Zdrowa, pyszna sałatka z mnóstwem witamin i minerałów świetnie sprawdzi się w roli apetycznego śniadania dającego siłę do działania. Kaszę w połączeniu z burakiem i ciecierzycą wykorzystacie również jako kolorowy dodatek do obiadu - w połączeniu z pieczenią smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaJesień to jedna z najbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie
365 dni dookoła kuchniregulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd. Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja: Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku (lub innej ulubionej przyprawy) SKŁADNIKI NA FARSZ: twaróg półtłusty ugotowana kasza gryczana jogurt
wege i kropkaOtóż niedawno w sprzedaży pojawiły się makarony mini firmy Lubella . Urocze małe formy - piórka, kokardki, kolorowe rurki, kółka czy świderki - przypadną do gustu szczególnie małym smakoszom. Oprócz tradycyjnych pomysłów np. na zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków
Obiad gotowyLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z
Corner With Recipesmłodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę? Zakładam, że tak, no to do dzieła! Skadniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodego szpinaku 2/3 szklanki ziaren młodego bobu 1 mała czerwona cebulka(...)dijon świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki wrzucamy do miski, dodajemy szpinak i quinoę. Ogórek i cebulę kroimy w plastry, bób obieramy ze skórek i wrzucamy do miski. Pokrzywę, sok z pokrzywy, sok z limonki, olej lniany, sól i pieprz blendujemy i powstałym w ten sposób dressingiem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!słoiczku, by warzywa, a szczególnie sałata pozostały nadal jędrne. Sałatka kontrastuje ze sobą kolorami - to chyba oznaka, że coraz bardziej brakuje mi wiosny, więc staram się ją przemycić na talerzu. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore(...)cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone, tak samo jak i komosa w trakcie gotowania. Możecie do sałatki przygotować swój ulubiony sos. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówOryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu ala-piecze.blogspot.com Sałatka z marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, sitka, łyżkę, garnek, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (270g), ½ puszki kukurydzy, białą część z 1 mniejszego pora, 3 jajka, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1-2 łyżki majonezu, sól, kolorowy pieprz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek(...)pokrój w półplasterki. Do większej miski przełóż jajka, pieczarki, kukurydzę, por, koperek i majonez. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na 1-2 godziny do lodówki i podawaj udekorowaną odłożonymi grzybami
blog.moje-pasje.infoZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa drugie śniadanie lubię zabierać ze sobą sałatki. Świetnie nadają się do zapakowania do plastikowego pudełka, łatwe i szybkie do zrobienia. To jest właśnie jedna z
Corner With RecipesLubicie sałatki? Ja ostatnio przygotowuję ich coraz więcej, zabieram do pracy na drugie śniadanie. Jak dla mnie takie rozwiązanie to urozmaicenie kanapek, które już się przejadły Składniki: szklanka trzy kolorowego makaronu pół puszki kukurydzy pół ogórka typu wąż 20 dag polędwicy drobiowej 20 dag żółtego sera w kawałku po połowie papryk: czerwonej , żółtej i zielonej sól, pieprz łyżka majonezu Wykonanie
Z Majeczką w kuchnidanie z makaronem w roli głównej. Feta, pomidory, świeże zioła i oliwki to idealne połączenie. Takie danie bezmięsne możesz podać jako samodzielny posiłek lub też w formie sałatki do obiadu. Idealnie sprawdza się też latem, do grilla
AniaGotuje.pljak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis
Moja smaczna kuchnianiezbędnym dodatkiem są sałatki i sosy z wykorzystaniem wszystkiego co zielone. Zatem przesyłajcie przepisy na sałatki, surówki, sosy z wykorzystaniem takich warzyw i owoców jak: kiwi, jarmuż, zielona papryka, brokuł, natka pietruszki, brukselka, szpinak, awokado, wszelkiego rodzaju sałaty i zioła, itp. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej, ale zielonego koloru zabraknąć nie może ☺ (function
Kulinarne przemysleniaMakaron pierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej
Moniki Smakołyki