kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:17/100)

Ogórki konserwowe po warszawsku 229

już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 193

relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt.Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniutradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni na zespoły trzy-czteroosobowe, wzięliśmy się do pracy, a każda grupa przyrządzała coś innego.Laura (Cafe Babilon), Martyna (Smakiem

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt bezglutenowy 127

Biszkopt bezglutenowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 5 sztuk jajek kurzych lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie(...)wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂 Smacznego! Notes Biszkopt można mrozić. Artykuł Biszkopt bezglutenowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry ziemniaczane 129

Czas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik puszysty 139

serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy ! Print Sernik puszysty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały puszysty i bardzo smaczny sernik! Course Desery Cuisine Polska Keyword twaróg Prep Time 1 minute Cook Time 1 hour 10 minutes Total Time 1 hour 11 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 250 ml śmietany do ubijania(...)potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce. Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉 Artykuł Sernik puszysty pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowo – żytni 133

pieczywo! Print Chleb orkiszowo – żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka orkiszowa Prep Time 1 hour 50 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 2 hours 30 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn(...)Smacznego! Notes Wsypanie lodu na dno piekarnika dostarczy odpowiedniej ilości pary, która powoduje, że chleb w piekarniku jeszcze ładnie wyrośnie. Artykuł Chleb orkiszowo – żytni pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini babeczki śmietankowe 130

przepis Babka kokosowa Sprawdź ten przepis 📖 Przepis Print Mini babeczki śmietankowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne babeczki, obłędnie smaczne! Course Desery Cuisine Polska Keyword budyń, jajka Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 duże jajko 3 łyżki oleju(...)biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami. Smacznego! Artykuł Mini babeczki śmietankowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi nie tylko po polsku 178

Książka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na

Aga w kuchni
Czarne żeberka po warmińsku podane z marchwią i ziemniakami 169

Polskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej. Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych. Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa. Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii

Moje Małe Czarowanie
Murzynek po polsku 199

Zastanawialam sie ostatnio jaka jest moja kuchnia? Czy ja gotuje po polsku? Doszlam do wnioskow, ze moja kuchnia rozni sie bardzo od kuchni moich Rodzicow i czasami daleko jej do polskich klimatow, co nie oznacza, ze ta kuchnia jest mi obca. Nie, nie!Lubie jednak probowac nowych rzeczy, ciagle eksperymentuje.Najbardziej polskie sa jednak moje wypieki, szczegolnie te, ktore znam jeszcze

Przysmaki Karolki
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 208

Uwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do

sierotka maRysia w kuchni
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 249

Pewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 253

Pierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja

sierotka maRysia w kuchni
Bengalska ryba po polsku. 196

Zrobić dobrą kuchnię indyjską w warunkach polskich wcale nie jest tak łatwo. Ok, mamy dostęp do składników, ale nie do końca chyba czujemy te klimaty. Chyba, że ktoś siedział w Indiach kawałek czasu i przesiąkł tym smakiem i aromatem. Mieszkałem kawałek na Wyspach i tam liznąłem zaledwie kuchni indyjskiej. W Polsce w żadnym miejscu mi nie smakowało. Mam utrudnione dodatkowo

BaRepas
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 156

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można

Oryginalny smak