Wyjątkowa uroda chińskiego agrestu, przemianowanego przez mieszkańców Nowej Zelandii na kiwi, powoduje, że lubimy go wykorzystywać w kuchni. Ten intensywnie zielony owoc z drobnymi, czarnymi i jadalnymi pestkami jest nie tylko piękny, ale smaczny i zdrowy. Kto raz spróbuje specyficznej i orzeźwiającej kwasowości zawsze wraca do kiwi. Przyrządza się z nich musy, lody, konfitury i chętnie kojarzy się(...)enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie. Na pewno niektóre panie się o tym przekonały. Można temu zaradzić, blanszując kiwi. Przegląd światowej kariery chińskiego agrestu zacznę od przepisu, autorstwa pewnego podchmielonego Irlandczyka, który nudził się przy barze w Nowej Zelandii. Irish coctail z musem z kiwi. 1 filiżanka zimnej kawy 2 łyżki śmietanki
Kulinarny karnet ChristopheraMasło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli
Wegańska kuchnia orientalnaTo moja wariacja na temat kurczaka po chińsku, albo czegoś w tym rodzaju. Założenie było proste: dużo warzyw, mało tłuszczu, wszystko w orientalnym sosie. Smacznie i
Kulinarne InspiracjeTo druga zupa tajska, za którą przepadam :) Przepis na prośbę pewnej Kasi, czytelniczki mojego bloga ;) Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za
Jemy Pijemydrób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidanie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie
Pora coś zjeśćKiwi-owoc , który przywędrował do nas z Chin. Zwany jest również chińskim agrestem. Owoc ten to bomba witaminowa. Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawiera dużą dawkę witaminy
O kuchni z uczuciemmąkę pszenną i sól. Sos sojowy to podstawowy składnik większości potraw kuchni orientalnej, dlatego nie powinno go zabraknąć także w Państwa kuchni. Sos sojowy TaoTao to produkt oryginalny, pochodzący z prowincji Kanton. Powstaje na podstawie tradycyjnej chińskiej receptury sprzed tysiąca lat. Sięgając po nasz sos sojowy, macie Państwo pewność, że jest to pełnowartościowy produkt pozbawiony chemicznych ulepszaczy i konserwantów
ClauditteMissCookingSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser
Kuchnia Pełna PasjiDziś kolejna propozycja kuchni azjatyckiej, niezwykle popularne w azjatyckich „Fast Foodach” w USA Egg Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka
Mania GotowaniaSurówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające
Ewa w kuchniksiążkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym to będzie można je wygrać :)) 1. Ciastka
kruche babeczkizupy. Zupa z kurczakiem to nie pierwsza taka zupa na blogu. Gotuję często warzywną z kurczakiem . Chętnie sięgam po przepis na chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem . Zupa z pulpetami z kurczaka to już klasyka w mojej kuchni. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do smaku również zupa z kurczakiem i batatami. Zupa z kurczakiem Składniki: 4 porcje ½ kurczaka 1 czarna
codojedzeniaHej!, idąc tropem chińskich knajpek gdzie można szybko i smakowicie zjeść mam dla Was przepis na popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z
Kuchnia PROzdrowotnaJest to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i
Mania Gotowania