kuchnia - 5425 przepisów (strona:266/362)

Serniczki z brzoskwiniami 173

Karoliny w Sto kolorów kuchni trwa akcja brzoskwiniowo-morelowa i nie byłabym sobą gdybym się do niej nie przyłączyła. Los splatał mi figla i nie udało mi się zrobić tego, co chciałam dwa ciasta, które zaplanowałam dołączyć do akcji nie wyszły dlatego postawiłam na rzecz prost ą , szybk ą i sprawdzon ą , klasyczn ą , czyli serniczki na serkach homogenizowanych. Przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą 147

Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - ciasto królowej Saby 166

Dzisiaj ostatni dzień z kuchnia Julii Child. Na zakończenie przedstawiam wam podobno jej ulubiony deser, czyli czekoladowe ciasto zwane ciastem królowej Saby. Jeśli zostało nazwane na cześć tej sławnej, legendarnej władczyni to nie mogło być lepiej. Jest ona w pełni adekwatna do legend o tej pięknej królowej. Ciasto jest czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i wcale nie ciężkie, jakby się mogło wydawać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krupnik mojego męża 311

ułatwione zadanie, ale i tak zawsze smak i konsystencja jest idealna. Mi taka niestety nie wychodzi. Ale cóż nie można być idealnym we wszystkim. Czasami męska ręka w kuchni tez się przydaje, szczególnie jeśli robi takie pyszne zupy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki konserwowe po warszawsku 215

już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 232

piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta z wątróbki drobiowej 228

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim lukiem? Myślę, ze wątróbka często w naszej kuchni jest traktowana po macoszemu, najczęściej smażona z cebulka i tyle. A tymczasem może być np. świetnym materiałem na pastę do chleba i dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. No może nie taki jak z gęsiej wątróbki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos domowy 298

przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak polska kuchnia to jest to. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krewetkowa Tom Yum 334

Lubicie kuchnie azjatyck ą tajsk ą ? Ja tak i gdy mam możliwość próbować jej w restauracjach to chętnie wybieram tajskie dania. W domu natomiast staram się je odtwarzać, modyfikować na swój smak, biorąc pod uwagę możliwość dostępnych składników. Zresztą obecnie można dostać już prawie wszystko, a sama zupa nie wymaga karkołomnych, egzotycznych zakupów dlatego j ą zrobiłam. Zupa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaki gratine wg Julii 293

gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 279

Dzisiaj propozycja zarówno na święta jak i na poznanie kuchni Julii Child. Ciasto Buche de Noel czyli "bożonarodzeniowe polano" to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w winie po staropolsku 192

Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam książkę Kuchnia Polska Zofii Zawistowskiej, bo przepis na te śledzie pochodzi właśnie z niej. Proste, pyszne, aromatyczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie korzenne w oleju i życzenia 612

komentuje. Dziękuje, że to co robię trafia do Was, że ta wierna garstka czytelników codziennie sprawia mi radość i pozwala robić to co robię, dzielić się z Wami moją kuchnią. Dlatego Wam oraz każdemu kto się tutaj chociaż raz pojawił lub dopiero pojawi chciałabym złożyć życzenia wspaniałej, niezapomnianej, szampańskiej zabawy abyście Nowy Rok 2014 przywitali w szampańskim nastroju, ufając

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti bolognese 232

szybko i byle jak bo wcale to nie jest trudne, wiec nie trzeba kupować gotowych sosów z torebek czy słoiczków. Uwierzcie do tego sosu nie trzeba być mistrzem kuchni, za to jak go zrobicie to takim mistrzem zostaniecie. I nigdy już nie kupicie zadnego słoiczka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biała kiełbasa w winie z mandarynkami 208

był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować w kuchni? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik