Dzisiaj rządzi kuchnia polska. Kurczak faszerowany wątróbką, delikatny, maślany z pięknie przypieczoną skórką. Chyba każdy by się skusił na kawałeczek. Prosty w wykonaniu, idealny dla dużej rodziny. Niestety mało dietetyczny, ale czy zawsze musimy się odchudzać? Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t /źródło " Kuchnia Polska
Anioły w kuchniBigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny
Kulinarne przygody Gatitynowo znanych smaków i poznawanie tych nieznanych. To co dla kogoś gdzieś oczywiste, dla Ciebie kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów dalej jest wspaniałym odkryciem. Nowe kuchnie, a nawet kuchnia polska, ale z różnych regionów, lub ta sprzed kilkudziesięciu lat. Rozmarzyłam się. No, ale powiedzcie sami, jak wiele rzeczy ma tą niezwykłą magiczną moc, żeby przenosić nas do innych krajów
W kuchni wieczoremPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją przyrządzić i sprawdzić czy faktycznie mam rację i......miło się rozczarowałam :) Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja!U mnie na pewno często zawita na stole
Kraina Miodem PłynącaPieczarki -pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor.Przepis zaciągnięty z książki "Kuchnia Polska" z 1989 r. Książkę dostałam od cioci, naprawdę super
Moje pyszne gotowaniePierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały
Złote przepisyDziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru pudru* sól
kolorowotorcikowoPrzepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego
Proste PotrawyDzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
Moje Kuchenne RewelacjeRacuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny
Kolizje SmakówObiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka
Kolizje SmakówPodczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz
Kolizje SmakówSosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany
Mechanik w kuchni