żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto
Gotowanie-ukRacuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami
Pociąg Do KuchniKeczup domowy jest najlepszym keczupem na świecie! Naprawdę! Żaden Heinz, Kotlin, Pudliszki, McDonaldsy i inne nie dorastają mu do pięt. Domowy keczup ze świeżych pomidorów (nie
Pociąg Do KuchniRoladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym to brzmi dumnie :) I strasznie skomplikowanie, prawda? No cóż, roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami
Pociąg Do KuchniSernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść
Pociąg Do KuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna
CRAVEmonkeynajbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwitaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Znajdziemy w nim także spore ilości białka i żelaza. Kaczka w kuchni daje nam wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania w solance, aby mięso skruszało. Przygotowuje się je w podobny sposób(...)najlepszych polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach . Pieczoną kaczkę możemy przygotować na kilka sposobów. Najczęściej pieczemy ją nafaszerowaną jabłkami lub jabłkami z kaszą gryczaną . Pyszna też jest z dodatkiem wątróbki. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach czy po pekińsku. Pieczona kaczka z jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne
Kulinarne przygody GatityLetnie przepisy! Wakacyjne smaki! To zdecydowanie najlepszy dla Nas czas, pod względem kulinarnym. Możemy codziennie szaleć w kuchni! Tyle smaków, tyle aromatów na każdym ryneczku! Można
SMYKWKUCHNIRabarbar i maj. Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny. Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni. Na węglowej kuchence gotuje
Kulinarne przygody GatityGdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed
Kulinarne przygody GatityDzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak
PatiGotujeKtóż nie zna naszych tradycyjnych leniwych ? Pewnie każdy z nas jadł je w rodzinnym domu. Mnie osobiście kojarzą się z babciną kuchnią
Kulinarne przygody Gatitypierogi z surowym mięsem. Jak wiecie świat nie składa się tylko z pierogów ruskich, a Polska nie jest potęgą w lepieniu pierogów, chociaż co do tego mam wątpliwości, po ostatnich wydarzeniach na Lady Kitchen. Umieszczenie filmu o pierożku zakończyło się zapaścią umysłową polskich matron, z dżentelmenów wyleźli potomkowie Józwy Butryma i ogólnie zrobiła się(...)mała jatka, zakończona kilkudziesięcioma banami, przeświadczeniem, że internet powinien być dostępny po przedstawieniu zaświadczenia od psychiatry i postanowieniem, że się pierogów nie tknę. Jednak chęć pokazywania wam fajnej kuchni, niekoniecznie polskiej oraz nowych smaków, które nie zawsze wydają się oczywiste, zwyciężyła. Pomyślałam sobie, że nie będzie mnie żadna banda sfrustrowanych bab spod znaku „szlachta nie pracuje” tudzież „wyższa szkoła baunsu
ladykitchenGdzieś ostatnio przeczytałam zdanie, które bardzo utkwiło mi w pamięci, bo oddaje moim zdaniem kulinarny początek jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam
Bon appetit mon amie