Pyszna zupa ostro - kwaśna na moim stole wylądowała i szybko została zjedzona bo pyszna Ci ona. Polecam gorąco, zupa pożywna i bardzo aromatyczna. Zupa ostro - kwaśna
Moje Małe CzarowanieLubię Spring Rolls za to, że są takie lekkie a zarazem smaczne i za to, że można kombinować z ich smakiem i za każdym razem uzyskać
Mango PapajaChar siu bao to chińskie bułeczki na parze, najczęściej nadziewane... Artykuł CHAR SIU BAO Z GRZYBAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińskie pierożki wonton z wieprzowiną cieszą się na moim blogu największym zainteresowaniem. Tym razem przygotowałam pierożki wonton z krewetkami. Nadzienie …
My Blueberry CornerMacie ochotę na pyszną kaczkę? Taką aromatyczną, pełną smaków, chrupiąca i z azjatyckim pazurem? Jeśli tak to polecam kaczkę prawie po kantońsku. Trudno w domu dokładnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzesmaczne, mega aromatyczne połączenie smaków, zapachów i kolorów. Składniki 350 g polędwiczki wieprzowej 2 jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula
R'n'G KitchenI kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i
Ostra na SłodkoPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIDzisiej po chałpach 1 to sie jy 2 przeważnie yno kury i świnie, niyrołz 3 ftojś sie narychtuje 4 hańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach
Chop w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolor, świeżość i smak to główne atuty tego dania. Imbirowe polędwiczki z ryżowym makaronem i warzywami to kombinacja wielu smaków …
My Blueberry CornerPyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej
Oryginalny smakI znów zabieram Was do Tajlandii! ( taki, tak, wiem, że to lubicie! ). Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie
Ostra na Słodkopapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili
Gotowanie jest łatweWersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.
Kuchnia DanusiOj Oj Oj ociągam się na blogu jakoś brak natchnienia, lenistwo i nowe zajęcia pochłaniają mnie do reszty. Szczególnie to straszne lenistwo - okropna przypadłość - czasami jak
sierotka maRysia w kuchniDziś danie z woka. Małe koktajlowe krewetki smażyłam na maśle z dodatkiem startych paru ząbków czosnku. Dodałam makaron ryżowy bądź można jakikolwiek inny np
potrawyregionalneDanie z woka przyrządza się bardzo szybko. Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński
potrawyregionalneSpring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można
potrawyregionalneNa sushi przepisu nie będzie .. Kupiłam zestaw zrobiłam jak umiałam :) Moje pierwsze Sushi :)) Pyszne :)
Gotowanie jest łatwe500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta
Gotowanie jest łatwe300 g karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy
Gotowanie jest łatwe300 g ugotowanego makaronu 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki garść fasolki chińskiej lub szparagowej sól pieprz szczypta trawy cytrynowej
Gotowanie jest łatwe1 op podwędzanego łososia pół czerwonej papryki rzeżucha lub sałata nori ryż do sushi 1,5 szkl ocet ryżowy ok 6 łyżek 4 łyżki cukru pół
Gotowanie jest łatwekilka grzybów mun pół szkl fasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa
Gotowanie jest łatweTen przepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i
Codzienne GotowanieProste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na
Mango PapajaZamówiłam je w sklepie internetowym nie wiedząc tak właściwie co otrzymam, mówię o kasztanach wodnych zwanych także ponikłem słodkim a dostałam pyszne , chrupiące kulki - kasztany wodne
Moje Małe CzarowanieOd razu zaznaczam, że nie chodzi mi o produkty gotowe, które można kupić w sklepach. Posiadając kilka podstawowych składników, możecie samodzielnie przygotować chińskie noodle w
W kuchni wieczoremPatrząc na tytuł pomyśleliście: „będzie gorąco”. Jednak nic z tego. Z kurczaczego porno zostanie tylko kurczak. Można też bardziej światowo cziken. No i będzie
slodkokwasnaplKaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba
Moja Galeria SmakuSmaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400
VioletoweKucharzenieSzybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy. Składniki 2 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw
R'n'G KitchenSmaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka
R'n'G KitchenNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g
R'n'G KitchenUwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g
R'n'G KitchenCzasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro
R'n'G KitchenWieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych
R'n'G KitchenWołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego
R'n'G KitchenJeżeli lubicie ryż i kurczaka to zapraszam w podróż do Chin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek
Kuchenne WariacjeNic tylko kreatywne dania u mnie na tapecie ;) ale Mąż nie narzeka - co więcej, bardzo mu to odpowiada. To danie również bardzo mi pochwalił, może dlatego
Kolorowy PrzepisownikCoś na chińską nutkę znów... Tym razem "bawiłam się" w przystawki ryżowo-porowe (wkrótce pokażę) i zostało mi farszu, dorobiłam więc więcej i przesmażyłam na potrawkę
Kolorowy PrzepisownikMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Moja ulubiona chińska potrawa. Pomimo długiej listy składników danie przygotowuje się dość szybko. Jest kolorowe i pełne wspaniałych smaków. Nie …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Szybka potrawa w chińskim stylu. Lubię od czasu do czasu pozwolić sobie na danie, przy którym się zbytnio nie napracuję. …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kocham pierogi, wszystkie smaki – no dobra, oprócz tych z podrobami. Zawsze ciekawiły mnie nowości i dlatego postanowiłam zrobić pierożki …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniały sposób na kaczkę. Mięso w tym daniu jest delikatne i miękkie. Pokochałam tę potrawę – kaczka w chińskim stylu …
My Blueberry CornerJak wiecie jestem ogromnym naleśnikożercą i już nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki
Ostra na SłodkoDziś poszłam na łatwiznę, a przynajmniej tak mi się wydawało. Szukając przepisów na kaczkę po pekińsku spotykałam się z różnymi jej wersjami. Zdecydowałam się jednak nie
W kuchni wieczoremObiad jak marzenie czyli chrupiąca usmażona w tempurze kapusta chińska pak choi i do tego aromatyczny kurczak w ziołowej panierce. Zapraszam gorąco na fajny obiad. Pak
Moje Małe CzarowanieDziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem
W kuchni wieczoremSzybki i bardzo prosty pomysł na chińskie danie. Wystarczy kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka
VioletoweKucharzenieKlasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy
W kuchni wieczoremRosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka
Mango PapajaZastanawiałam się nad wyborem - 7 smaków, czy 5 smaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków
mojewypiekiinietylkoChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na SłodkoI kolejny przepis na kurczaka gotowy! Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I
Ostra na SłodkoJak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić! Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu
Ostra na SłodkoJak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia. Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle! Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do
Marta GotujeCałkiem dobra, lekka sałatka z owocami i warzywami. Skropiona sokiem z limonki. Idealnie nadaje się do pracy lub szkoły. Składniki: 30 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzącą
Mango PapajaDziś za oknem wietrznie, zimno, nieprzyjemnie. Nie da się ukryć, że grudzień coraz bliżej... Dlatego dziś jest doskonały dzień na wypróbowanie gęste
Kulinarne przygody Gatity;-) Kocham gotować! Uwielbiam ten moment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad
SMYKWKUCHNISkładniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka
Mango PapajaIdealne danie na kolację dla dwojga! SKŁADNIKI: - papier ryżowy - 3 kapusty pak choi - 4 łyżki sosu sojowego - chili - łyżka sosu z tamaryndowca - ząbek czosnku - 2
SMYKWKUCHNImoże być, a nie chciałam stać kilku godzin w kuchni. W związku z tym, że kolacja miała być o 21:40, to zamówienie czegokolwiek również odpadało. Wybrałam kuchnię chińską, po czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe mięso i piekielnie ostre chili, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry
Brzuszki Łakomczuszkibudce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przykład jednego
W mojej holenderskiej kuchnikuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę z tą kuchnią :) Zawsze zastanawiałam się dlaczego w kuchni chińskiej każdą potrawę posypują szczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą
Zainspiruj się kuchniązrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam. Polecam!! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska” Kurczak w sosie Teryiaki Składniki: · 2 piersi z kurczaka · 1/4 korzenia
Mania Gotowaniadowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybrać J Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce
Mania Gotowaniaobiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek
Mania Gotowaniaprzepis odkryłam gdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam
Mania GotowaniaSkładniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIKolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu kupiłam papier ryżowy. Czekał, czekał aż się doczekał powstały przepyszne sajgonki. Mój M. jest fanem wszystkiego co tłuste, fast foodowe i niezdrowe, mimo
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 500 gram piersi kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki pół szklanki soku z puszki ananasa 1 czerwona papryka słoiczek pędów bambusa 2
Mango PapajaKasja (ang. Cassia) to przyprawa produkowana głównie w Chinach, która smakuje i wygląda identycznie, jak znany nam cynamon (jednakże jest od niego dużo tańsza i przez
Przepisy AleksandryDieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku. A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka
Smaki EdytyBirma). Sprowadzony został również do Afryki i na wyspy Pacyfiku (Karaiby). Jest uprawiany w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej. Podobne właściwości wykazuje cynamonowiec chiński (zwany in. wonnym czy też kasją). Cynamon w kuchni Cynamonu w laskach używa się przyprawia głównie kompotów, grzane wina oraz soków owocowych Najczęściej używany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek(...)wina. Dla podkreślenia aromatu mięs (niewielkie ilości przyprawy), a także kompotów, słodkich kaw, deserów, ciast, piwa i wina grzanego. Cynamon jest powszechnie znaną i stosowaną przyprawą w kuchni indyjskiej i chińskiej. Cynamonowy kurczak W naszym przepisie, cynamon zostanie użyty do podkręcenia smaku kurczaka. Już niebawem podzielimy się z Wami tym daniem. Śledźcie Ciasna Kuchnię :) Artykuł Cynamon – nie tylko
Ciasna KuchniaChiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung
Wegańska kuchnia orientalnaPomimo tego, że kuchnia indyjska czy chińska są najbogatsze w wielość różnych ziół i przypraw, to jednak kuchnia polska wcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz
WojnaNaSmaki.plChińskie danie – „Jīròu mógū” To danie wyszperał w którejś z naszych starszych książek kucharskich „Smaki Chin” , mój starszy syn , który jest
Ogrodnik w podróżySajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam
Anioły w kuchni