powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować
Czarnawisienkaostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest
Kuchnia PROzdrowotnanajbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem):- kostka masła- 2 jajka- 4 kopiaste łyżki cukru- 3 łyżki rumu- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskichMasło topimy w rondelku, a następnie studzimy. Sparzone jajka ubijamy z cukrem na dość sztywną
Kulinarne zapędy Kokosanigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako pomarańcze, ale mają kolor limonek, a w dotyku bardziej przypominają grejpfruty (jakieś pomysły, co to może być...?); krem z kasztanów i kasztany kandyzowane, z których cieszę się jak przedszkolak i mam względem nich wielkie plany (ale to już w przyszłym roku); świeża żurawina, której się spodziewałam w ilościach
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając. Deser – finał:Herbatniki przez 1 sekundę moczymy
Bon Appetit Małgorzatyzakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy
Bon Appetit Małgorzatydodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka
Bon Appetit Małgorzatywalentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknijSkładniki:5 buraków2 cebule3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegocukier, sól, pieprz do smakuokoło 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę
Bon Appetit Małgorzatykremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Bon Appetit MałgorzatyEton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego smaku śmietany nie lubię.Legenda mówi, że powstał on kiedy jeden z kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan w Eton
Bon Appetit Małgorzatystopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową masę wylewamy na spody
Bon Appetit Małgorzatyzostał wzmocniony owocami jeżyn. To tyle. Lecę pakować się do Warszawy na kulinarną sesję zdjęciową do magazynu dla Pań. Rezultaty pokażę na Fan Pagu Trzymajcie kciukasy! :)Składniki na krem:0,5 l dobrej jakości jogurtu greckiego2 jaja + 1 żółtko1/4 szklanki oleju1 op. budyniu śmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 op. cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki cukruSkładniki
Bon Appetit Małgorzatyczosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit Małgorzatycukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywamiLeczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkamiZupa-krem z cukinii i ziemniakówPrzetwory:Leczo z cukinii na zimęSałatka z cukinii i paprykiCukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa Anijakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą
Nerds Kitchen