czubrycą. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy też groszek (z mrożonki) i dokładnie mieszamy. Młode lub małe marchewki myjemy dokładnie. Smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 10-15 minut – zależy od wielkości marchewki i stopnia wypieczenia, jaki lubimy; ja lubię lekko chrupiące, więc
Kucharzycadrożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier ze skórką cytryny Nadzienie: 4 - 5 jabłek (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy
Czary - gary w kuchniłyżka młodego jęczmienia łyżka chia wersja z dodatkami (owoce dodajemy po łyżce, resztę po łyżeczce na porcję): 100 g mrożonego szpinaku 450 g ananasa duża pomarańcza granat jagody wiórki kokosowe mieszanka ziaren (pestki dyni, słonecznika, orzeszki piniowe) nerkowce młody jęczmień błonnik malinowy chia Szpinak oraz obrane i pokrojone owoce miksujemy na gładko wraz z chia i młodym jęczmieniem. Przelewamy
Mienta blogwiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać wszystko to co chcemy. Pełnoziarnisty makaron z orkiszem, ksylitol, czy olej kokosowy są produktami deficytowymi w naszych spożywczakach, a nawet jeśli są to cena nie jest bynajmniej satysfakcjonująca. Wtedy na pomoc przychodzą sklepy internetowe. Jednym z naszych ulubionych jest frisco.pl. Sklep
Kolizje Smakówugotowanej według instrukcji na opakowaniu - 3 jajka eko - 250 ml jogurtu 0% tłuszczu - 4 ząbki czosnku - 4 pomidory suszone w oleju - pomidorki koktajlowe - papryczka piri piri - bazylia - sól - olej kokosowy do wysmarowania naczynia do tarty Cieciorkę, jajka, jogurt, bazylię, czosnek i 1 papryczkę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Wylej masę do wysmarowanego naczynia do tarty, ułóż pomidorki koktajlowe
SMYKWKUCHNIłyżki syropu z agawy/klonowego Wszystko razem wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Odstawiamy na min. 15 minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. W zasadzie jest to bardziej podsuszanie niż typowe smażenie. Podajemy same, z dodatkiem dżemu lub polane syropem
Smakuje zdrowopapierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę. U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie
Ciasteczkowy Potwórpłatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha 200 g suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop klonowy, ekstrakt i herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka pieprzu ziołowego pęczek świeżego koperku Przygotowanie: Ugotuj ryż. Możesz to zrobić moim sposobem. W garnku rozgrzej łyżkę dobrego oleju (jeżeli mam w domu, to do wszystkiego używam masła kokosowego) i wrzuć ryż (suchy). Podsmaż do prze minutkę, aż się zeszkli. Dolej wody. Średnio ryż wchłania na jedną porcję ryżu 3 porcje wody, więc możesz użyć np. kubka
greenscarfdowolnej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu, erytrolu, ewentualnie cukru trzcinowego. Mąkę owsianą można przygotować samemu w domu lub kupić gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru posiekanej 3 łyżki mleka (można dodać więcej w zależności od konsystencji ciasta) 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
Chocolate Muffin Blogszalotka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 cm-3 cm korzenia imbiru pół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej, albo 1 łodyga świeżej 2 łyżki oleju roślinnego ( ja używam zawsze kokosowego) liście świeżej kolendry ( koniecznie) SOS (200 ml): sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy sok z 1 limonki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Calzonella.comjest konieczne. SKŁADNIKI: - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g masła - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 100 g cukru - 1 jajko (ja miałam bardzo duże) - 180 g wiórek kokosowych - pianki - krem angielski PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło. Kiedy wszystko się rozpuści i lekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt. DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj
Kuchnia bezglutenowa Loliogromną ilość smaku pochodzącą od owoców. Ilość na mniej więcej 2 osoby. 1300kcal i 60g białka. Składniki: Soja – 300g (ugotowanej) Mango – 1 sztuka Truskawki – 150g Mleko kokosowe – 800g (lub inne roślinne) Wanilia – 1 laska/łyżeczka Daktyle – 100g Nasiona chia – 20g Jagody goji – 20g Sól – szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu
Blendmanwytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra, Parmezan drobno zetrzeć. Trawę cytrynową, listki limonki, czosnek, ostrą papryczkę drobno posiekać. Pomidory osączyć z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić w paski. Szalotki
królestwo garówawokado (najlepiej dojrzałe) 1,5 banana (dużego) 6 łyżek kakao (płaskich) 2 łyżki syropu z agawy (użyłam miodu) Kruszonka: 80g mąki pszennej 60g masła/margaryny 20g cukru 30g wiórek kokosowych Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło/margaryna powinno/a być zimne/a, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.) Całość wstawić do lodówki. Przygotować krem. Wszystkie składniki kremu
Di gotuje