Sezonowość wyznacza rytm naszego życia, za oknami wiosennie i radośnie, wszystko budzi się do życia, uwielbiam ten czas! W iosenny nastrój warto też wprowadzić do
Wanilia i KardamonPRZEPISY NA WIELKANOC WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W
SMYKWKUCHNIwspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów, jak i szefów kuchni znanych Lubelskich restauracji, że naprawdę warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa które spożywamy. Świnie hodowane na skalę masową mają mięso bardzo słabe jakościowo pomimo swego ,,pięknego" wyglądu ma ono wiele(...)Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego z mięsa przemysłowego nie będzie taka
sierotka maRysia w kuchniTen przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie
Wędrówki po kuchniTwaróg z ziemniakami w mundurkach,w grodzie Przemysława zwane pyra z gzikiem.Ten smak -to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy na podwórkach grało się w klasy, skakało w
Kopystką po garachŚwięta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na polędwiczki wieprzowe w nietypowym sosie... bo piernikowym. Sos jest kremowy i aksamitny, o cudownym aromacie, i korzennym smaku. Idealnie komponuje się z mięsem. Zaskoczeniem
Kuchnia MagdaLenyŚniadanie w ogrodzie na świeżym powietrzu! Za to kocham lato! Fajnie wybrać się gdzieś daleko na łono natury i troszkę pokorzystać z uroków lipca! Dzień dobry
SMYKWKUCHNIKolejna propozycja na danie które małe dziecko może spokojnie zjeść w czasie śniadania Wielkanocnego. Dzieci nie lubią kombinowania i udziwnionych potraw. Postawienie na prostotę ale w
sierotka maRysia w kuchniCiasteczka kokosowe z maszynki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kilka dni temu otrzymałam bardzo sympatyczną przesyłkę od Lidla . Były tam produkty niezbędne do przygotowywania wypieków i ich
Pieguskowa KuchniaZ zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na
Posadzone i zjedzoneNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich
Pieguskowa KuchniaNiedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne
SMYKWKUCHNIMiesiące wakacyjne to niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po
SMYKWKUCHNI