kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:17/100)

Stripsy a’la kfc 93

Mało jest osób, które od czasu do czasu nie lubiły by zjeść jakiegoś niezdrowego jedzenia. Pomimo, że jesteśmy ogólnie zwolennikami domowego jedzenia i tradycyjnych dań kuchni polskiej to fast foodem nie pogardzimy od czasu do czasu. Jedynie Zuzia nie lubi tego typu dań – czasami zje frytki. Z racji tego, że w naszej małej miejscowości tego typu barów

dom-agi.pl
Pomysł na tani obiad – film – Kasza z serem i szpinakiem 105

Pomysł na tani obiad – film – Kasza z serem i szpinakiem klasyka gatunku jeśli chodzi o tanie dania i kuchnie kryzysową a przy tym jest

Dorota Smakuje
Marynowane podgrzybki 151

kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – świąteczny obiad 149

Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak przygotować to danie i jak ułatwić sobie życie, co zrobić wcześniej i w jaki sposób by zdążyć zrealizować wszystkie przedświąteczne plany. Wedle poniższych wytycznych możemy przygotować

Dorota Smakuje
Gołąbki z pieczarkami i serem 98

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować.  Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda

R'n'G Kitchen
Ciasteczka korzenne z lukrem 123

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki

Korniszonki
PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 117

wiecie, ale cynamon jest bardzo popularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych. W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem

Ostra na Słodko
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku. 173

Danie które dzisiaj dla Was przygotowałem, powinno być potrawą narodową. Dlaczego??? Już spieszę z odpowiedzią Główny składnik tego dania to ziemniak, który jak wiadomo jest podstawą polskiej kuchni. Nadziany jest z kolei dużą ilością pieczarek i cebuli, to kolejne połączenie które kochają Polacy. Do tego na wierzchu ciągnąca mozzarella Teraz już rozumiecie

kuron.com.pl
Idealna zupa ogórkowa. Przepis krok po kroku. 103

Idealna zupa ogórkowa   Polska kuchnia zupami stoi. To hasło jak najbardziej prawdziwe, bo jak się nad tym zastanowić, to nie ma na świecie drugiej kuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować

kuron.com.pl
Pielmieni 196

Opis Pielmieni: Pielmieni to słynna potrawa kuchni rosyjskiej czy ukraińskiej, która mocno zadomowiła się również w kuchni polskiej. Jest to rodzaj pierożków z luźnym mięsnym farszem. Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało bardzo dużo różnych kombinacji. Ja jednak uwielbiam opcję z mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Najważniejsze, aby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak zrobić idealne kruche ciasto? 105

Kruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia [...] Artykuł Jak zrobić idealne kruche

Pogotujmy.pl
Podkarpackie proziaki 95

Dostałam przepis na proziaki podkarpackie od autora książki "Wielka księga tradycji kulinarnych" Krzysztofa Zielińskiego. Przepis pochodzi z Podkarpacia ze wsi Urzejowice koło Przeworska. Proziaki

Moje Małe Czarowanie
Rolada mocno czekoladowa „Zebra” 91

najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień. Przechowywać w lodówce. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Rolada mocno czekoladowa „Zebra” Dania Ciasta , Rolady Kuchnia Polska Porcje 15 porcji Składniki Składniki na ciasto: 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki kokosowej ¾ szklanki cukru kryształ 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki

Przepisy Babci
Ciasto „Piotruś na miodzie” 109

piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Ciasto „Piotruś na miodzie” Dania Ciasta , Szybkie Kuchnia Polska Porcje 18 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 1 pełna szklanka cukru brązowego 2 łyżki kakao 125 ml wody zimnej

Przepisy Babci
Kuchnia polska Receptury mojej babci - recenzja książki Ewy Aszkiewicz 79

które kojarzą mi się z pyszną kuchnią mojej babci i mamy. W swojej domowej biblioteczce posiadam też różne mamine zeszyty, które są bezcenne oraz kilka książek z bardzo dawnych lat. Cenię sobie tamtejsze receptury i teraz ja staram się, aby moja córka miała podobne wspomnienia... Ostatnio w moje ręce wpadła książka "Kuchnia polska Receptury mojej babci" Ewy Aszkiewicz , autorki

Di gotuje
Pleśniak jak za dawnych lat 149

przepadałam. Zawsze z sentymentem wracam do tego przepisu.  Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej,która tak samo jak nasze mamy,ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce dawać nam to co najlepsze - naturalne kompoty,dżemy,konfitury i miody. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ , wrzucicie do koszyka parę słoiczków, a przy zakupie na hasło durszlak1o

Bon appetit mon amie
Jak gotować rosół, żeby nie był mętny? 5638

Rosół to zupa zajmująca szczególne miejsce w polskiej kuchni. Bez aromatycznego, esencjonalnego, złocistego i klarownego rosołu wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, to także najczęściej serwowana zupa podczas takich imprez, jak wesele czy pierwsza komunia. Wywar z mięsa i jarzyn jest także niezastąpiony podczas walki z przeziębieniem i przy spadku odporności. Ta z pozoru prosta zupa bywa jednak problematyczna

Kulinarne Przeboje
Pieczone ziemniaki 128

Kuchnia polska bez tego warzywa nie byłaby taka sama. Jest ono podstawą wielu dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu. Pieczone ziemniaki Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już

mecooks
3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej 121

wszystkiemu winna jest susza – to na straganach miejskich można znaleźć sporo kurek. Ten charakterystyczny, żółto-złocisty grzyb do najtańszych nie należy, ale dania z jego udziałem to już tradycja kuchni polskiej. Szukasz inspiracji na obiad z kurkami w roli głównej? Te 3 przepisy z pewnością Cię zainteresują! Makaron z kurkami i serkiem mascarpone Potrzebujesz dania na szybko, które nie będzie

Kuchcik gotuje
Pielmieni 263

Pielmieni są to pierożki z farszem mięsnym, wywodzące się z kuchni rosyjskiej. W kuchni polskiej zadomowiły się na dobre, szczególnie w regionach dawnego zaboru rosyjskiego. W każdym jednak domu sposób na pielmieni jest inny – jedni podają je z masłem, inni z gęstą śmietaną i grubo mielonym pieprzem lub jako dodatek do bulionu. My kosztowaliśmy... Tryb czytania Artykuł Pielmieni pochodzi

PysiaGotuje.pl
Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku 150

wykonania, dowolność doboru smaków i składników są wielkim atutem. Na poprawę humoru… i nie tylko, gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na polewę (masę) pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję”.     Zapraszam na podobne desery na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Waniliowa chatka Puchatka z polewą

mojewypiekiinietylko
Jaglane kluski caprese 147

cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek jaglanych, mojego połączenia kuchni włoskiej i kuchni polskiej. To pracochłonne danie, ale warto mu poświęcić trochę czasu, naprawdę 😊 Nie potrzeba ani grama soli dzięki

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 149

Bitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego

Szybko Szybkowar
Nalewka truskawkowa 9054

jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się cukrem i zalewa alkoholem. Korzystałam z przepisu z książki Kuchnia polska i światowa Elżbiety Adamskiej. Wcześniej robiłam również z tej książki wiśniówkę i się nie zawiodłam. Oczywiście skróciłam nieco czas oczekiwania niż podaje oryginalna receptura, nie mniej na pewno

My simple kitchen
Ciasto marchewkowe 183

Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach. Podobne wypieki W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też

Zasmakuj Kuchni
Sękacz domowy 123

wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc Wymiary tortownicy : średnica 19 cm Czas pieczenia : 5-10 minut Temp

Różne smaki w kuchni
KONFITURY Z MORELI 93

łyżeczkę spirytusu i szczelnie zamykamy. W ciemnej i suchej piwnicy przechowują się bardzo dobrze nawet przez 2 lata. Smacznego :) Konfitury przygotowane zostały wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz "1001 przepisów Kuchni Polskiej

Moja Książka Kucharska
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 141

chyba w naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej na jej temat i jeść, jeść, jeść! Marchew często kojarzona jest z królikami, które zajadają

Moja Mama Gotuje
Fasolka po bretońsku 242

moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela

Czerwień i błękit
Kremowy, klasyczny hummus 185

potrzeba 2/3 szklanki suchych ziaren cieciorki oraz należy zachować wodę z ich gotowania - około 1/4 szklanki lub odrobinę więcej). Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek . Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Neighbor Food . U mnie podany z Domowymi krakersami serowymi Domowe krakersy serowe

Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa 121

weekend majowy, to u mnie będzie nadal świątecznie. Sałatkę selerową robiłam po raz pierwszy i zajadałam się nią przez całą Wielkanoc. Wyszła naprawdę pyszna. Przepis zaczerpnęłam z książki Regionalna Kuchnia Polska – Mazowsze (przepisy zebrała M. Orłowska). Sałatka selerowa Przygotuj nóż i deskę do krojenia, sitka, miskę, łyżkę, niezbyt duży garnek, ewentualnie otwieracz do puszek. Przygotuj składniki: 1 słoik selera

blog.moje-pasje.info
Pierogi braniewskie 116

Pierogi braniewskie pochodzą z rejonu warminsko-mazurskiego i są w kuchni polskiej od dawna. Nie wiem jak w rejonie skąd pochodzą, ale w moich rejonach bardzo rzadko robi się obecnie pierogi z kaszą. Szkoda, bo są smaczne i pożywne. Jeśli jesteście fanami pierogów to wpiszcie je sobie koniecznie na listę do wypróbowania

Milion Smaków
Pierniczki brukowce 178

sekret wypieku aromatycznych piernikowych kostek. Wszystko to dodatkowo miało być powleczone warstwą lukru. Wam także polecam upieczenie i zadowolenie z brukowców, jednak nie z przepisu dominikanów, ale na podstawie "Kuchni Polskiej" z 1967 roku. Składniki: 200 g cukru 5 łyżek wody 120 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 500 g mąki plus ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody

Pełny talerz
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2004

już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona

To co kocham
Mazurek a’la Snickers 113

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej

To co kocham
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 111

jeśli chodzi o słodkości. Nie zaszkodzi się jednak poduczyć. Dlatego chętnie sięgnęłam po “Dietę bezglutenową”, zwłaszcza że ma dobrą sekcję z bezglutenowymi deserami. Jest to zbiór przepisów tradycyjnej, raczej polskiej kuchni bez egzotycznych, trudno dostępnych składników. To znane nam smaki, które może jeść cała rodzina. Przepisy podkręcono tak, żeby nie zawierały glutenu. Książka zawiera też przydatną tabelkę zamienników, których

Ugotowane pozamiatane
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 163

curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tradycyjne kluski śląskie 430

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy

Kraina Miodem Płynąca
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 261

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru i natki pietruszki. Musimy pamiętać, że w przypadku

Kulinarna Pokusa
Postne menu i "Lato miłości" 147

już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli w Waszych domach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni zjada się sporo jaj, dla ułatwienia zrobiłam dopiski w przypadku sałatek z wykorzystaniem jajek właśnie. Sałatki śledziowe : Śledź z jabłkiem w śmietanie Śledź na piernatach Badylarki (sałatka warstwowa) Śledzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sandacz w sosie koperkowym 147

Klasyka polskiej kuchni - bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty

Milion Smaków
Orientalna surówka 195

ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu

Simple Dish
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 259

piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna

karmelowy
Fasolka po bretońsku 159

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Zrazy 212

oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców). Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną

Kolizje Smaków
Świeży śledź w tempurze 142

Jeśli jesteście już znudzeni wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem

Mango Papaja
Gołąbki w sosie pomidorowym 127

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko

Wielki apetyt
Bigos z wątróbką 218

bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet(...)częściej niż raz na tydzień, a jeśli jedzą dużo mięsa, to może być nawet wskazane unikanie wątróbki na czas ciąży . Dodatkowym atutem bigosu z wątróbką jest to, że w Polsce wątroba jest śmiesznie tania , z reguły tańsza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Dodanie wątróbki do bigosu (lub zastąpienie nią części mięsa w składzie) czyni tą potrawę tańszą i zdrowszą. Końcowy

PaleoSMAK
Fasolka po bretońsku + film 139

Fasolka po bretońsku to pyszna i sycąca potrawa kuchni polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren

Smakowite Dania
Pierogi z kapustą słodką i kiszoną. 129

Pierogi to takie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-)     Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku     Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 219

Dziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy

Rozpustne gotowanie
Przepiórki na trzy sposoby 187

Byliśmy wczoraj na warsztatach kulinarnych z Aleksandrem Baronem, właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44 . Spotkanie było poświęcone przepiórkom. Chociaż uwielbiamy polską kuchnię tradycyjną i grzebanie w starych przepisach, przepiórek nigdy nie przyrządzaliśmy. Trochę przy nich trzeba się napracować, porcje są niewielkie, a my jednak lubimy, gdy bilans energetycznych wychodzi na zero… Niemniej było warto! I ten obłędny zapach masła

GRUBY WAŁEK
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 158

choć oczywiście wierzę, że z takim dodatkiem zyskuje na jakości. Wiem też jednak, że najczęściej najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo najszybsze i najbardziej w zasięgu przeciętnego człowieka w przeciętnej polskiej kuchni i takich właśnie prostych recept ludzie poszukują. Dlatego dzisiaj powiem Wam, co MOIM ZDANIEM jest najważniejsze w robieniu "sera" z ziemniaka, na podstawie wielu razy robienia go od czasu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 177

wszystko (np. nie odkurza…), to naprawdę wiele. Z tego, co mi wiadomo ma zostać wkrótce wprowadzony na polski rynek i tak sobie myślę, że wtedy zrewolucjonizuje niejedną polską kuchnię. Tefal Cuisine Companion to gotujący robot kuchenny, który z jednej strony jest idealnym wynalazkiem dla osób, które uwielbiają gotować i robią to często, a z drugiej strony – to genialny

bistro mama
Pierogi z jagodami 153

głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego

W SMAK
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 252

  Zdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor

Mango Papaja
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 169

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski i makarony. W polskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosanki (makaroniki kokosowe) 109

ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać, aż masa ostygnie.  Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego

Mania Wypiekania
Mazurek z masą z mleka w proszku 130

rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.  Przepis na masę pochodzi z książki: "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, natomiast przepis na ciasto z bloga www.slodkapasja.blox.pl

Mania Wypiekania
Koktajl zdrowia 113

jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko :) Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska

My simple kitchen
Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim 196

otulone limonkowym winegretem  w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej.  Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu

SzczyptaSmaQ
Sos tatarski 86

Szybki sos, którego historia sięga już XVIII wieku. Idealny do jajek, zminych mięs i wędlin. Wbrew temu co może sugerować nazwa sos tatarski to danie typowe dla kuchni polskiej, angielskiej i australijskiej

Milion Smaków
Korzenne babeczki z olejem rzepakowym 73

omega - 3 i dlatego jego zastosowanie było dla mnie naturalnym wyborem. Dodatkowo na jego korzyść przemawia stabilność w wysokich temperaturach, delikatność i neutralność smaku oraz jego rola w tradycyjnej polskiej kuchni. Odkryjcie Święta w zdrowym wydaniu

Milion Smaków
Pasta jajeczna 61

zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki

Milion Smaków
Klasyk w wersji wykwintnej, czyli pomidorówka + szpinak 131

Wczoraj przedstawiłam Wam przepis na ślimaczki szpinakowe, obiecałam również że pokażę Wam ich wykorzystanie w innej potrawie. Jak obiecałam, tak też zrobiłam, ślimaczkami wzbogacam klasyczną zupę w polskiej kuchni tj. pomidorówkę.  Przepis znalazłam jakiś czas temu w pewnej gazecie, której tytułu nie pamiętam, bądź też co do której tytułu mam pewne wątpliwości stąd też wstrzymam się z podawaniem, dodam

Kuchenne aromaty
Krupnik 98

tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest na produkcję kaszy co na produkcję piwa. Czy to oznacza że tak mało jej spożywamy? Nie wiem, jedno jest pewne kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni.  Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie

Kuchenne aromaty
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 302

Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze

Jem więc Jestem
Nóżki wieprzowe w galarecie 184

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki  1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku

Niezły Młynek
Zapiekane białe szparagi 135

spróbować. Zastanawiałam się co z nich zrobić, a że nie do końca pamiętałam jak smakują nie wiedziałam jakie dodatki będą dla nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów

dom-agi.pl
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 177

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie

Szybko Szybkowar
Restauracja Kryształowa - Katowice 133

zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak faszerowany wątróbką 309

Dzisiaj rządzi kuchnia polska. Kurczak faszerowany wątróbką, delikatny, maślany z pięknie przypieczoną skórką. Chyba każdy by się skusił na kawałeczek. Prosty w wykonaniu, idealny dla dużej rodziny. Niestety mało dietetyczny, ale czy zawsze musimy się odchudzać? Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka cytrynowa 218

łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t       /źródło " Kuchnia Polska

Anioły w kuchni
Bigos II 193

Bigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pietruszką i gruszką 149

nowo znanych smaków i poznawanie tych nieznanych. To co dla kogoś gdzieś oczywiste, dla Ciebie kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów dalej jest wspaniałym odkryciem. Nowe kuchnie, a nawet kuchnia polska, ale z różnych regionów, lub ta sprzed kilkudziesięciu lat. Rozmarzyłam się. No, ale powiedzcie sami, jak wiele rzeczy ma tą niezwykłą magiczną moc, żeby przenosić nas do innych krajów

W kuchni wieczorem
Zupa-krem serowa z grzankami 192

Przeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją przyrządzić i sprawdzić czy faktycznie mam rację i......miło się rozczarowałam :) Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja!U mnie na pewno często zawita na stole

Kraina Miodem Płynąca
Pieczarki faszerowane serkirm philadelphia i suszonymi pomidorkami 143

Pieczarki -pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Amoniaczki 137

Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor.Przepis zaciągnięty  z książki "Kuchnia Polska" z 1989 r. Książkę dostałam od cioci, naprawdę super

Moje pyszne gotowanie
Zupa kalafiorowa 217

Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały

Złote przepisy
Knedle ze śliwkami 173

Dziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru pudru* sól

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek z dynią 134

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego

Proste Potrawy
Ryba po grecku 309

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuchy z jabłkami 293

Racuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 236

Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z  warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka

Kolizje Smaków
Pierogi jagodowe 184

Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz

Kolizje Smaków
Sos kurkowy 226

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany

Mechanik w kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 739

mną ;) Przygotowywane przeze mnie potrawy nie są wyszukane i trudne. Nie chodzi mi o to, aby zostać kolejnym MasterChef'em. Bardziej skupiam się na poszerzaniu swojej wiedzy oraz przedstawianiu polskiej kuchni okiem totalnego laika..."- wyraźnie napisałam na swoim bloggerowym profilu.To gdzie ta racja? Po środku. Bo to nie jest tak, że gotować nie umiem. Umiem. Ale postanowiłam nie pchać się

bastalena
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 210

Niesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam :Zaczynamy:  Składniki:600-800 gr mielonego1 cebula1 jajko2 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszkipo około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnekolej

Smaki Edyty
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 185

Ćwierczakiewiczowa odznaczała się niepospolicie ciętym językiem, emanowała władczością oraz bardzo dobrze znała swoją wartość: „Śmiało, bez zarozumienia co do mojej znajomości kulinarnej powiedzieć mogę: „Nie mam dziś w języku polskim konkurencji w tym kierunku.”. Najwięcej wrogów zaskarbiła sobie będąc do bólu szczerą. Bez żadnych oporów potrafiła wypomnieć komuś brud w domu (jeżeli zauważyła kurz na meblach - podpisywała się(...)zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko

Przepisy Aleksandry
CHŁODNIK LITEWSKI 191

Chłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są

Przepisy Aleksandry
Ogórki konserwowe po warszawsku 189

już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 153

relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt.Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniutradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni na zespoły trzy-czteroosobowe, wzięliśmy się do pracy, a każda grupa przyrządzała coś innego.Laura (Cafe Babilon), Martyna (Smakiem

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt bezglutenowy 83

Biszkopt bezglutenowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 5 sztuk jajek kurzych lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie(...)wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂 Smacznego! Notes Biszkopt można mrozić. Artykuł Biszkopt bezglutenowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry ziemniaczane 82

Czas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik puszysty 87

serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy ! Print Sernik puszysty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały puszysty i bardzo smaczny sernik! Course Desery Cuisine Polska Keyword twaróg Prep Time 1 minute Cook Time 1 hour 10 minutes Total Time 1 hour 11 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 250 ml śmietany do ubijania(...)potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce. Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉 Artykuł Sernik puszysty pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowo – żytni 94

pieczywo! Print Chleb orkiszowo – żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka orkiszowa Prep Time 1 hour 50 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 2 hours 30 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn(...)Smacznego! Notes Wsypanie lodu na dno piekarnika dostarczy odpowiedniej ilości pary, która powoduje, że chleb w piekarniku jeszcze ładnie wyrośnie. Artykuł Chleb orkiszowo – żytni pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini babeczki śmietankowe 85

przepis Babka kokosowa Sprawdź ten przepis 📖 Przepis Print Mini babeczki śmietankowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne babeczki, obłędnie smaczne! Course Desery Cuisine Polska Keyword budyń, jajka Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 duże jajko 3 łyżki oleju(...)biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami. Smacznego! Artykuł Mini babeczki śmietankowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi nie tylko po polsku 140

Książka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na

Aga w kuchni
Czarne żeberka po warmińsku podane z marchwią i ziemniakami 114

Polskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej. Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych. Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa. Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii

Moje Małe Czarowanie
Murzynek po polsku 155

Zastanawialam sie ostatnio jaka jest moja kuchnia? Czy ja gotuje po polsku? Doszlam do wnioskow, ze moja kuchnia rozni sie bardzo od kuchni moich Rodzicow i czasami daleko jej do polskich klimatow, co nie oznacza, ze ta kuchnia jest mi obca. Nie, nie!Lubie jednak probowac nowych rzeczy, ciagle eksperymentuje.Najbardziej polskie sa jednak moje wypieki, szczegolnie te, ktore znam jeszcze

Przysmaki Karolki
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 155

Uwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do

sierotka maRysia w kuchni
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 180

Pewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 198

Pierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja

sierotka maRysia w kuchni