wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski 2014-12-28 16:50:06 Poniższy przepis inspirowany jest podobną recepturą, którą można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Oba te przepisy bazują(...)innymi składnikami, jak również proporcjami oraz sposobem wykonania całości. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 4 porcje) 180g ulubionego salami krojonego w cienkie plasterki (łatwo dostępne w sklepach) 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) 2 średniej wielkości jędrne pomidory 1 średniej wielkości czerwona cebula kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku
Kulinarna Pokusapieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz(...)rukoli ze słonecznikiem Składniki: 1 op. rukoli 3/4 szkl. ziaren słonecznika 10 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól i kolorowy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy (krótko, żeby nadmiernie nie zrumienić) na suchej patelni, studzimy (na osobnej misce, od gorąca patelni zrumienią się bardziej). Rukolę dokładnie płuczemy
Kolorowy Przepisowniksłoneczno-deszczowymi błędami i termometru wahaniami, piknik postanowiłam sprawić sobie pod dachem! Taka namiastka upragnionego wypadu na plażę, ale w ciepłym mieszkaniu i na niezawilgoconym podłożu stołu. Moja letnia sałatka makaronowo-warzywna też mi w takich okolicznościach natury bardzo smakowała :) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez MAKARONY POLSKIE pod chwytliwą nazwą: Zabierz Makarony Polskie na piknik! Trzymajcie za mnie(...)ewentualnie zastąpić octem jabłkowym, wtedy tylko 1 łyżeczka 1 łyżeczka suszonej bazylii - jak ktoś ma świeżą pod ręka to jeszcze lepiej! wtedy zwiększyć ilość do 1 łyżki sól, pieprz kolorowy - do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie zg. z instrukcją na opakowaniu - ja preferuję twardość al dente, ale to już zależy od osobistych upodobań . Odcedzić, przelać na sitku lodowatą wodą
Grunt to przepis!drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Odkładamy do schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie bardziej dziecięcego wymiaru postanowiłam ozdobić działkę kolorowymi balonami i własnoręcznie zrobionymi pomponami z tiulu. Koszt ozdób malutki a efekt zadowalający. Wszystkie przekąski oraz tort ustawiłam na stoliku i krzesłach pod drzewem pod którym większość dnia jest cień(...)Chciałam aby pasowały kolorystycznie do reszty więc szukałam dosyć długo aż w końcu zrobiłam zamówienie na ebayu. W zasadzie zapłaciłam mniej niż planowałam więc polecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie
Mienta blogprzygotowania sałatki użyłam pysznego wędzonego pstrąga z grzybami Fjord Fiskursson. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, to gorąco go Wam polecam. Wspaniałe połączenie ryby z dodatkiem pieczarek i borowików, to naprawdę uczta dla podniebienia. Polecam też spróbować innych produktów FJORD FISKURSSON Składniki: 1 filet pstrąga wędzonego z grzybami Fjord Fiskursson 6 pełnych łyżek ugotowanego kolorowego ryżu kawałek żółtej marynowanej
Słodkie okruszkiśniadania były kolorowe. Im więcej żywych i soczystych barw tym lepiej. Dzisiaj postawiłam na włoskie smaki, które zawsze poprawiają nastrój, nawet, gdy temperatura spada i mroźne powietrze odczuwamy nawet w ciepłym domu. To nic skomplikowanego, bo wykorzystałam rukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano, tak jak lubię. Sałatka jest syta
Moja smaczna kuchniakolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek
Moniki Smakołykisałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany(...)cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach restauracji, barów i food trucków – mają nawet własne niestandardowe opakowania, żeby można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane
Karo in the KitchenPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można(...)Marynata octowa 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 8 goździków 2 liście laurowe Zaczynamy od przygotowania marynaty, aby przyprawy zdążyły oddać swoje aromaty. Po prostu zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami
Gotujemy i jemyPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można(...)Marynata octowa 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 8 goździków 2 liście laurowe Zaczynamy od przygotowania marynaty, aby przyprawy zdążyły oddać swoje aromaty. Po prostu zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami
KorniszonkiWiosna to czas idealny na surówki z sezonowych warzyw. Nie dość, że mamy coraz bardziej słoneczną pogodę i kwitnące kwiaty, warto zadbać o to, aby na
zdrowo i aktywnieWiosna to czas idealny na surówki z sezonowych warzyw. Nie dość, że mamy coraz bardziej słoneczną pogodę i kwitnące kwiaty, warto zadbać o to, aby na
Zdrowie i pysznie na talerzusałatek i dań warzywnych oraz podstawowy składnik oryginalnej, libańskiej pasty hummus. Ciecierzyca jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, z historią sięgającą tysiące lat wstecz. Jej nasiona zawierają aż 25% białka, stanowiąc nieodzowny składnik diety wegetarian i wegan. Zapraszam również na stronę internetową Rolnik - https://rolnik.pl/oferta/rolnik/warzywa-konserwowe/cieciorka/cieciorka-konserwowa-425ml/ Składniki : 1 puszka cieciorki Rolnik 400 g makaronu kolorowe
Sama słodycz i szczypta chilikolorowe, chrupiące. Moja propozycja na surówkę jest prosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację. Składniki: * 1 główka sałaty lodowej * 1/2 ogórka szklarniowego * 1/2 czerwonej cebuli * 1/2 czerwonej papryki * 6 łyżek kukurydzy konserwowej * 6 łyżek groszku konserwowego * 7-8 pomidorków koktajlowych * 2 łyżki oleju * 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Wykonanie
Zrób to smaczniesałatki. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to wydaje mi się niezwykle estetyczna, wręcz użyłabym określenia „elegancka”, a to wszystko chyba dzięki jej minimalistycznej prostocie ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mini sałata rzymska garść lub dwie rukoli ;) 3 – 4 korzenie wężymordu szczypiorek 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sok z połówki cytryny kolorowy pieprz
Quinoa Raz!