kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:20/100)

Wiosenne muffinki na śniadanie 218

Sezonowość wyznacza rytm naszego życia, za oknami wiosennie i radośnie, wszystko budzi się do życia, uwielbiam ten czas!   W iosenny nastrój warto też wprowadzić do

Wanilia i Kardamon
Wytrawne babeczki z sałatką wielkanocną! 229

PRZEPISY NA WIELKANOC WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W

SMYKWKUCHNI
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 261

wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów, jak i szefów kuchni znanych Lubelskich restauracji, że naprawdę warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa które spożywamy. Świnie hodowane na skalę masową mają mięso bardzo słabe jakościowo pomimo swego ,,pięknego" wyglądu ma ono wiele(...)Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego z mięsa przemysłowego nie będzie taka

sierotka maRysia w kuchni
Pasta z wędzonej makreli 128

Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie

Wędrówki po kuchni
Poznańska pyra z gzikiem 185

Twaróg z ziemniakami w mundurkach,w grodzie Przemysława zwane pyra z gzikiem.Ten smak -to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy na podwórkach grało się w klasy, skakało w

Kopystką po garach
Śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem 236

Święta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 210

śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki

Kuchnia z widokiem na ogród
POLĘDWICZKI W SOSIE PIERNIKOWYM 154

Przepis na polędwiczki wieprzowe w nietypowym sosie... bo piernikowym. Sos jest kremowy i aksamitny, o cudownym aromacie, i korzennym smaku. Idealnie komponuje się z mięsem. Zaskoczeniem

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki na kwaśnym mleku z wiśniami 222

Śniadanie w ogrodzie na świeżym powietrzu! Za to kocham lato! Fajnie wybrać się gdzieś daleko na łono natury i troszkę pokorzystać z uroków lipca! Dzień dobry

SMYKWKUCHNI
Wielkanocne jajka faszerowane dla dzieci 255

Kolejna propozycja na danie które małe dziecko może spokojnie zjeść w czasie śniadania Wielkanocnego. Dzieci nie lubią kombinowania i udziwnionych potraw. Postawienie na prostotę ale w

sierotka maRysia w kuchni
CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI 204

Ciasteczka kokosowe z maszynki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kilka dni temu otrzymałam bardzo sympatyczną przesyłkę od Lidla . Były tam produkty niezbędne do przygotowywania wypieków i ich

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 174

Z zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na

Posadzone i zjedzone
Nalewka z mirabelek 372

Nalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich

Pieguskowa Kuchnia
Kaczka w jabłkach 207

Niedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne

SMYKWKUCHNI
Fasolka konserwowa MEXICO! 298

Miesiące wakacyjne to niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po

SMYKWKUCHNI