pieprz kolorowy • chili Dressing : • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka miodu • 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie : Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy
KUCHNIA POLSKArazu chce się je jeść. Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami :) Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić owoce i zmiksować składniki dressingu. Jeżeli nie lubicie kolendry, to możecie dać jej mniej, żeby nie była tak mocno wyczuwalna. Jest letnio, kolorowo, lekko i smacznie:) Polecam! Składniki: 3 garście rukoli 1/2 mango kilkanaście truskawek cebula dymka(...)garść listków kolendry 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu szczypta chilli sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na winegret wymieszać lub zmiksować. Polać nim sałatkę. Inspiracja
Moja Galeria Smakuwarzyw,jest ciepło i nie chce się jeść - nic tylko korzystać. Tymczasem zapraszam Was na przepyszną sałatkę,którą często jem w formie obiadu. Pysznie,lekko i smacznie. Doskonale też pasuje na wszelkie imprezy pod chmurką bo dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw wygląda efektownie i kolorowo. Składniki: mały kalafior bądź połowa dużego 5 jajek 3-4 pomidory puszka groszku duży(...)zalewy. Robimy sos: jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy pieprz,sól,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek ( trochę można zostawić do posypania na górze) - wszystko dokładnie wymieszać. Układamy sałatkę warstwowo od dołu: kalafior posypujemy solą oraz pieprzem pomidory posypujemy pieprzem odsączony groszek jajka posypujemy solą i pieprzem sos czosnkowy z koperkiem Całość schłodzić w lodówce. Sałatkę można również wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneblogu to podstawa, lecz czasem mamy ochotę na coś słodkiego i lekkostrawnego, więc ta sałatka będzie idealna alternatywą :) Pyszna, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna. Nasi milusińscy będą zachwyceni, a i nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam !!! Składniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc granatu 2 łyżki miodu(...)kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny
Ciasteczkowy PotwórLekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie. Składniki (4 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej 1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka(...)ryżową wymieszać z łyżką sezamu i nałożyć po dwie czubate łyżki do słoiczków lub miseczek. 4) Do każdej porcji porozkładać po równo owoców. 5) Podawać polane odrobiną miodu. RADA: Sałatkę można przygotować w jednej dużej misce, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą i tak przygotowaną podawać w mniejszych miseczkach. Artykuł Letnia sałatka owocowa z komosą ryżową pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meLekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie. Składniki (4 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej 1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka(...)ryżową wymieszać z łyżką sezamu i nałożyć po dwie czubate łyżki do słoiczków lub miseczek. 4) Do każdej porcji porozkładać po równowo owoce. 5) Podawać polane odrobiną miodu. RADA: Sałatkę można przygotować w jednej dużej misce, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą i tak przygotowaną podawać w mniejszych miseczkach
Fitsweet.meKanapki do pracy fajna rzecz,ale kiedyś się znudzą i warto sięgnąć po coś innego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo
Kolorowa kuchnia ElkiPolędwica z dorsza panierowana w płatkach migdałowych to moja propozycja na smaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata
Corner With RecipesPyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem. Składniki
Corner With Recipesusta. Cebulkę bardzo cienko szatkuję. Oliwki można wrzucić do sałatki w całości, ale kroję je na połowy. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie pokryte. Całość zasypuję niepełną garścią listków świeżego oregano, lekko solę i posypuję grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Rozkładam porcje na talerze (na obiad dla dwojga to dwie duże(...)porcję odrobiną octu winnego. Na wierzchu rozkładam plastry pokrojonej greckiej fety, skrapiam je oliwą, posypuję całość jeszcze raz świeżym oregano. Wszystko wkładam do lodówki na godzinę, dwie – tak żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek
Karo in the KitchenSałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy, idealny smak uzyskamy. Składniki na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek(...)gotowe. Na dużym talerzu układamy mix sałat (mogą być takie jakie lubicie), dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek. Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku. Sałatę podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego
Moniki SmakołykiŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy
Moniki SmakołykiSałatka z rukoli z olejem z avocado Na 2 porcje: 35 g rukoli 1 kula mozzarelli 1 ogórek gruntowy 10 pomidorków koktailowych 0,5 żółtej papryki 1 łyżka zarodków pszennych 1 łyżka słonecznika 1,5 łyżki oleju z avocado(...)sól prowansalska pieprz kolorowy Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy. Sałatka z rukoli z olejem z avocado Pyszny
peggiwkuchnikolacje lubię jeść kasze z różnego rodzaju sezonowymi dodatkami. W lecie przeważnie przyrządzam z nich sałatki na zimno, natomiast teraz, gdy wieczory są już chłodne, zdecydowanie stawiam na ciepłe dania. Miseczkę jęczmiennej prażonej kaszy z dodatkiem chrupkiej kolorowej komosy ryżowej podałam ze słodkimi figami, które skarmelizowałam na miodzie. Aby danie było jeszcze bardziej wyraziste w smaku, dodałam aromatyczny
Mienta blog