kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:11/100)

Bigos dietetyczny 75

Polska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki kanapkowe curry do słoików 105

Ogórki kanapkowe curry do słoików są świetne! Raz, że smakują wybornie. Dwa, że to gotowy plaster korniszonka, który możemy wprost na kanapce umieścić ( a kanapki z

Dorota Smakuje
Stripsy a’la kfc 93

Mało jest osób, które od czasu do czasu nie lubiły by zjeść jakiegoś niezdrowego jedzenia. Pomimo, że jesteśmy ogólnie zwolennikami domowego jedzenia i tradycyjnych dań kuchni polskiej to fast foodem nie pogardzimy od czasu do czasu. Jedynie Zuzia nie lubi tego typu dań – czasami zje frytki. Z racji tego, że w naszej małej miejscowości tego typu barów

dom-agi.pl
Pomysł na tani obiad – film – Kasza z serem i szpinakiem 105

Pomysł na tani obiad – film – Kasza z serem i szpinakiem klasyka gatunku jeśli chodzi o tanie dania i kuchnie kryzysową a przy tym jest

Dorota Smakuje
Marynowane podgrzybki 151

kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – świąteczny obiad 149

Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak przygotować to danie i jak ułatwić sobie życie, co zrobić wcześniej i w jaki sposób by zdążyć zrealizować wszystkie przedświąteczne plany. Wedle poniższych wytycznych możemy przygotować

Dorota Smakuje
Gołąbki z pieczarkami i serem 98

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować.  Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda

R'n'G Kitchen
Ciasteczka korzenne z lukrem 123

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki

Korniszonki
PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 117

wiecie, ale cynamon jest bardzo popularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych. W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem

Ostra na Słodko
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku. 173

Danie które dzisiaj dla Was przygotowałem, powinno być potrawą narodową. Dlaczego??? Już spieszę z odpowiedzią Główny składnik tego dania to ziemniak, który jak wiadomo jest podstawą polskiej kuchni. Nadziany jest z kolei dużą ilością pieczarek i cebuli, to kolejne połączenie które kochają Polacy. Do tego na wierzchu ciągnąca mozzarella Teraz już rozumiecie

kuron.com.pl
Idealna zupa ogórkowa. Przepis krok po kroku. 103

Idealna zupa ogórkowa   Polska kuchnia zupami stoi. To hasło jak najbardziej prawdziwe, bo jak się nad tym zastanowić, to nie ma na świecie drugiej kuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować

kuron.com.pl
Pielmieni 196

Opis Pielmieni: Pielmieni to słynna potrawa kuchni rosyjskiej czy ukraińskiej, która mocno zadomowiła się również w kuchni polskiej. Jest to rodzaj pierożków z luźnym mięsnym farszem. Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało bardzo dużo różnych kombinacji. Ja jednak uwielbiam opcję z mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Najważniejsze, aby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak zrobić idealne kruche ciasto? 105

Kruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia [...] Artykuł Jak zrobić idealne kruche

Pogotujmy.pl
Podkarpackie proziaki 95

Dostałam przepis na proziaki podkarpackie od autora książki "Wielka księga tradycji kulinarnych" Krzysztofa Zielińskiego. Przepis pochodzi z Podkarpacia ze wsi Urzejowice koło Przeworska. Proziaki

Moje Małe Czarowanie