Z zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na
Posadzone i zjedzoneNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich
Pieguskowa KuchniaNiedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne
SMYKWKUCHNIMiesiące wakacyjne to niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po
SMYKWKUCHNIJesień zbliża się wielkimi krokami, choć słońce jeszcze mocno przygrzewa w lasach pojawiły się prawdziwki, uwielbiam je zbierać, suszyć, marynować i dodawać do smacznych dań
Wanilia i KardamonKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia
Pieguskowa KuchniaSernik z makiem jest następstwem tego, że bardzo lubię połączenie sera z makiem i bardzo chciałam upiec taki sernik. Zależało mi na tym żeby był bez
Pieguskowa KuchniaPrzedstawiam Wam dzisiaj jeden z najprostszych przepisów na papryki faszerowane. Wręcz doskonałe na pyszny i niewymagający obiad dla całej rodziny. Muszę się Wam przyznać, że z
Pogotujmy.plSos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Na pewno dobrze znacie wersję sosu kurkowego na śmietance ( przepis tutaj ), który dla nas ma tylko jedną wadę
WegePrzepisPyszne cukinie nadziewane kaszą, kurczakiem i warzywami. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam na niecodzienny obiad :) SKŁADNIKI : 3-4 młode cukinie 1
Kulinarne Fantazje MarioliGalareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie
Kulinarna PatilogiaWigilijne danie Składniki ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko sól ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze) łyżka oleju farsz: 50 dkg kapusty kiszonej 1
czarrna od kuchniRosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do
Moja DelicjaPieczone pomidory w oleju, od kiedy pokazałam Wam je na swoim Instagramie i podzieliłam się przepisem na nie, nie przestaje dostawać od Was przemiłych wiadomości
SMYKWKUCHNIPierogi z burakiem są pyszne, kolorowe i zdrowe. Tym razem skorzystałam z nowego przepisu na ciasto do pierogów, który dostałam … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co
Kuchnia MagdaLenyPasztet to tradycyjna potrawa znana w Polsce od XVI wieku. Pochodzące z Francji pasztety (pâté) w Polsce popularność swą zdobyły … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowy
My Blueberry CornerDzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo
PatiGotujePlacki ziemniaczane z brokułem przygotowałam ostatnio na obiad bez mięsa. Bardzo lubię warzywne dania. Staramy się jeść takich jak najwięcej. Placki ziemniaczane to danie, które zawsze
Dorota SmakujeKapusta smażona – to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a
Dorota SmakujeSzybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem.
cool and mintyMiękkie, słodkie i pełne smaku buraczki. Im mniejsze tym lepsze. Pieczone do miękkości w piekarniku, a następnie pokrojone i smażone w lekko gęstej glazurze z masła
cool and mintyZupa kartoflanka z groszkiem to pomysł na szybki obiad, tani, pożywny i bardzo smaczny. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju
Dorota SmakujeZupa koperkowa to przepyszna letnio-jesienna prosta zupa. Kiedy stragany obfitują w dorodne pęczki koperku, warto je wówczas kupić i ugotować koperkową na obiad lub kolację
Moja DelicjaWieprzowe żeberka w sosie grzybowym – danie bardzo sycące i smaczne. Smak grzybów i wieprzowiny współgra ze sobą, dając ciekawe … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span
My Blueberry CornerNajlepsze do marynowania są grzyby małe, które można zostawić w całości. Ja byłam w posiadaniu grzybów dużych, toteż podzieliłam je na połówki, a niektóre nawet
Kulinarne przemysleniaKolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami – to danie nastraja już jesiennie, bo grzyby, bo węglowodany, bo ciepłe, sycące na długo, poprawiające humor danie. Do przygotowania
Dorota SmakujeOgórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych. By zrobić korniszonki wybieram raczej te małe, kształtne ogóreczki
Dorota SmakujeZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenyB arszcz ukraiński to zupa, na którą jest wiele przepisów. Przepisy są różne w zależności od regionu, domu i gospodyni. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenyDrożdżowe rogaliki z jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <
My Blueberry CornerSałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemyProsta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLenyPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyKompot z jabłek – niezwykły w swojej prostocie, smaczny i zdrowy. Latem bardzo lubię go dobrze schłodzonego, z dodatkiem cytryny. Jesienią najlepiej smakuje na ciepło z
Dorota SmakujeJedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? Zero wysiłku! Można użyć malin
Oryginalny smakKopytka na słono czy na słodko? Z wody czy podsmażone na patelni? Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja
Dorota SmakujeBuraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest
Moje Małe CzarowanieJest to przepis na bułki polskie według receptury z 1940 roku. Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24. Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki
Moje Małe Czarowanie"Zielony śledź" to świeży, surowy śledź. Najłatwiej kupić go nad morzem u rybaka prosto z kutra, od czasu do czasu bywa także w sklepach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako dziecko podglądałam mamę w kuchni i raz zauważyłam, że dodaje do sosu kromkę czerstwego chleba. Zawsze mnie to zastanawiało po co to robi? Dzisiaj już
Kulinarne przemysleniaKawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie
Kulinarne przemysleniaSałatka warstwowa która będzie hitem każdego letniego przyjęcia. W rankingu warstwowych sałatek zajmuje bardzo wysokie miejsce i słusznie bo jest przepyszna. Najlepiej smakuje po solidnym
Wanilia i KardamonPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
KorniszonkiSałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem Sałatka jarzynowa , ta tradycyjna lub jej liczne modyfikacje są częstym gościem na naszym stole . Wszyscy ją lubią i mimo wielu
Ogrodnik w podróżyBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam
Dorota SmakujeJagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mamy słoik-mamy pomysł na drugie śniadanie. Najważniejsza część to układanie. Zawsze zaczynamy od sosu, potem wkładamy warzywa-typu, ogórek, cukinia, kalafior...następnie lżejsze -pomidor, brokuł
Kopystką po garachCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuKopytka z e smażoną cebulą i kiełbasą . Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam
RITA food channelNa niedzielny obiad proponuję roladki inspirowane naturą. Połączenie zielonych kiełków brokuła z delikatnym mięsem drobiowym. ROLADKI z INDYKA z KIEŁKAMI BROKUŁA Składniki: 1/2 filetu z piersi
Bon appetit mon amieZupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw. Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej
Wanilia i KardamonSernik chałwowy, chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i
SMYKWKUCHNISkładniki: kawałek cielęciny na pieczeń (w zależności od liczby osób) sól pieprz majeranek oliwa z oliwek masło Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zrumienić dokładnie z
stajnia gołębie od kuchniMoże warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju
Kulinarne przemysleniaBigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy
cool and mintyMięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić
Wanilia i KardamonBardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie będą się również
Kulinarne przemysleniaRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi
Moja DelicjaBabeczki z cyklu-proste wypieki, bardzo aromatyczne mięciutkie i puchate o aromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania, gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na
Wanilia i KardamonKolejne moje podejście do krokietów w wersji uproszczonej... czyli zwijanych z wafli tortowych zamiast naleśników. Dzięki temu oszczędzamy czas, gdyż nie musimy stać i smażyć naleśników
Kuchnia MagdaLenyKnedle ze śliwkami w nieco zmodyfikowanej formie, bo z dodatkiem musu dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych. Nie na tym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól
stajnia gołębie od kuchniDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami
Oryginalny smakPożywne, bardzo smaczne i proste danie z makaronem, boczkiem w kremowym sosie serowym, to pomysł na szybki obiad w 30 minut. Takie dania są najlepsze i
Wanilia i KardamonZakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew. Pomaga w leczeniu niedokrwistości, obniżaniu cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, poprawia odporność. To tylko kilka zdrowotnych właściwości tego
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 400 g mąki 3 dkg drożdży 1 szklanka wody 1/2 szklanki oleju 3 cebule sól, pieprz mak 1 jajko Przygotowanie: Z mąki, drożdży, wody i
czarrna od kuchniOd jakiegoś czasu kocham kalafiora. Ale kotlety trochę mnie zaskoczyły. Przepis jest prosty, acz samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY
Fleksitarianizm.plLatem każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z
SMYKWKUCHNIW sezonie to danie często króluje u mnie na stole, aksamitnie kremowe, sycące, bezmięsne ale z warzywami , w rankingu moich ulubionych potraw obiadowych to
Wanilia i KardamonPanierowana kalarepka to prosty, smaczny dodatek do obiadu. Ugotowaną kalarepkę, pokrojoną w plastry panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, z masłem i
Moja DelicjaTo błyskawiczne danie obiadowe dość często gości na moim stole gdy nie mam czasu na bardziej wymyślny posiłek, szybko zaspakaja głód jest sycące i smaczne, przynajmniej
Wanilia i KardamonSzybki i pyszny obiad to danie, na które każdy z Nas często szuka nowego pomysłu. My w ubiegłym roku nazbieraliśmy dużo grzybów w lesie, był to
SMYKWKUCHNIJuż jutro Tłusty Czwartek. Nikt się zapewne więc nie zdziwi, że dzisiejszym przepisem będą właśnie pączki Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej
PatiGotujeKarnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny
SMYKWKUCHNIPączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone
Wanilia i KardamonPiersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt
Moja DelicjaPolska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze
Moja DelicjaZupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są
Moja DelicjaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Czosnkowe śledzie z bazylią – doskonała przekąska na zakrapiane wódeczką przyjęcia. Na Sylwestra, imieniny, karnawałowe przyjęcie pasują idealnie, są wyraziste … Przeczytaj
My Blueberry CornerUpiec 2 ciasta: Składniki na jedno: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do
czarrna od kuchniPyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!My Blueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z pigwowca to nalewka wyjątkowa, rozgrzewająca i lecznicza. Pigwowiec jest często mylony z pigwą, a pigwowiec i pigwa to …
My Blueberry CornerZawsze wydawało mi się że pieczenie chleba to bardzo skomplikowana sprawa. Niejednokrotnie oglądając lub czytając porady dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to
PatiGotujeBarszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Andruty to smaki mojego dzieciństwa, szybki do przygotowania deser nie tylko dla dzieci, przełożone najprostszą masą jaką można by było zrobić, idealne na upalne lato, kiedy
Wanilia i KardamonNADZIEWANE CUKINIE KASZĄ ORKISZOWĄ I... Dzisiaj bardzo proste i smaczne danie. Uwielbiam cukinię i dzisiaj u mnie króluje. Rzadko robię nadziewane cukinie a szkoda, bo można
SMYKWKUCHNIWakacyjny grill! Dzisiaj zapraszam Was na kilka pysznych dań z grilla! Całkiem nowe, ale proste smaki, które każdy z Was może odtworzyć u siebie, podczas rodzinnych
SMYKWKUCHNI25 lat jest już z nami Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw kolorowych puszek, i dań w słoikach na ciepło
Wanilia i KardamonProste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne
Wanilia i KardamonDROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki
SMYKWKUCHNIJest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe
czarrna od kuchniSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie
stajnia gołębie od kuchniSkładniki: 4 buraki 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sok z 1 cytryny śmietana 18% Buraki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce. W
stajnia gołębie od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie …
My Blueberry CornerZIELONY GROSZEK! WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! Wiosna chyba zaskoczyła Nas wszystkich, taką piękną pogodą w miniony weekend. Dużo słońca, błękitne niebo, niczym lato
SMYKWKUCHNIZamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją
Kopystką po garachZnam wiele przepisów na przygotowanie bobu. Wiele przepisów mnie zauroczyło, jednak do "maminego" przepisu, powracam ZAWSZE SKŁADNIKI:\ 0,5 kg młodego bobu 1 litr bulionu warzywnego
Kopystką po garachDynia, warzywo, które wraca do łask-a dobrze, bo oprócz niskiej ilości kalorii, posiada wiele wartości odżywczych. Z dyni można przygotować dużo fajnych dań. Dziś, alternatywa
Kopystką po garachZawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz
Kopystką po garachKiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek
Kopystką po garachWielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet, dlatego, Kochana Kobietki, pozwólmy w tym dni,żeby nasi Panowie nosili nas na rękach, obsypywali kwiatami a tak na poważnie
Kopystką po garachSkładniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru
Kulinarne przemysleniaSkładniki: ok. 1 kg policzków wołowych (4 szt) 2 duże cebule 3-4 łyżki mąki 1 łyżka ziół Małgosi Plenus 1 łyżka obsypki Maspolanka Plenus sól
czarrna od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny. Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach …
My Blueberry CornerPiernik Staropolski z marcepanem! Każdy z nas przygotowuje chociaż jeden piernik na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiłam na piernik staropolski z marcepanem i konfiturą
SMYKWKUCHNIŚwięta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie
Wanilia i KardamonMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi
SMYKWKUCHNIPotrawy wigilijne to nieodłączny element tradycji towarzyszącej Świętom Bożego Narodzenia. Odświętnie zastawiony stół, przy którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach
Smakowity Blog KulinarnyKochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w
Ania i Marcin gotująŚlepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do
Gotuj Sam!Buchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej
Gotuj Sam!Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego (użyj 30 g suszonych
Szybko SzybkowarDzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI
Bon appetit mon amieMuffiny, które zawsze się udają! Pięknie rosną, są mięciutkie, bardzo lekko wilgotne, nie zsychają się, są na bazie połączenia mąki pszennej z orkiszową, ze sporą ilością
SMYKWKUCHNIChrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół
Wanilia i KardamonDzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w
SMYKWKUCHNIPierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż
Wanilia i KardamonZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli
Posadzone i zjedzonePolska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją
Posadzone i zjedzoneRogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na
Posadzone i zjedzoneJednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni
Wanilia i KardamonDeszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku
Wanilia i KardamonDzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie
SMYKWKUCHNIPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych
SMYKWKUCHNIZupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni
SMYKWKUCHNI„ Dziewięćdziesiąt dziewięć procent rzeczy, jakie cię martwią, nigdy się nie zdarza ” - cytat z książki Fannie Flagg (znanej zwłaszcza z książki „ Smażone zielone pomidory ”). To
Posadzone i zjedzoneChodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że
SMYKWKUCHNINajlepsze śniadanie, to śniadanie na ciepło. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki, gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym
SMYKWKUCHNISierpień, połowa lata za nami. Jak ten czas leci? Dni mamy co raz krótsze, ale słońce ogrzewa skórę mocniej, bardziej intensywnie, tak jakby chciało nam zakomunikować
SMYKWKUCHNILody, lody i jeszcze raz lody! Czy Wy też należycie do grupy lodożerców? Ja uwielbiam lody i chociaż najlepsze jakie jadłam to te we Włoszech, naturalne
SMYKWKUCHNI