Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków bazylii 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli
Quinoa Raz!nakryciem głowy, kremem z silnym filtrem i ogromną butelką chłodnej wody mineralnej. 1. Woda, woda i jeszcze raz woda. Nie polecam w takie upały słodkich, zaklejających napojów kolorowych. Nic nie ugasi lepiej pragnienia jak najzwyklejsza woda mineralna, delikatnie schłodzona. Przy takich temperaturach pocimy się znacznie więcej, tracąc sporo wody i soli mineralnych. Warto też od czasu(...)ochładzamy się. Wilgotne ciało od potu = przyjemne orzeźwienie, choć niekoniecznie komfortowe. Fakt pocenia się bywa dla wielu dość wstydliwy. Jednak przy takich upałach, wstyd warto odsunąć na bok ;) 6. Sałatki warzywne, chłodniki to podstawa! Tłuste i ciężkie jedzenie nie sprzyja upalnym dniom. Procesy trawienne zabierają nam dużo energii, gdzie i tak jesteśmy już wystarczająco zmęczeni panującymi temperaturami
W kuchni Karmel-itkiTaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy Przepisownikdobrym połączeniem będzie sałatka i ziemniaki. Pieczeń tak na prawdę jest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 3/4 szklanki octu balsamicznego 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka(...)wina WYKONANIE Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać octem balsamicznym wymieszanym z wodą. Następnie każdy kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką. Czosnek i cebulę obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, zaś gałązki selera naciowego pokroić na małe kawałki. Czosnek
Passions hobbies lifeszaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować szaszłyki hoisin , czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka. Przygotowanie orientalnych
Codzienne Gotowanieskładniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem sałatkę śledziową
potrawyregionalneszykować lekkie, kolorowe posiłki. Niestety nadal ubolewam, że nie ma u mnie takiej sezonowości produktów jak w Polsce, brakuje mi młodej botwinki, koperku, szczawiu itp. Muszę sobie radzić bez tych wspaniałych, wiosennych warzyw, dlatego dziś w moim pudełku nieco azjatycko ;) Śniadanie : Omlet japoński z dodatkiem dymki i sosu sojowego Lunch : Cukinia z krewetkami i sałatka z marchewki
Codzienne Gotowaniedodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach 250-400 g pomidorków koktajlowych 8-12 pieczarek, średniej wielkości 2-3 liści laurowych 2-3 gałązki rozmarynu sól pieprz kolorowy
Kuba Gotujedania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki z pietruszki sól Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym. Oczyszczoną z gniazd paprykę kroimy w kostkę razem z kolorowymi pomidorkami i układamy
Moja smaczna kuchniagłównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie
Wiem co jemWegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Pobierz menu na tydzień Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa
Niedzielny kucharzsię moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć(...)oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: cebula , suszone pomidory , śledzie
https:KKuchniaMniamDzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Do sałatki dodałam ugotowaną pierś z kurczaka i pominęłam groszek oraz kukurydzę. Przed podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka. Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki(...)pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarniach sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu przezroczysta galareta 0,5 wywaru z gotowania się kurczaka 10 g żelatyny sól do smaku Do rondelka wlać
UgotowaćNiesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania
Kolorowy Przepisownik