kuchnia - 5425 przepisów (strona:255/362)

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 198

Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 242

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj . To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w  Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 230

ulubiony ser. Na koniec całość koniecznie skropcie nitką tymiankowo-cytrynowego dressingu z oleju rzepakowego, ktory jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni ani diecie. Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego Składniki dla 2 osób: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju

Mia Cucina Sofieta
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 334

drogę niż tą od mojego domu do pierwszej lepszej budki z hamburgerami i postanowiłam zrobić je sama. W wersji zdrowszej, może nawet trochę "odchudzonej".  Parę godzin pracy w kuchni, a efekty niesamowite i brzuch zadowolony w stu procentach! Polecam je każdemu, bo świetnie nadają się na obiad i na różnego rodzaju imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi, bo wyglądają baaaaaardzo

Symfonia Smaków
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 142

zwięźle i na temat: otóż dzisiejszą propozycją na podwieczorek jest ciasto ananasowe, którego przepis bazowy opiera się na szarlotce! Pomysł objawił się tym, iż od jakiegoś czasu w mojej kuchni stał piękny, dorodny ananas, którego nie chciałam tak po prostu obrać i zjeść. Słowo ananas silnie kojarzy mi się z imieniem Ananiasz, także dziś zapraszam was na.. apetycznego Ananiasza

Symfonia Smaków
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 246

przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami.  Bardzo ciekawa i s zeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g zmielonej piersi z indyka pół namoczonej i odciśniętej kajzerki 1 jajo 1 średni por pokrojony w pierścienie 1 średnia

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 209

wielkimi krokami ( niemal tak wielkimi jakimi przyszła zima) i właściwie nie ma czasu, by się złapać za cokolwiek.. Jednak dziś po porannych zaliczeniach postanowiłam popędzić do kuchni, by coś upiec.. A, że z lodówki "uśmiechały się" do mnie serki śmietankowe postanowiłam zrobić sernik, a mianowicie jego mniejsze odpowiedniki(; Szafran jak wiemy to bardzo ceniona i najdrożdza przyprawa

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 219

Witajcie! Dziś chyba w całej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie i pomagają tworzyć pomysły na coraz to nowe potrawy! (; I skoro już tak o pięknym słońcu mowa to zapraszamy Was na ciepły i promienisty krem marchwiowo-czosnkowy, który mam nadzieję ucieszy Wasze podniebienia. Obydwie

Symfonia Smaków
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 316

razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl .  To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac . Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan , czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie nadmiernej masy ciała podczas niskokalorycznej diety (należy wziąć pod uwagę także aktywność fizyczną!). Stymuluje

Symfonia Smaków
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 434

swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.  Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi ), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem.  Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży

Grunt to przepis!
Placuszki Partia Crispies 236

Mój mały uczeń często domaga się placuszków na śniadanie, a żeby mu sie nie znudziły staram się przygotowywać je w różnych wersjach. Ten przepis podobno pochodzi z kuchni Andory. Placuszki są niezwykle proste w przygotowaniu a naprawdę smaczne;) Odpowiednio miękkie, z korzenną nutką... W sam raz na jesienne śniadanie;) Inspiracja (z moimi zmianami) Składniki:   jajko,  200ml przegotowanej zimnej

Z miłości do słodkości
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 295

Podobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula

Z miłości do słodkości
Włoskie trufle czekoladowe 238

Chyba wszyscy lubią czekoladki? Ja na pewno! Ale zdecydowanie bardziej smakują mi te przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Babeczki na Halloween 219

prawda nie świętujemy Halloween, ale zawsze jest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:)  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
Warsztaty fotograficzne z Kubą Kaźmierczykiem i marką Olympus 148

Kuba pokazał nam jak można fajnie i szybko "polepszyć" nasze zdjęcie w programie Photoshop Lightroom. A takie oto rarytasy (swoją drogą niezwykle fotogeniczne i smaczne;)) przygotował dla nas szef kuchni:) Chciałabym bardzo podziękować za zaproszenie serwisowi Blomedia.pl , Kubie za bardzo cenne wskazówki oraz firmie Olympus za udostępnienie sprzętu. Dziękuję też pozostałym uczestnikom warsztatów za mile spędzony czas:) Liczę, że takich

Z miłości do słodkości