kuchnia - 5425 przepisów (strona:249/362)

Mazurek orzechowy 186

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu.  Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa 211

brakowało mi odwagi, żeby upiec tartę.... Bo jak mi nie wyjdzie ? Aż pewnego dnia zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Udało się ! Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni . A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci ! Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ): CIASTO KRUCHE:  * 150 g zimnego masła  * 240 g mąki

kolorowotorcikowo
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 269

swoje nadziałam łososiem i szparagami. Musnęłam olejem rzepakowym i obtoczyłam w młotkowanym pieprzu. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego

kolorowotorcikowo
Babeczki z czereśniami ( na oleju rzepakowym ) 190

niezwykłe, ponieważ wzbogacone cennym olejem rzepakowym oraz dla podkreślenia smaku - ajerkoniakiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne

kolorowotorcikowo
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 215

Niby mam już swoje lata, w kuchni też już trochę gotuję, jednak nigdy nie jadłam łososia w postaci dzwonek. Owszem, uwielbiam wędzonego łososia z cytryną, jadam także inne ryby, a łosoś w takiej postaci kusił od dawna. Chwila namysłu i wyruszyłam na zakupy. Dopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek

Pasja Smaku
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 187

stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Ekspresowo w kuchni

Pasja Smaku
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 320

robiłam. Zawsze wydawało mi się, że to danie pracochłonne i takie odświętne, a ja w niedziele mam wiele innych pomysłów na spędzanie dnia niż gotowanie. Zresztą w niedziele w kuchni rządzą rodzice i rosół, którego szczerze nie cierpię. Tak więc to danie jest efektem własnego pomysłu, wyczytanej wiedzy i podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy'ego Valastro

Pasja Smaku
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 187

lubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki. Tym razem jednak przepis, który przetestowałam wczoraj, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam. I powiem, że mi takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad

Pasja Smaku
Sałatka z kurczakiem i orzechami 266

Święta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je przedstawić wraz z przepisami w ciągu tego tygodnia. Dziś sałatka, którą robiłam pierwszy raz. Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana sałatką z tuńczyka 176

Farsz jest efektem posiadanych w kuchni produktów: ryżu, tuńczyka i pomidorów. Sezon na cukinię w pełni, ciężko przejeść ;) Szczególnie, że nie wszyscy w moim domu są fanami cukinii. Składniki: 2 średnie cukinie puszka tuńczyka 2 woreczki ryżu duży pomidor kawałeczek żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Ryż ugotować i przesypać do miski

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane 279

Klasyka - chyb nie ma osób, które by ich chociaż raz nie zrobiły. Ja najbardziej lubię je ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Kolejny przepis z mojego projektu - powrót do kuchni tradycyjnej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Pasja Smaku
Paczka od Winiary 170

się wiele nowości (dla mnie), których jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Zawartość paczki wyglądała tak: Od razu wpadły mi w oko rosołki, bo zawsze jest na nie w mojej kuchni zapotrzebowanie. Podobnie było z sosami i majonezem, który od razu zabrał brat. Chociaż najbardziej ucieszyłam się z "Pomysłu na... papirus" i ... pendriva! :D Już jutro zapraszam Was na przepisy

Pasja Smaku
Schab i sos z maślaków 200

danie pojawiło się na naszym stole w niedziele. Zdjęcie kiepskie bo robione na szybko - goście byli, ja uwijałam się w kuchni i w międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków

Pasja Smaku
Pomysł na... Panna Cotta z sosem truskawkowym (Winiary) - opinia 300

porcje w średnich filiżankach, a nie na 4 jak jest napisane na opakowaniu. Ten "Pomysł na..." to fajna sprawa dla osób, które raczej niezbyt radzą sobie w kuchni, a chcą przygotować szybki deser. Pozostali raczej będą średnio zadowoleni, a już na pewno postarają się o własnoręczne przygotowanie tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się

Pasja Smaku
Pomysł na... Spaghetti Napoli (Winiary) - opinia 336

Kiedyś sosy z torebki często pojawiały się w mojej kuchni. Sama nie wiem dlaczego: może z wygody, niewiary we własne umiejętności, może chcieliśmy tak oszczędzić czas... Teraz wiem, że lepiej jest przygotować sos do spaghetti samemu, bo wtedy jest najlepszy. Jednak zdecydowałam się wypróbować "Pomysł na... Spaghetti Napoli" i wykorzystać przepis z opakowania. Przyznam, że wyszło całkiem niezłe, nie wyczuwało

Pasja Smaku