Składniki: pierś z kurczaka dwie łodygi selera naciowego jedna puszka pomidorów cztery pomidory oliwa z oliwek sól pieprz szklanka bulionu pół puszki mleka kokosowego
Mango PapajaPyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę
Mia Cucina Sofietadłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki. Składniki na 7 tartaletek Kruche ciasto: 2 żółtka 3 łyżki zimnej
Fabryka pomysłówczarnej porzeczki Zbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościCzyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony kawą i Amaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała
Gotuj z Misiemprawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)odstawić, by napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić
Z miłości do słodkościwołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna i bardzo dobrze doprawiona. Kolejnym daniem z setu degustacyjnego był aromatyczny krem z mango z imbirem, zaskakujący niesamowitą kompozycją smaków trochę nawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care(...)owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoziomki leśne pachną tak intensywnie i słodko, że aż może zakręcić się w głowie. To zapach lata, rozgrzanego słońcem lasu i obietnica słodkiej soczystości. Żadne inne
Smaczna Pyzazwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis na moją zupę porową znajdziecie tutaj :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący(...)można również podać z klopsikami, ale także z grzankami lub posypaną parmezanem, ziołami czy szczypiorkiem (tak jak u mnie). Nam smakowała zarówno w klasycznej postaci, jak i w formie kremu. Smacznego
Ratunku obiaddobra; sama się trochę wprosiłam :) Ulubiony produkt do ust na jesień? Jestem uzależniona od "smarowideł" do ust... Zawsze mam kilka pomadek ochronnych jednocześnie :) Ale na jesienną pogodę wybieram: Krem uniwersalny Tender Care z Oriflame. W tej chwili dostępny jest w różnych wersjach smakowych. Ulubiony jesienny lakier do paznokci? W kolorze nude. Ulubiony jesienny napój? Zielona herbata z pomarańczą(...)Cała paleta jesiennych barw. Ulubiony film o duchach, horror, film na Halloween? Nie mam ulubionego filmu... Ulubiony jesienny owoc/potrawa? Owoc to na pewno gruszka, a potrawa... hm... rozgrzewająca zupa krem; zupa cebulowa... Za co przebrałabyś się na Halloween? Za wampira... Albo za pin up girl. Co najbardziej lubisz w jesieni? Jesień lubię za długie jesienne wieczory spędzone z moimi mężczyznami
Miksturownikmąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową
Miksturownikciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie. Nasączone(...)blaty ciasta przekładamy kremem. Dekoracja: Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu), fig i maltikeksów. insertCookd("8ff75b646ef56c467d81725fef641920
MiksturownikCiasto upieczone na okoliczność urodzin mojej córki. Przepis z niewielkiej książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine - kupiłam ją w kiosku, bez specjalnych oczekiwań co do treści
Zdrowa Kuchnia Sowypraktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07 17:00:57 Kiedyś nie doceniałam groszku. Był mi zupełnie obojętny. Aż dokładnie, prawie co do dnia, rok temu, koleżanka przygotowała mi zupę krem z zielonego groszku. Cóż to za wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam i zgadzam
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem
Zdrowa Kuchnia Sowy