łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny - 3 łyżki kakao(...)dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu warstw gotujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki, w której wymieszamy mąki. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszane mleko z mąką i jeszcze chwilę
Zainspirowana w kuchniuzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad jak i słodki deser. O cukiniowyh przekąskach już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujeskładniki: ciasto 250 g mąki 125 g margaryny 1 żółtko jaja 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 3 łyżki mielonych migdałów 300 g borówek kilka jeżyn Ze składników: mąki, margaryny,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać(...)wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujeskładniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 350 g malin Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć(...)obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujeciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować(...)składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i schłodzić aby galaretka dobrze stężała
Monia miesza i gotujespód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Ułożyć na spodzie tarty.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać wiórkami czekoladowymi gruszki. Zrobić kruszonkę - zetrzeć na tarce
Fabryka pomysłówGrunt, że odpoczęłam po ciężkiej sesji i teraz mogę od nowa szaleć w kuchni. Dodatkowo, pragnę Wam oznajmić, że w akcji „gotowanie za głosowanie” wygrała czekoladowa tarta z kremem kokosowym i to ona zostanie wkrótce tutaj przedstawiona. Składniki na 2-3 porcje: 150g makaronu - u mnie świderki Pół piersi z kurczaka – ok. 25 dag ¾ mrożonki warzywnej – u mnie Renifer
Fabryka pomysłówforemki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwięc można więcej) Przygotowanie: Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody zblendować na mus. Dodać do kremówki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną dodać do kremu mieszając. Mus wylać na ostudzony spód tarty. Wierzch można dodatkowo udekorować jagodami ( u mnie serce ze strzałą). Wstawić na 2h do lodówki Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrysowania ;)) Wykonanie: Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia. Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. : Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki do ciasta na wzór Ciasto na wzór: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blachę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia
Czerwona Porzeczkaczerwonym i formujemy z niego kulkę. Rozwałkujemy ją na grubość 1 mm ( ja użyłam do tego narzędzia do modelowania ) Wycinamy kółka, mi z pomocą przyszła końcówka do dekoracji tortów kremem. PS. Im więcej kółek (płatków) tym bardziej rozwinięta róża. Za pomocą kulkowego narzędzia delikatnie gładzimy końcówkę kółka, sprawi to, że końcówka delikatnie będzie falowała, co upodobni ją do prawdziwego płatka
cookpl