TUTAJ ( kliknij ) - w sklepie SKWORCU. Makaron ryżowy z oliwą i czosnkiem: To jest dopiero smak idealny! Zawsze kiedy dodajemy do tych białych niteczek, sporo naszego ukochanego czosnku (ale nie chińskiego - żeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście. Smak jest naprawdę nieziemski. Niby to takie proste(...)zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać do Was z taką prostotą, ale... nasze wątpliwości zostały rozwiane na drugi dzień, kiedy to młody kierując się do kuchni krzyczał "jest jeszcze ten sosik i makaron?". Mina jego, po przyjęciu smutnej wiadomości o brakach na patelni, była tak wymowna, że postanowiłyśmy recepturę podać dalej. Tak więc smacznego drodzy Państwo
Wypisz WymalujPrzepis na makaron (trochę przeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony" . Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa
Pasja Smakukażdy ma miesiące z górki i pod górkę... Przy okazji deszczowej pogody i kilku dni wolnych od pracy nadrobiłam również straty w pichceniu co z tego że w kuchni nie było nawet centymetra wolnej przestrzeni....ważne że ja dobrze się bawiłam pomijając moment zmywania naczyń ;( chyba zacznę używać jednorazówek bo nawet nie zdawałam sobie sprawy ze posiadam takie ilości garnków(...)misek talerzy i sztućców ... Śniadanie było szybkie smaczne i w końcu truskawkowe, ale truskawki jeszcze nie nasze rodzime, niestety ale nie mam dobrego zdania na temat truskawek zagranicznych o Chińskich wynalazkach nawet szkoda pisać ale Niemieckie czy też Hiszpańskie znam od podszewki więc to co ma być oficjalnie BIO czy owocem naturalnym wierzcie mi nim nie jest... jednak tym razem
NaKońcuJęzykaWczoraj świętowaliśmy Dzień Ojca. W naszej Rodzince wyszło to średnio. Przeziębiony Syncio zaserwował nam taką noc, że niedziela okazała się bardziej "dniem inwalidy umysłowego". Każdy rodzic
Kuchnia po mojemuMoja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka(...)dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :) Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry
Cooking Monsterkory i nasion, te flaszeczki z tajemniczymi płynami, skrzynie ze żmijami oraz obecność milczącej rodziny sprzedawcy - wszyscy chudzi, śniadzi o ogromnych zachwyconych oczach, prześlizgujący się po wnętrzu pomieszczenia niczym chińskie cienie - rekompensuje w pełni podróż do miasta i trud szukania tego sklepiku w wąskich uliczkach. Z przyjemnością i wyraźnym szacunkiem właściciel sypie przyprawy drewnianą łyżką do plastikowych torebek, waży(...)powędrowałam do hotelu, tuląc ten skarb w ramionach. Połowa rozsypała się w walizce, perfumując na zawsze moje ubrania, a reszta do dziś dzień leży nienaruszona w szufladzie kuchni, w owych oryginalnych opakowaniach. Nie jestem w stanie rozróżnić, co jest czym, i nie mam odwagi dodawać ich do potraw. Przechowuję je jednak na wypadek, gdyby kiedyś zawitał do mojego
KUCHARNIAW naszym domu lubimy zupy. Zarówno te klasyczne, pochodzące z naszego podwórka, takie jak zupa grochowa , barszcz ukraiński czy zalewajka , jak
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny wpis na Wypiekanie na śniadanie . Przypomnę, że to taka akcja wśród blogerów kulinarnych. W sumie to nawet nie tylko blogerów. Każdy kto lubi coś robić w kuchni może wziąć w niej udział. Polega na tym, że jest podawany jakiś temat, to znaczy jakaś potrawa, i wszyscy biorący udział robią swoją wariację zadanego dania. I dzielimy się potem zdjęciami(...)padł na omlet. Bo czyż może być bardziej pożywne śniadanie? Ale nie chcieliśmy też takiego zwykłego śniadania, więc zrobiliśmy omlet z pieczoną kaczką i pieczarkami, taki w stylu chińskim. Akurat kilka dni wcześniej piekliśmy całą kaczkę i jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka
Marder&Marder ManufactureObiecałam Wam parę postów wcześniej, że to już moje ostatnie danie z kuchni dalekiego wschodu, ale jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy. Kompletnie(...)wiedziałam jak się za to zabrać, więc zaczęła się improwizacja. Muszę Wam powiedzieć, że moja wizja zupy w stylu chińskim mnie nawet zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody
Zainspiruj się kuchniąLubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością grzybów(...)lubię. Danie barowe zawiera polepszacze smaku, dlatego jak najwięcej eksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 2 piersi kaczki 2 średnie cebule kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy
OstryKęsLaksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry
Oryginalny smakpewni finalnego smaku. Może przypadkowe połączenie będzie niezapomniane i trwałe? A może powinno się pamiętać, że ten smakowy miks istniał potencjalnie od zawsze i tylko staliśmy się jego odkrywcą? Kuchnia jest taka ekscytująca! Pewnego dnia chcąc usunąć z lodówki kilka produktów wcześniej użytych częściowo do innych celów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą(...)greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie. Na początek pokroiłam pierś w raczej wąskie paseczki, trochę na chiński sposób, po czym wymieszałam ją z przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone
I tu będę miała takie teByć może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową . Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego
Kulinarna PokusaWitam serdecznie! Że Miłość mojego życia dziś wyjeżdża na 2 miesiące, postanowiliśmy spędzić ostatnich kilka dni razem - więc wybraliśmy się na biwak, a dokładnie biwak z
sierotka maRysia w kuchniDziś znów postawiłam na kuchnię orientalną z tego powodu,że robi ją się bardzo szybko, i w 20min.mamy gotowy obiad.Dziś był taki dzień kiedy zależało mi na czasie bo przyjechałam zmęczona i głodna, a w garnkach pustki.I wyszło smaczne orientalne danie .Zapraszam do jego zrobienia.Sos jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych(...)kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki