żeby było różnorodnie, smacznie i kolorowo! :) Plus takiego przygotowanego jedzenia jest taki, że wiadomo co tam zapakowaliśmy, ile ma kalorii i wartości odżywczych. To my możemy zdecydować, co będziemy jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw
Czerwona Porzeczkaparmezanu. Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz do włoskich ravioli czy sos do makaronu. Do potraw ze szpinakiem najczęściej dodajemy startą świeżą gałkę muszkatołową oraz świeżomielony czarny pieprz. Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Składniki: kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje
Moja smaczna kuchniajednej zupy i jednej sałatki. Nie zawsze to może podpasować, ale wiadomo, że mniejsze menu sprawia, że dania są świeże i przygotowane na miejscu. Tak jak bułka do burgera, na którą się trochę naczekaliśmy. Na plus jest lokal, który jest dość przestronny i ładnie urządzony - znajdziemy tam m.in. stoły z palet czy fikuśne kolorowe krzesła, a dla wygodnickich jest
Bananowe Polefolią na działce. Sałatka caprese z żółtymi pomidorami Składniki: kilka żółtych pomidorków 2 cebulki ze szczypiorkiem ser mozzarella jedna duża kulka sól pieprz olej rydzowy Przygotowanie: Pomidorki pokroić na plasterki. Cebulkę również kroimy drobno. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Układamy wszystko na talerzu, polewamy olejem rydzowym, posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem kolorowym. Gotowe
Lawendowe NieboRycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko, bo są one duże i wysokie. Po kawałeczku, tak na aromat.Posypujemy ziarnami Ziarenkowo.Dodajemy startego Cezara ryckiego.Glassa sojowa i oliwki na koniec. I gotowy obiad. Pogrzewamy patelnie do grillowania i szybciutko robimy grzanki z bagietki !Smacznego !Zdrowo, kolorowo, lekko... akurat pada
Z Kuchni Do KuchniTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Ogórek zielony – 1 szt Rzodkiewka -1/2 pęczka Majonez – 3 łyżki Śmietana 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ogórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić(...)zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchnibył za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć z obu stron
Passions hobbies lifedobry dressing i sałatka gotowa. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół główki niedużej sałaty masłowej garść listków szczawiu gajowego 120 gram koziego sera dojrzewającego w pimientonie z Lanzarote (można zastąpić polskim ;)) 2 figi garść migdałów szczawik zajęczy do ozdoby i smaku :) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego Jerez świeżo zmielony kolorowy pieprz sól morska
Quinoa Raz!zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego nasiona kopru włoskiego kolorowy pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków bazylii 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli
Quinoa Raz!nakryciem głowy, kremem z silnym filtrem i ogromną butelką chłodnej wody mineralnej. 1. Woda, woda i jeszcze raz woda. Nie polecam w takie upały słodkich, zaklejających napojów kolorowych. Nic nie ugasi lepiej pragnienia jak najzwyklejsza woda mineralna, delikatnie schłodzona. Przy takich temperaturach pocimy się znacznie więcej, tracąc sporo wody i soli mineralnych. Warto też od czasu(...)ochładzamy się. Wilgotne ciało od potu = przyjemne orzeźwienie, choć niekoniecznie komfortowe. Fakt pocenia się bywa dla wielu dość wstydliwy. Jednak przy takich upałach, wstyd warto odsunąć na bok ;) 6. Sałatki warzywne, chłodniki to podstawa! Tłuste i ciężkie jedzenie nie sprzyja upalnym dniom. Procesy trawienne zabierają nam dużo energii, gdzie i tak jesteśmy już wystarczająco zmęczeni panującymi temperaturami
W kuchni Karmel-itkiTaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy Przepisownikdobrym połączeniem będzie sałatka i ziemniaki. Pieczeń tak na prawdę jest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 3/4 szklanki octu balsamicznego 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka(...)wina WYKONANIE Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać octem balsamicznym wymieszanym z wodą. Następnie każdy kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką. Czosnek i cebulę obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, zaś gałązki selera naciowego pokroić na małe kawałki. Czosnek
Passions hobbies lifeszaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować szaszłyki hoisin , czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka. Przygotowanie orientalnych
Codzienne Gotowanie