kochacie! Podrzucam więc przepis na sałatkę i życzę udanego weekendowego odpoczynku! Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami /4 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/3 czerwonej cebuli 1/2 ogórka zielonego 1/3 szklanki czarnych oliwek 1/2 szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych 1/4 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie(...)Dodajemy do składników w misce. Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i olejem rzepakowym. Doprawiamy do smaku. Mieszamy ponownie. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podobną sałatkę można przygotować, dodając zamiast natki pietruszki miętę lub melisę, a czarne oliwki zastąpić zielonymi
Moja smaczna kuchniaSałatki czy surówki podawane do obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny wzbogacać wizualnie obiad który mamy zjeść i po trzecie w zależności co jest głównym daniem pełnią funkcję elementu prozdrowotnego obiadu. Dzisiaj chciałbym połączyć klasyczny dodatek do obiadu czyli pomidory(...)śmietanie który nie prezentuje się ładnie przy obiedzie z mixem kolorowych sałat. Pocięte i gotowe sałaty są ciekawym i zdrowym dodatkiem na wyciągnięcie ręki pod warunkiem że ich cena też jest rozsądna. W granicach 3 zł na pewno warto taki miks zakupić. Zapraszam do przygotowania tej prostej sałatki do obiadu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Garść
Kuchnia PROzdrowotnacukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi(...)komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów
kruche babeczkidobrze przetrząsnę lodówkę aby nawet zimą stworzyć kolorowy posiłek. Oczywiście jest pysznie! Zrobiłam ją w zapasie na dwa dni jako lunch do pracy i powiem szczerze, że dało mi niezłego kopa energii. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik ! Sałatka z Selerem
rabarbarowoPyszny i kolorowy pomysł na lekką kolację lub dodatek do dania głównego. Połączenie grillowanego kurczaka, chrupiącej sałaty i warzyw, całość polana ulubionym sosem sałatkowym :) Tak przygotowaną sałatkę można również zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu, jednym słowem zdrowie na talerzu :) Składniki: * pół główki sałaty lodowej * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół
Zrób to smacznieSałatka, która sprawdzi się na domowych uroczystościach jak i również świetny dodatek do dań z grilla. Szybka w przygotowaniu a jaka smaczna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 zielony ogórek 200 g tuńczyka w sosie własnym 6 dużych rzodkiewek ½ pęczka świeżego szczypiorku Sól Pieprz 3 łyżki majonezu Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy
VioletoweKucharzeniemożna się nią porządnie najeść. Letnią porą zamiast tradycyjnego obiadu wolę takie sałatki z różnymi dodatkami. Uwielbiam sałatki z dodatkiem awokado, są bardzo pożywne. Składniki: 50 gram rukoli Pół awokado 1 ogórek zielony 2 jajka ugotowane na twardo Mała cebula Pieprz kolorowy Sól himalajska 2 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Rukolę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, awokado obieramy ze skórki
Bajeczna Kuchniasię ,,czegoś" pysznego i kolorowego i wspaniałego... ciężko jest spełniać moje zachcianki, nawet mi samej więc wyruszyłam na poszukiwania ,,czegoś". Przeszłam kuchnię gdzie znalazłam rodzynki i banana, szafkę gdzie Mama trzyma słodycze (tam nic nie znalazłam :-D), aż w końcu trafiłam na ogród!!! A tam były maliny i truskawki! Szybka i pyszna sałatka owocowa super łatwa
sierotka maRysia w kuchniSałatka najlepiej smakuje, kiedy ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami i schłodzi. Niestety walory estetyczne znacznie tracą na tym zabiegu, stąd to przekłamane zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam
Corner With Recipeschlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwłoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki:1 kulka mozzarelli1 duży pomidoroliwa z oliwekpieprz (kolorowy lub czarny)listki bazyliiSposób przygotowania:1. Pomidora myjemy i kroimy w plastry.2. Mozzarellę kroimy w plastry.3. Na talerzy układamy naprzemiennie plastry sera i pomidora. Całość posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec układamy umyte
Kuchnia domowa Anichłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy.Składniki:kalarepka1 sztpapryka czerwona1 sztpapryka żółta1 sztseler naciowykilka łodygcukinia1 sztprzyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek
głodny alergikOstatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ(...)wersję bez smażenia to mięsko można ugotować, albo zamarynować w jogurcie z dodatkiem curry i ugotować w parowarze. Wersja też smaczna ale ja najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę
Kuchenne Wariacjeczerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne(...)cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami
Moja smaczna kuchniasobie wiele smaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam!SKŁADNIKI:200 g kaszy kuskus80 g fety70 g siekanych migdałów7 pomidorków koktajlowych12 czarnych oliwek (mogą być zielone)5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwonagarść siekanego szczypiorku1 łyżka masła (użyłam ekologicznego)5 łyżek oliwy(...)suchej patelni 70 g siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była
Słodko-Słony Świat Ilony