrzyłam tutaj 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Develey 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej [ u mnie mąka kukurydziana i kasza kuskus] 1 jajo kurze duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku wegeta(...)szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki chilli dla zaostrzenia smaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z jajem i kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną i ser pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy. Doprawić solą do smaku i smażyć na małej
Moje domowe kucharzeniechoć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki(...)pieprzem, dodałem 3 łyżki oliwy i po dokładnym wymieszaniu odstawiłem do lodówki. Pozostałą część papryczki chili wraz z pestkami, 2 szalotki i 2 ząbki czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy
Wyprawy kulinarneidealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Przygotowanie(...)skóry, oddzielamy od niej miąższ i pestki. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Do pierwszej porcji wywaru dodajemy kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny
Symfonia Smakówciepłym, złocistym słońcu. A więc dla każdego, bo kto niby nie lubi ciepła?! (; Zachęcamy do wypróbowania, bo jest naprawdę pyszna! Składniki ( na 4 porcje): 450-500g ziaren kukurydzy z puszki (po odlaniu zalewy) – kilkanaście ziaren odłożyć do dekoracji 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1litr mleka 2 liście laurowy 2 ziela angielskie Pół łyżeczki świeżo startej(...)drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałkę muszkatołową, starty imbir i ok.1/2 odsączonej kukurydzy. Kolejno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając by mleko nie przypalało się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy
Symfonia SmakówSkładniki: 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano(...)inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp 215*C. Do przecedzonego, klarownego wywaru dodajemy 1,5 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy i pomidory z puszki, gotujemy na bardzo malutkim ogniu. W nagrzanym piekarniku umieszczamy połówki papryk - skórką do góry i opiekamy ją ok 15 min. aż do dość silnego przypieczenia
Symfonia Smaków