roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. W wspólnym pieczeniu udział brały: Joanna z blogu Różowa kuchnia Marghe z blogu Po prostu Marghe Dorota z blogu Moje małe czarowanie Lidia Wesołowska z blogu Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki Małgorzata z blogu Smaki Alzacji Justyna
Ala piecze i gotujeredcoon.pl miałam przyjemność wypróbowania i przetestowania środków do czyszczenia stali szlachetnej, piekarników oraz lodówek i zamrażarek. Otrzymałam to wszystko w jednym zestawie razem z ściereczką. W każdej kuchni w której się piecze i gotuje sprzęt i urządzenia myć trzeba. Ja najwięcej kłopotów zawsze miałam z zlewozmywakiem i piekarnikiem. Przypalony piekarnik oraz ciągłe zacieki i plamy z wody
Ala piecze i gotujeMarghe Dobrafka z Bona Apetita! Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Anna z Everyaday Flavours Piotr z Każdy może gotować Paulina z Buszująca w Kuchni Anna z Teatr Gotowania Kasia z Baby do garów! Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love
Ala piecze i gotujesumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego
Ala piecze i gotujejaka ta sałatka jest smaczna. Powstała przez przypadek z tego co miałam w lodówce. Taka spontaniczna sałatka a jaka smaczna. Każdy da radę ją zrobić nawet początkująca osoba w kuchni . Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka groszku 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć
Ala piecze i gotujeotworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam
Mia Cucina Sofietaprosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą
Mia Cucina Sofietaświecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości
Mia Cucina Sofietawyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej
Mia Cucina SofietaTe brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta
Mia Cucina SofietaTorta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten
Mia Cucina SofietaSkłada się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka) 15 g drożdży 60 g cukru
Mia Cucina Sofietawielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata
Mia Cucina Sofietaniedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni) Bitki schabowe z ananasem Składniki na 2 osoby: 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości 8 plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia
Mia Cucina Sofietakuchni lubię eksperymentować. Gdy zobaczyłam konkurs u Majany, wiedziałam, że postaram się przygotować coś specjalnego. Wybór padł na danie z czarnym ryżem(*) i łososiem, aromatyzowane cebulowo-jabłkowym smalczykiem Smakowita Pajda. Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który
Mia Cucina Sofieta