jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek , wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne. Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala
Przysmaki Karolkiokolo 1 godzine. Smacznego! Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe. Przepis zamieszczam w ramach akcji "Gotujemy po polsku" organizowanej przez Kuchnie Ireny i Andrzeja , pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl
Przysmaki KarolkiMieszkajac we Francji kazda srode spedzalam w Viki w domu i wtedy organizowalysmy sobie wspolne pieczenie ciast lub proste gotowanie. Odkad mieszkamy w Polsce takich wspolnie spedzonych chwil w kuchni jest bardzo malo wiec dzis postanowilam nadrobic zaleglosci. Korzystajac z okazji, ze trwa wlasnie "orzechowy tydzien" zorganizowany przez Ele z bloga My best food nie moglam upiec nic innego
Przysmaki Karolkilubilam tej przerwy i czesto bylam zla, ze przez to wydluza sie czas spedzony poza domem. W Polsce takiej przerwy nie mamy. Sa za to inne mozliwosci: jest np. kuchnia, w ktorej mozna cos odgrzac; lodowka, w ktorej da sie cos przechowac. Kanapki? O nie, kanapki to ostatecznosc! Gdy mam duzo czasu i wene tworcza wymyslam cos na cieplo. Jednak
Przysmaki Karolkitemu. Jednak juz nie moge sie doczekac choinki, z ktorej nie potrafie zrezygnowac mimo calego zamieszania i balaganu. Walczac z brakiem czasu udaje mi sie tez wpasc do kuchni by wyprobowac kilka swiatecznych przepisow. W mojej francuskiej ksiazeczce o czekoladzie wyczytalam, ze ciastka te sa przygotowywane przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu
Przysmaki Karolkiwiem o czy myslec w pierwszej kolejnosci, jak wszystko rozplanowac by nie przegrac wyscigu z czasem. Potrzebuje chwili relaksu wiec znajduje odrobine czasu na gotowanie. Zdecydowanie uspokajam sie w kuchni, bo tam mysle tylko o jedzeniu. Tym razem potrzebowalam bardzo dlugiej chwli zapomnienia wiec i danie wybralam takie, ktore dlugo sie piecze. Ladnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo
Przysmaki Karolkikonczy. Czasu na gotowanie tez nie mam zbyt wiele, pociesza mnie jednak fakt, ze szparagi sa dosc szybkie w przygotowaniu. Gdy jednak moge sobie pozwolic by spedzic w kuchni troche wiecej niz tylko kilka minut, robie szparagi w bardzie czasochlonnych kombinacjach. Ostatnio zapiekalam je na grzankach, a dzis napelnilam nimi babeczki vol-au-vent. Vol-au-vent ze szparagami skladniki
Przysmaki Karolkiwiem, ze z gory skazane sa na niepowodzenie, jednym z takich ciast jest sernik. Z innymi ciagle eksperymentuje i pewnie jeszcze dlugo tak bedzie, bo moj wymarzony remony kuchni i zakup nowych sprzetow oddalil sie na czas nieokreslony. Co sie zas tyczy dzisiejszego ciasta to chyba moge zaliczyc je do udanych, szczegolnie ze nie zostalo po nim sladu, a jedynie
Przysmaki Karolkiiscie jesienna aura. Na szalejace wichury i ulewne deszcze najlepsza bylaby goraca czekolada, ale ja postawilam na inny, rowniez goracy napoj. Jego letnia, delikatna won powoli rozchodzila sie po kuchni i poprawiala humor. "Krem" z zielonego ogorka do picia skladniki: 1 ogorek okolo 200g 50g serka topionego 750ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla 1 lyzka maki sol, pieprz do smaku
Przysmaki Karolkiprzy filizance zielonej herbaty. Nagle poczulam, ze doskwiera mi nadmiar wolnego czasu i choc to calkiem fajne uczucie postanowilam jakos ten czas zagospodarowac. Pewnie sie domyslacie, ze przepadlam w kuchni. Korzystajac z tego, ze nie musze sie spieszyc postanowilam przygotowac bardziej czasochlonny obiad. Nie jest to jednak ten z przepisow, ktory zabiera pol dnia
Przysmaki Karolkizupelnie inna, ale ostatecznie poprzestalam na prostocie wykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo dla mnie najlpesza nagroda to tych chwilach stresow w kuchni. Tort czekoladowy z dekoracja z malin skladniki na ciasto: (podaje ogolna ilosc czyli na 1,5 porcji) 6 jajek 75g maki 150g gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 300g masla 135g
Przysmaki Karolkiponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie przeraza, a juz szczegolnie mysl o listopadzie. Ale do listopada jeszcze troche czasu zostalo, ciesze sie wiec ostatnimi promieniami slonca. W kuchni tez nadal w letnim klimacie. Zaluje, ze cukinie w ogrodzie mojej Mamy juz sie koncza. W tym roku mimo kleski urodzaju mam ciagly niedosyt. Jeszcze kilka przepisow czeka w kolejce
Przysmaki Karolkiwszedl sobie na teran naszej dzielki i poscinal kilka dorodnych dyni. Na szczescie pare sie uchowalo, bo rosly w mniej widocznym miejscu. Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda
Przysmaki Karolkibardziej, ze nadszedl ten okropny listopad, miesiac ktorego nie cierpie, w ktorym normalnie panuja ciemnosci, ktore na dodatek nie nastrajaja mnie optymizmem. Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio tez i orzechy, co cieszy tym bardziej, ze trwa wlasnie Orzechowy tydzien . Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony. Gdy mieszkalismy
Przysmaki Karolkitypowo polska fasolke z obca nazwa. Zastanawialam sie skad wlasciwie pochodzi to danie i jedyna infotrmacja, na ktora natknelam sie przegladajac internet podawala, ze jest to typowe danie dla kuchni polskiej i angielskiej. No coz nazwa wskazywalaby na pochodzenie francuskie, gdzie danie to ukrywa sie jednak pod nazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces
Przysmaki Karolki