Bardzo lubię awokado co pewnie już zauważyliście. Wiele moich przepisów jest z wykorzystaniem właśnie tego owocu. Najczęściej ląduje na kanapkach,w najprostszej formie czyli w plasterkach
Kolorowa kuchnia ElkiUwielbiam surówki. Bez nich nie wyobrażam sobie drugiego dania. Dziś przepis na szybką surówkę z ogórka kwaszonego z rzodkiewką. Kolorowo, zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do
Słodkie okruszkiczerwca a moja córka z sierpnia. Na jej urodzinach najszybciej znika orzeźwiająca sałatka owocowa. Dlatego gdy zastanawiałam się co przygotować na trzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje na straganach. Kolorowe, lekkie, podane z czekoladą którą uwielbiają wszyscy. Przepyszne :) A całej ekipie Akademii Kulinarnej
Mienta blogbrakuje. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałam ciabattę z dodatkami, wyszło kolorowo, kanapka po brzegi wypełniona warzywami, mozzarellą, bez zbędnych sosów. Przypomniała mi się wycieczka do Brukseli, kiedy to, przejeżdżając przez miasto niemal na każdym kroku widoczne były Sandwicherie, sklepy ze świeżymi kanapkami czy sałatkami zapakowanymi w przezrosczyste opakowania jednorazowe, tak pysznie to wyglądało! Tuż przy Parlamencie Europejskim, jest
Moja smaczna kuchniaNa tapecie wciąż szparagi, trzeba się nimi nasycić póki jest sezon. Dzisiaj prosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są
Corner With RecipesWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i
Codzienna kuchnia niecodziennasprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :) Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg papryki (najlepiej kolorowej) 1 kg ogórków 1 kg białej kapusty(...)zagotowaniu dodajemy sól, pieprz, ocet i ziele angielskie. Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 15 – 20 minut (do miękkości jarzyn), co pewien czas mieszając, by sałatka się nie przypaliła. Gorącą sałatkę przekładamy do słojów, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut. Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku użytym do pasteryzacji
Smakowy Rajpierwsze sałata nie musi być nudna, bo przepisów na genialne sałatki z sałaty jest wiele. Niektóre tak pożywne, że mogą stanowić podstawę, a nie tylko dodatek do drugiego dnia. Poza tym sałata ma wiele właściwości odżywczych, które warto poznać. Miłość do sałaty może nam wyjść na zdrowie! Kolorowy wzmacniacz Sałata mogłaby być pokazywana na lekcji biologii. Zarówno w temacie(...)naszego menu proponuję włączyć: Sałata masłowa, najbardziej popularna w Polsce i moim zdaniem najlepsza. Ale smakuje tylko gdy kupimy świeżą! Wystarczy kilka kropel dobrego, może smakowego, octu winnego i sałatka gotowa Roszponka, której małe liście i delikatny smak sprawiają, że wystarczy ją umyć… i można wcinać Sałata lodowa, która świeża jest nawet chrupiąca. Pasuje do sosów jogurtowych Sałata rzymska, która
Fleksitarianizm.plZamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika
Kolorowa kuchnia ElkiW kuchni jak i w życiu nie lubię nudy i monotonności. U mnie musi coś się dziać więc ciągle szukam i odkrywam nowe rzeczy. Tak też
Kolorowa kuchnia ElkiDomowa wędlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem
Kolorowy PrzepisownikTakie kąski często robię w towarzystwie TYCH ziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię
Kolorowy PrzepisownikOd rana parno i duszno... Jeść się nie chce a jeść trzeba, najlepiej aby to nie było gorące. Więc zjemy sobie coś co często gęsto podaje
Z Kuchni Do Kuchnisałatka to samo zdrowie. Delikatny indyk, sodka pomarańcza i wyraziste pesto to idealne połączenie. Indyk jest niskokaloryczny, sycący ogólnodostępny. Jamie Oliver zapytany co zabrałby na bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie(...)pieprz kolorowy mielony) 2 pomarańcze 1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego) 2 łyżki żurawiny sól pieprz PESTO Z POMIDORÓW: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków migdałowych szczypta chilli sól pieprz Przygotowujemy pesto: olej, pomidory suszone, czosnek, płatki migdałowe, chilli oraz sól pieprz blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Makaron pełnoziarnisty
Kuchnia w oparachSuper ciekawa i niezwykle pyszna sałatka z kalafiora . To wersja sałatki z pieczonym kalafiorem i marchewką. Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Możesz ją podać z sosem sezamowym lub też z sosem czosnkowym. - niezwykle ciekawy przepis na użycie kalafiora - z sosem sezamowym lub czosnkowym - kolorowa, zdrowa i pyszna
AniaGotuje.plDziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo! Składniki: 100 g kolorowego ryżu 4 jajka 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 15 dag sera żółtego salami 3 ogórki kiszone
Wanilia i KardamonKolorowa miseczka z tortilli napełniona ciekawym połączeniem różnych smaków jest bardzo fajną przekąską. Idelnie nadaje się by podczas przerwy w pracy zjeść coś co nacieszy swym wyglądem i smakiem. Wystarczy w domu przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli
W kuchni u Monikikuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny
królestwo garówmakaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe. Składniki: • 100 g chorizo • 1 mała cebulka • 1 pomidor • 100 g bobu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię