Prosta sałatka ze śledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.Składniki na miskę sałatki:1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej5 filetów śledziowych po wiejsku1 pomarańcza1 mała cebula2 jajka2-3 ogórki kiszone2 płaskie łyżki majonezupieprz kolorowy, sól do smakuPrzygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach
Ze smakiem i z pasjąkiszkę ziemniaczaną. Wrzucamy do pieca, na patelnie, na grilla, gdziekowiek i doprowadzamy do tego by była gorąca :)Przepis na sałatkę z pomidorów równie prosty:Kupujemy na tagu świeże, pyszne pomidorki, kroimy, skrapiamy octem winnym, dodajemy sól morską, świeżo mielony kolorowy pieprz, troche cebuli cukrowej i trochę czerwonej i i to by było na tyle ;)Ja podaje to z sosem czosnkowym
Z butelką mleczka w tleZdrowo , pysznie I kolorowo- czyli szaszłyki z grilla. Przepyszny obiad, ale tez I propozycja na spotkanie ze znajomymi na wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :)Zaczynamy: Składniki:2 piersi z kurczakakawałek bekonu- boczkuokoło 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej2 paprykisól, pieprz, papryka, czosnek2-3 łyżki oliwy z oliwekpatyki do szaszłyków Wykonanie:Patyki zamaczamy
Smaki EdytyProsta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na lekką , zdrową przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo........... Skladniki: koper włoski czerwone jabłko garść świeżej roszponki ziarenka z ½ granatu kilka orzechów nerkowca świeżo zmielony pieprz(...)soli Wykonanie: -Przygotować winegret mieszając razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem
Zakamarki mojej kuchniSezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op
Kolorowa kuchnia ElkiSałatka to w zasadzie obowiązkowa pozycja na każdym imprezowym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie nie zrobić żadnej, gdy zapraszam gości, a lubię je robić też
Kolorowy PrzepisownikBardzo smaczna sałatka z makaronem Lubella, z serkiem wiejskim, szynka i brokułem. Idealna na śniadanie, lunch lub kolację. Moi goście byli nią zachwyceni(...)Składniki : 150 g makaronu, kolorowe świderki Lubella 2 serki wiejskie po 150 g 2 ząbki czosnku 1 brokuł ugotowany na parze 200 g chudej szynki wędzonej lub mała pierś z kurczaka Przyprawa do grilla 3 łyżki oleju Sól, cukier, pieprz do smaku Sałata, oliwki, pomidorki koktajlowe
Kulinarne Fantazje Mariolirobię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwom bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić(...)śledzia marynowanego 2 ogórki konserwowe majonez Przygotowanie:Jako ugotować na twardo. Buraczek, ziemniak i ogórki pokroić w drobną kostkę. Z płatów zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami sałatkę. Buraczek, ogórki, majonez, śledź, ziemniaki. Na górę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach białko i na końcu żółtko. Sałatkę najlepiej zrobić wcześnie i odłożyć w zimne miejsce, żeby smaki się
Ala piecze i gotujeWpadła do nas koleżanka Madzi z pracy, też Madzia. A że jakoś nawet nie bardzo głodni byliśmy to na szybko sałatkę zrobiłem. Fantastyczna sprawa, kilka minut i mieliśmy syty i zdrowy posiłek dla 3 osób. Wyskoczyłem jeszcze tylko do sklepu po mozzarellę, bo akurat nie mieliśmy. I tutaj smutek wielki mnie spotkał. Bo lubimy jeść dobre rzeczy, staramy się kupować(...)został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu i 1 łyżeczka musztardy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturepieprzem, mieszamy *** *** Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka *** *** Papryki oraz ogórka kroimy w drobną kosteczkę *** *** Warzywa mieszamy i oblepiamy nimi jajeczka *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jajka faszerowane tuńczykiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwspaniałymi owocami i warzywami. Ryneczki pełne szparagów i truskawek przysparzają o kolorowy zawrót głowy! Warto czasem dobrze nam znane smaki przełamać czymś nowym ale niekoniecznie nowoczesnym. Dziś przedstawiam Wam częstego gościa w mojej kuchni - pokrzywę! Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli głównej, to sekret tej sałatki! Składniki: ser pleśniowy melon maliny + borówki młoda pokrzywa pestki dyni
Spektrum SmakuSMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZAWIJANE W SZYNCE PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ SOS TATARSKI PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE MAZURKI PRZEPIS TUTAJ SZARLOTKA WIELKANOCNA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Jajka faszerowane wędzonym łososiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembyć ciepło, to i potrawy też muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej(...)sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek
mojewypiekiinietylkoGotujemy bułeczki w parze wodnej przez 8-9 minut – aż z patelni zniknie cała woda. Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI(...)jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki utłuczonego pieprzu syczuańskiego albo 1 łyżeczka utłuczonego kolorowego pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA I GOTOWANIA 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 220ml wody DO PODANIA szczypior podprażony sezam sałatka z ogórka olej lub pasta chili sos sojowy
Karo in the KitchenCytryna , ten ż ółty owoc jest nie tylko kolorowym przybraniem, wyrazistą przyprawą, ale również samodzielną bazą smakową dla pysznych dań i deserów. Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Startą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów
mojewypiekiinietylko