kuchnia - 5425 przepisów (strona:254/362)

Chałka z makiem 212

roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. W wspólnym pieczeniu udział brały:  Joanna z blogu Różowa kuchnia Marghe z blogu Po prostu Marghe Dorota z blogu Moje małe czarowanie Lidia Wesołowska z blogu  Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki Małgorzata z blogu Smaki Alzacji Justyna

Ala piecze i gotuje
Zestaw czyszczący Electrolux 165

redcoon.pl miałam przyjemność wypróbowania i przetestowania środków do czyszczenia stali szlachetnej,  piekarników oraz  lodówek i zamrażarek. Otrzymałam to wszystko w jednym zestawie razem z ściereczką. W każdej kuchni w której się piecze i gotuje sprzęt i urządzenia  myć trzeba. Ja najwięcej kłopotów zawsze miałam z zlewozmywakiem i piekarnikiem. Przypalony piekarnik oraz ciągłe zacieki i plamy z wody

Ala piecze i gotuje
Chleb tygrysi 208

Marghe Dobrafka z  Bona Apetita! Łucja z  Fabryka Kulinarnych Inspiracji Anna z  Everyaday Flavours Piotr z  Każdy może gotować   Paulina z  Buszująca w Kuchni Anna z  Teatr Gotowania Kasia z  Baby do garów!  Justyna z  Gotowanie i pieczenie – I love

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 272

sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego

Ala piecze i gotuje
Sałatka z kurczaka z groszkiem 554

jaka ta sałatka jest smaczna. Powstała przez przypadek z tego co miałam w lodówce. Taka spontaniczna sałatka a jaka smaczna. Każdy da radę ją zrobić nawet początkująca osoba w kuchni .   Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka groszku 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie:   Piersi z kurczaka oczyścić i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 308

otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami  kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem.  Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę.  Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam

Mia Cucina Sofieta
Pasta alla Norma 252

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą

Mia Cucina Sofieta
Makaron z owocami morza 233

świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości

Mia Cucina Sofieta
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 206

wyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 232

Te brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 252

Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten

Mia Cucina Sofieta
Sernik drezdeński z masą migdałową 196

Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.   Składniki na spód:  350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka)  15 g drożdży  60 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 236

wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już  przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 218

niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni) Bitki schabowe z ananasem     Składniki na 2 osoby: 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości 8  plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia

Mia Cucina Sofieta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 257

kuchni lubię eksperymentować. Gdy zobaczyłam konkurs u Majany, wiedziałam, że postaram się przygotować coś specjalnego. Wybór padł na danie z czarnym ryżem(*) i łososiem, aromatyzowane cebulowo-jabłkowym smalczykiem Smakowita Pajda. Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który

Mia Cucina Sofieta