www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też(...)ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie
Di gotujeRzadko kiedy gotuję coś z rejonów azjatyckich ze względu na wysokie ceny potrzebnych produktów albo ich niedostępność. Czasami jednak, dla odmiany, porwę się na takie szaleństwo
Życie zamknięte w smakuPrzerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie
Karo in the KitchenSkładniki na 3-4 osoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule(...)rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013
Moja Galeria SmakuPyszny obiad w 30 min? Chcesz zrobić na rodzinie wrażenie?a może chcesz odkryć nowy smak? Jeżeli choć na jedno pytanie odpowiedź brzmi "tak" :) to
Smaki Edytyzagłębiam się w kuchnie Dalekiego Wschodu, tym więcej chce mi się gotować i ulepszać przepisy. A to się wykorzysta ten nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc
Zainspiruj się kuchniąinfekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ogórki zawierają kukurbitacyny – substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa – które mają właściwości przeciwnowotworowe. Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn – k ukurbitacyn B (CuB) – hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty . Z kolei inni naukowcy(...)zapobiegają miażdżycy i zawałom; mają działanie antynowotworowe; działają moczopędnie; poprawiają odporność; poprawiają pracę układu nerwowego. Artykuł Łączenie ogórka z pomidorem – czy to zły pomysł? pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniawymaga czasu na pełną akceptację... Mam jednak nadzieję, że nie będzie to trwało w nieskończoność ;-) Było nie było, korzystając z chwil drzemki najmłodszego członka rodziny wymykam się do kuchni i coś tam robić muszę. Jednocześnie to idealny moment, by porwać tam ze sobą mojego starszaka i razem coś porobić :-) Przede porozmawiać... jak to mówi moje dziecko "jak za dawnych(...)wyszła taka wersja jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz
Czary - gary w kuchniLubicie orientalną kuchnię? :) Ja bardzo! Na dworze robi się coraz zimniej i zimniej, więc po powrocie do domu chętnie przyrządzam coś rozgrzewającego i pożywnego. Jednym z takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną(...)zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej
Kuchnia EllieK urczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw
Food SquareZłote mleko-Kurkuma , Złote korzyści Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną
w mojej kuchniŁosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane
SMYKWKUCHNICzosnek. Samo zdrowie! Troszeczkę zapomniany w polskiej kuchni ze względu na charakterystyczny zapach, którego ciężko się pozbyć... Ale pozwólmy mu wrócić, bowiem przyniesie ze sobą wiele dobrego. Czosnek jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, zawiera antyoksydanty, działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ciekawe wpływa także pozytywnie na libido ;) Najzdrowszy jest w wersji surowej, długotrwała obróbka termiczna pozbawia go niestety niektórych(...)rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku. Składniki: kilka główek czosnku (koniecznie polski, a nie chiński!) oliwa z oliwek folia aluminiowa Przygotowanie: Z każdej główki odciąć końcówkę tak aby odsłonić ząbki czosnku. Skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180°C przez
Piąty grzech głównyowoc tego, co w głowach się zrodziło. Szpinak zagrał pierwsze skrzypce i otoczył się godnymi siebie wspaniałościami. Długo proces ten nie trwał, nie szarpnął po kieszeni, nie nabałaganił w kuchni zbytnio, a smakował tak rewelacyjnie, że właśnie robimy "powtórkę z rozrywki". Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów. SKŁADNIKI: - szpinak świeży(...)pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki
Wypisz Wymalujnazwą "spring rolls". Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi. Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie : Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża(...)jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach. Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby) Sajgonki składniki : 2 opakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem
vegetanie