cebuli sól pieprz kolorowy świeżo zmielony oregano oliwa z oliwek A jak to zrobić: Sałatę rzymską umyć i odsączyć z wody. Listki przełamać na pół i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę,ser i przekrojone na pół pomidorki. Jajko pokroić na 6 części i ułożyć na wierzchu. Piórka cebuli równomiernie rozsypać na sałatce. Całość oprószyć solą
Kuchnia w opałachSurówka z cukinii – do obiadu Dziś polecam Wam pyszną oraz bardzo zdrową, letnią surówkę, która dodatkowo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu U mnie z pewnością będzie często gościć jako dodatek do obiadu… Składniki: 1 młoda cukinia 2 marchwie pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 łyżka miodu pół łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy(...)smaki się przegryzły *** *** Następnie ponownie mieszamy i podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z ApetytemSałatka jest szybka, sycąca. Śmiało można ją przygotować na imprezę, do obiadu zamiast ziemniaków lub jako zwykłą przekąskę. Można ją także serwować na ciepło. W okresie Wielkanocy również może zawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę . SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka jajko – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ogórek konserwowy(...)ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę i suszony koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na formę i podgrzać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 º . Można dodatkowo dodać potary
kuchniabellissima.wordpress.comsałatek, polecam sałatkę ryżową z tuńczykiem . Wielkanocna sałatka z tuńczykiem jest łatwa, szybka w przygotowaniu, lekka i bardzo smaczna, po jej skosztowaniu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję. składniki: 4 jajka 1 mała czerwone cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku(...)sokiem z cytryny. Przekładamy do miski obrane ze skorupki, posiekane jajka (można je rozdrobnić widelcem), posiekaną czerwoną cebulę i natkę pietruszki, mieszamy widelcem, dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Sałatkę podajemy w opłukanych i osuszonych listkach sałaty rzymskiej. Dekorujemy czerwoną cebulką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkim smaczny sposób przygotować, kolorowy i aromatyczny lunch, który swobodnie możecie zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Ja, uwielbiam sałatkie, lubię jak coś chrupie, jak jest świeżo i zielono na talerzu. Ale wiadomo, że przed wyjściem z domu do pracy, nie mamy zbyt wiele czasu i najlepiej wtedy sprawdzają się sprawne rozwiązania. Dzisiejsza sałatka, jest lekka, ale zarazem
SMYKWKUCHNIwracam do was Kochani z nowym lekkim przepisem na sezonową sałatkę z naszymi pysznymi polskimi truskawkami :) Z racji długiego weekendu, oraz tego, że na działce mojej Mamy rosna soczyste i słodkie owoce to właśnie truskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera(...)wykładamy na talerze. Umyte truskawki oraz pomidorki kroimy na pół. Układamy je na sałacie. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy do sałatki. Całoiść polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemyZdrowa, pyszna sałatka z mnóstwem witamin i minerałów świetnie sprawdzi się w roli apetycznego śniadania dającego siłę do działania. Kaszę w połączeniu z burakiem i ciecierzycą wykorzystacie również jako kolorowy dodatek do obiadu - w połączeniu z pieczenią smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaJesień to jedna z najbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie
365 dni dookoła kuchniregulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd. Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja: Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku (lub innej ulubionej przyprawy) SKŁADNIKI NA FARSZ: twaróg półtłusty ugotowana kasza gryczana jogurt
wege i kropkaOtóż niedawno w sprzedaży pojawiły się makarony mini firmy Lubella . Urocze małe formy - piórka, kokardki, kolorowe rurki, kółka czy świderki - przypadną do gustu szczególnie małym smakoszom. Oprócz tradycyjnych pomysłów np. na zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków
Obiad gotowyLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z
Corner With Recipesmłodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę? Zakładam, że tak, no to do dzieła! Skadniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodego szpinaku 2/3 szklanki ziaren młodego bobu 1 mała czerwona cebulka(...)dijon świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki wrzucamy do miski, dodajemy szpinak i quinoę. Ogórek i cebulę kroimy w plastry, bób obieramy ze skórek i wrzucamy do miski. Pokrzywę, sok z pokrzywy, sok z limonki, olej lniany, sól i pieprz blendujemy i powstałym w ten sposób dressingiem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!słoiczku, by warzywa, a szczególnie sałata pozostały nadal jędrne. Sałatka kontrastuje ze sobą kolorami - to chyba oznaka, że coraz bardziej brakuje mi wiosny, więc staram się ją przemycić na talerzu. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore(...)cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone, tak samo jak i komosa w trakcie gotowania. Możecie do sałatki przygotować swój ulubiony sos. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówOryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu ala-piecze.blogspot.com Sałatka z marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, sitka, łyżkę, garnek, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (270g), ½ puszki kukurydzy, białą część z 1 mniejszego pora, 3 jajka, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1-2 łyżki majonezu, sól, kolorowy pieprz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek(...)pokrój w półplasterki. Do większej miski przełóż jajka, pieczarki, kukurydzę, por, koperek i majonez. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na 1-2 godziny do lodówki i podawaj udekorowaną odłożonymi grzybami
blog.moje-pasje.infoZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata