kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:19/100)

Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 301

żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto

Gotowanie-uk
Racuchy drożdżowe 171

Racuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami

Pociąg Do Kuchni
Keczup domowy 203

Keczup domowy jest najlepszym keczupem na świecie! Naprawdę! Żaden Heinz, Kotlin, Pudliszki, McDonaldsy i inne nie dorastają mu do pięt. Domowy keczup ze świeżych pomidorów (nie

Pociąg Do Kuchni
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 288

Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym to brzmi dumnie :) I strasznie skomplikowanie, prawda? No cóż, roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami

Pociąg Do Kuchni
Sernik malinowy 185

Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść

Pociąg Do Kuchni
Tradycyjny Polski Żur 174

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna

CRAVEmonkey
26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW 197

najbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kaczka pieczona z jabłkami 216

witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Znajdziemy w nim także spore ilości białka i żelaza. Kaczka w kuchni daje nam wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania w solance, aby mięso skruszało. Przygotowuje się je w podobny sposób(...)najlepszych  polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach . Pieczoną kaczkę  możemy przygotować na kilka sposobów.  Najczęściej pieczemy ją nafaszerowaną jabłkami lub jabłkami z kaszą gryczaną . Pyszna też jest z dodatkiem wątróbki. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach  czy po pekińsku. Pieczona kaczka z jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie  idealne

Kulinarne przygody Gatity
Letnia sałatka z bobem i komosą ryżową! 236

Letnie przepisy! Wakacyjne smaki! To zdecydowanie najlepszy dla Nas czas, pod względem kulinarnym. Możemy codziennie szaleć w kuchni! Tyle smaków, tyle aromatów na każdym ryneczku! Można

SMYKWKUCHNI
Kompot z rabarbaru 150

Rabarbar i maj. Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny. Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni. Na węglowej kuchence gotuje

Kulinarne przygody Gatity
Zimne nóżki 357

Gdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed

Kulinarne przygody Gatity
Seromakowiec 156

Dzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak

PatiGotuje
Kluski leniwe 199

    Któż nie zna naszych tradycyjnych leniwych ? Pewnie każdy z nas jadł je  w rodzinnym domu. Mnie osobiście kojarzą się z babciną kuchnią

Kulinarne przygody Gatity
Shish barak 224

pierogi z surowym mięsem. Jak wiecie świat nie składa się tylko z pierogów ruskich, a Polska nie jest potęgą w lepieniu pierogów, chociaż co do tego mam wątpliwości, po ostatnich wydarzeniach na Lady Kitchen. Umieszczenie filmu o pierożku zakończyło się zapaścią umysłową polskich matron, z dżentelmenów wyleźli potomkowie Józwy Butryma i ogólnie zrobiła się(...)mała jatka, zakończona kilkudziesięcioma banami, przeświadczeniem, że internet powinien być dostępny po przedstawieniu zaświadczenia od psychiatry i postanowieniem, że się pierogów nie tknę. Jednak chęć pokazywania wam fajnej kuchni, niekoniecznie polskiej oraz nowych smaków, które nie zawsze wydają się oczywiste, zwyciężyła. Pomyślałam sobie, że nie będzie mnie żadna banda sfrustrowanych bab spod znaku „szlachta nie pracuje” tudzież „wyższa szkoła baunsu

ladykitchen
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 140

Gdzieś ostatnio przeczytałam zdanie, które bardzo utkwiło mi w pamięci, bo oddaje moim zdaniem kulinarny początek jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam

Bon appetit mon amie