kuchnia - 5425 przepisów (strona:268/362)

Pâté z wątróbek drobiowych 257

tostami, krakersami lub mini bułeczkami :) Smacznego ! ** - użyłam 6 sztuk kokilek o pojemności 125 ml. * - jeżeli używamy jednej większej miseczki, wystarczy połowa masła sklarowanego. *Przepis zmodyfikowany z programu -Sobota w kuchni

Zabawa smakiem
Wolowina na ostro z ziemniakami 204

Kocham azjatycka kuchnie, uwielbiam w niej to, ze cuda mozna zrobic w ciagu 30 min, no I oczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki:  0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki

Smaki Edyty
Wieprzowina szechuan z papryka 168

Jeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :)    Skladniki: ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke" 4 lyzki maki ziemniaczanej 6 lyzek sosu sojowego 2 luzki octu vinegar ok 500 ml wody ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil) 2-3 por 2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski 2 cukinie

Smaki Edyty
Lamb dopiaza 153

Dzisiaj na obiad kuchnia hinduska Skladniki: 4 cebule pokrojone w pol talarki 3 zabki czosnku 2.5 cm swiezego imbiry- ginger 1 lyzeczka ground coriander 1 lyzeczka ground cumin 1 lyzeczka chilli powder 1/2 lyzeczki ground turmeric 1 lyzeczka ground cinnamon 1 lyzeczka garam masala 4 lyzki wody 5 lyzek veg oil ok 600 gr jagnieciny bez kosci

Smaki Edyty
kurczak feng shui 210

Zapraszam na kurczaka feng shui Polecam tę potrawę- od niej zaczęła się moja przygoda z kuchnią azjatycką. Pokochałam ją od pierwszego kęsa. Zapraszam Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi

Smaki Edyty
STROMBOLI 230

Dzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloska a w roli glownej STROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzy Usmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka

Smaki Edyty
Green chicken curry 206

Uwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka

Smaki Edyty
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 202

Jedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety-  moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy

Smaki Edyty
Wieprzowina lo mein-Pork lo mein 168

Zapraszam dzisiaj na wieprzowine lo mein Jak kiedys wspomnialam uwielbiam kuchnie azjatycka- niesamowite smaki, magia kolorow, krotka obrobka no I wygladaja bajecznie Pork lo mein Zamarynowalam w oleju sojowym I pieprzu ok 600 gr wieprzowiny - odstawim na min 20 min do lodowki Na wok dajemy ok lyzki oleju orzechowego lub veg.- smazymy na duzym ogniu ok 5 min. Wyciagamy

Smaki Edyty
beef stroganoff- Wolowina Stroganoff 216

dzisiejszy obiad zabieram Was do rozkoszowania sie smakiem kuchni rosyjskiej. Wolowina Stroganoff.   Skladniki: 2 cebule ok 1 kg wolowiny- im delikatniejsze mieso- tym krotszy czas gotowania. 400 gr pieczarek 1 lyzka musztardy sol, pieprz, paprika ok 200 ml bulionu wolowego ok 200 ml smietany maka Kroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej  2-3 lyzki

Smaki Edyty
Fritatta 229

Zapraszam na fritatte. Danie pochodzi z kuchni wloskiej- jest to rodzaj omleta- swietnie nadaje sie na sniadanie I jako przekaska. Jest pyszna.  Skladniki: 7 jaj 150 gr pieczarek 150 gr sera feta ok 100 gr startego sera szczypiorek ok 8-10 pomidorow koktailowych pieprz  Wykonanie: pieczarki obsmazamy na patelni. Rozbijamy jajka I beltamy je z dodatkiem pieprzu. Dodajemy

Smaki Edyty
Wolowina madras-beef madras 180

Zapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras. Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez

Smaki Edyty
Shepherd’s Pie-zapiekanka pasterza 217

Zapiekanka pasterza-jest daniem pochodzącym z kuchni angielskiej- z jagnięciny lub mięsa baraniego. Amerykanie robia zapiekankę z wolowiny. Zapiekanka pasterza jest też nazywana wiejską zapiekanką. Co ja mogę powiedzieć- jest sycąca- I któż z nas nie kocha zapiekanek? Zapraszam na zapiekanke pasterza.  Składniki:  ok 500 gr mięsa wolowego- mielonego 1 cebula pokrojona w kostke 2-3 marchewki pokrojne

Smaki Edyty
Kurczak ze slodkim buffalo- sweet buffalo with chicken 196

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na  25 min, z drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany do mojej kuchni. :) Zabieramy się za sos Składniki: 1 tubka koncentratu pomidorowego 3-4 łyzki ketchup 2 łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne

Smaki Edyty
Focaccia 267

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia :)  Składniki

Smaki Edyty