krem - 19817 przepisów (strona:999/1322)

Krem ze smażonych porów z migdałami 170

Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych. Składniki: 2 duże pory 5 ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego śmietana 30 % 50 g płatków migdałów 6 łyżek masła sól, pieprz, cukier Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki(...)usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę

wyzwania kuchenne
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 178

Wyborna pomidorowa zupa krem, którą przygotowuje się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać(...)smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą sera pleśniowego i prażonymi pestkami dyni

wyzwania kuchenne
Custard (krem angielski) 469

łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć. W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem. Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając. Taką mieszaninę stopniowo dodawać do pozostałej śmietany i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Nie doprowadzić do wrzenia(...)krem się nie zwarzył. Dobrze wystudzić i przechowywać w lodówce

wyzwania kuchenne
Ciasto z jabłkami 228

szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem:  - 0,5 litra mleka  - 0,5 szkl. cukru  - 1 cukier wanilinowy  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżka mąki pszennej  - 1 kostka masła(...)szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Współpraca z firmą Skworcu 224

wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół(...)dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi.         Już niebawem na blogu przepis z wykorzystaniem wyżej wymienionych produktów firmy Skworcu. :).  Zapraszam na bloga już wkrótce

Słodkości i nie tylko
Orzeszki z nadzieniem czekoladowym 323

cudeńków..Przepisów na orzechy i masę do nich jest mnóstwo..ja tym razem skorzystałam z przepisu na orzeszki z internetu [ mój sprawdzony przepis gdzieś się zawieruszył]..upieczone orzeszki przełożyłam kremem czekoladowym  , ale zrobionym z mniejszej ilości serka ..dodałam też okruchy z upieczonych orzeszków..Robiąc takie orzechy z początku trudno dopasować ilość ciasta..Orzeszki jak będą za małe - wtedy masa(...)mąki  3/4 szkl.cukru pudru  25 dag masła  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 żółtko  2 jajka  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli  Dodatkowo krem czekoladowy  + okruchy z orzeszków Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzieniem wypełniać połówki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową 247

budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku(...)resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając

Moje domowe kucharzenie
Ptyś 231

dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..   Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki  2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka   Dodatkowo: herbatniki(...)gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 159

niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz(...)fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika. Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu. Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia

Emcia Pichci
Zupa krem z kukurydzy 193

Czas wykonania: 20 minut Składniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2

Gorący kąsek
Tartaletki z borówką amerykańską 294

pierwszy nasze borówki wydały dość spory plon:) Od razu zobaczyłam w myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny,  60g cukru,  250g mąki pszennej,  jajko,  1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Zupa krem z brokuła z grzankami 189

Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 skrzydło

Delicious Titbits
Tort Praga 214

nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.   Tort nie jest trudny do wykonania, a prezentuje się(...)taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga       Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (do nasączenia) Glazura: 50 g konfitury

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 255

pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego   Polewa: 2 00 g czekolady   2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Odstawiamy(...)się połączyły.   Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty.   Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Placek owocowy z marcepanem 241

wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej temperaturze, krem się nie zważy

Farmażony

Proponowane wyszukiwania