sałatka to samo zdrowie. Delikatny indyk, sodka pomarańcza i wyraziste pesto to idealne połączenie. Indyk jest niskokaloryczny, sycący ogólnodostępny. Jamie Oliver zapytany co zabrałby na bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie(...)pieprz kolorowy mielony) 2 pomarańcze 1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego) 2 łyżki żurawiny sól pieprz PESTO Z POMIDORÓW: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków migdałowych szczypta chilli sól pieprz Przygotowujemy pesto: olej, pomidory suszone, czosnek, płatki migdałowe, chilli oraz sól pieprz blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Makaron pełnoziarnisty
Kuchnia w oparachSuper ciekawa i niezwykle pyszna sałatka z kalafiora . To wersja sałatki z pieczonym kalafiorem i marchewką. Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Możesz ją podać z sosem sezamowym lub też z sosem czosnkowym. - niezwykle ciekawy przepis na użycie kalafiora - z sosem sezamowym lub czosnkowym - kolorowa, zdrowa i pyszna
AniaGotuje.plDziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo! Składniki: 100 g kolorowego ryżu 4 jajka 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 15 dag sera żółtego salami 3 ogórki kiszone
Wanilia i KardamonKolorowa miseczka z tortilli napełniona ciekawym połączeniem różnych smaków jest bardzo fajną przekąską. Idelnie nadaje się by podczas przerwy w pracy zjeść coś co nacieszy swym wyglądem i smakiem. Wystarczy w domu przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli
W kuchni u Monikikuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny
królestwo garówmakaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe. Składniki: • 100 g chorizo • 1 mała cebulka • 1 pomidor • 100 g bobu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMyslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem (klik), ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak ona, jest za to bardzo... orzeźwiająca. Dokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża(...)tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2-3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusól świeżo zmielony pieperzWYKONANIE:SAŁATKA:Kaszę jaglaną opłucz dokładnie na sitku, a następnie sparz dobrze wrzątkiem (również na sitku), aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj tak długo
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo prosta, smaczna i efektowna sałatka. W sam raz na uroczyste spotkanie rodzinne, imprezę lub jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Z pysznym, pikantnym, usmażonym kurczakiem. Palce lizać. W wersji dla alergików można nie dodawać majonezu. 1 podwójna pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie mieszanka do gyrosa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku(...)puszka czerwonej fasoli 1 niewielki słoik pieczarek marynowanych kolorowy makaron (np. świderki) pęczek szczypiorku majonez keczup sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić. Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilka podstawowych składników ma dobry wpływ na nasze zdrowie, a to ono jest najważniejsze. Sami spróbujcie i oceńcie. Mam nadzieję, że nie będziecie zawiedzeni. Smacznego :-) Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i marchwią składniki: 200 g komosy ryżowej 2 średnie marchewki 1 mały brokuł 1 dymka 3 łyżki natki pietruszki garść pistacji starta skórka z połowy cytryny(...)połowy cytryny 7 łyżek soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam kolorowej komosy, ale to nie ma znaczenia. Po ugotowaniu należy odstawić ją do wystygnięcia. Marchew kroimy w cienkie paseczki, około 0,5 cm. Brokuł dzielimy na różyczki. W osolonym wrzątku blanszujemy
Przysmaki KarolkiO tym, że All About Life potrafi pozytywnie zaskakiwać wiadomo od dawna. Twórcom projektu nigdy nie brakowało świetnych pomysłów, ale XVI edycja Warsztatów z Gwiazdą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIdzie wiosna, za oknami ale również i na talerzu :) Bukiet kolorowych warzyw podanych z grillowanym kurczakiem i sadzonym jajkiem pasuje na kolację, lekki obiad w
ChilliJemymożecie oprzeć się kupowaniu tych wszystkich pięknych i kolorowych warzyw? :) Dziś przedstawiam jedną z wersji surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla. Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;) Składniki : 1 kapusta pekińska* 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek
Codzienne Gotowaniekolorowego ravioli z mięsem garść oliwek kawałek papryki czerwonej pół cebuli majonez (domowej roboty) sól pieprz kilka gałązek świeżej bazylii Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwki, paprykę, bazylię i cebulę kroimy drobno i doprawiamy sałatkę majonezem oraz solą i pieprzem do smaku
Gotowanie jest łatweZamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Monia miesza i gotujepieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię