grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa z pomidorów i brzoskwinii 3 pomidory, średniej wielkości 4 brzoskwinie 1 czerwona cebula 3 łyżki świeżej kolendry 1 jalapeno sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, oliwę, wymieszaj. Dopraw salsę solą i pieprzem. Polecam również kurczaka w sosse musztardowym , egzotyczne tagine z kurczakiem . Ostatnio przyrządziłam znowu chińską zupkę z kurczakiem . Czy kurczak może się znudzić? Na pewno nie mnie
codojedzeniagrillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne są nie tylko bulwy, lecz także liście batata. Są one powszechnie znane w restauracjach chińskich, japońskich i filipińskich. Jakie bulwy wybierać w sklepach? Kupując bataty wybieraj te twarde, pozbawione miękkich plam, uszkodzeń i obtłuczeń. Po obraniu należy je szybko obgotować lub do czasu gotowania umieścić(...)Zachowują wówczas świeżość około 10 dni. Jeżeli nie miałeś okazji spróbować tego warzywa, to nie zwlekaj. Na pewno Ci zasmakują :) Artykuł Bataty – słodkie ziemniaki pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na SłodkoUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the KitchenSą takie przepisy, które powstają przez przypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje
Fabryka pomysłówZwykle ich przełyki są zbyt wydelikacone do naszego systemu. No i pech chciał, że i czosnku w tym roku mieliśmy mało (A uznajemy tylko swój, wara od nas czosnku chiński). Dbając więc o zasoby spiżarni zabezpieczyłyśmy się w czosnek niedźwiedzi. Matko. Jaki on jest genialny. Jak on pachnie!!! Kupicie go tu: KLIK . Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałyśmy czy wrzucać(...)sałatka to same zdrowe, nieprzetworzone produktu. Z drugiej strony jest tak prosta i szybka, że aż banalna! Jednak, jak zobaczyłyśmy dno miseczki i kolejkę do kuchni, która twierdziła, że idzie po sałatkę stwierdziłyśmy, że warto podzielić się czymś dobry, tanim, zdrowym i szybkim. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujDzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego
Zainspiruj się kuchnią100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki
Świat Domowej KuchniJeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne – chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was! Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki(...)chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego
Trzeci talerzChoi, Toy Choi i inne to odmiany kapusty właściwej wciąż dla mnie niezbyt dobrze znane, choć uprawiam je od kilku lat. Co roku eksperymentuję z nimi w warzywniku i kuchni. W tym roku eksperymenty ruszyły na większą skalę, bo nie wysiałam polskich odmian kapust ze względu na plagę ślimaków, które pojawiły się już w marcu. Uznałam, że uprawa kapust(...)kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład na grządkach po cebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania
Weekendy w domu i ogrodziezdrowe Smakoterapia Sztuka rękodzieła ze szczyptą filozofii W kuchni można mi wszystko Wszystkie Smaki Świata Z miłości do jedzenia Nie ma sensu chyba dodawać, że tych blogów mogłabym wymieniać wiele:) Teraz druga część, czyli 7 faktów (niektóre są opiniami, gwoli ścisłości) o mnie: Jestem zodiakalnym Koziorożcem, numerologiczną Ósemką, chińskim Szczurem, enneagramowym Obserwatorem, a wiekowo przynależę do grupy 50+:) Dzień
Zdrowa Kuchnia SowyJedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy
Buniabaje w kuchniKocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki obiad to zbawienie, nie mówię już o walorach smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki(...)czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min. Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy
Smaki EdytyOstatnio powróciłam do picia herbat. Tym razem za sprawą TeaVivre mogłam poznać kolejne odmiany pochodzące prosto z Chin. Każda wyjątkowa i niepowtarzalna. Bi Luo Chun Green
Kuchnia co dniaOryginalnego tofu z soi nie lubię i nie trawię (dosłownie) a w mojej kuchni i spiżarni nie ma niczego, co ma jakąkolwiek zawartość tego najczęściej genetycznie modyfikowanego składnika. Ale – nie dosyć że tofu to produkt wszechstronny, to można zrobić je nie tylko z sojowego mleka i koagulantów, jak robią je Chińczycy. W Birmie tofu robi się z mączki z ciecierzycy(...)Birma, położona w Azji Środkowo-Wschodniej łączy w sobie smaki sąsiednich krajów – Bangladeszu, Tajwanu, Laosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość
Karo in the Kitchen