czytelnika nie tylko z wieloma zaletami blendowania warzyw i owoców, ale też z podstawami takimi jak dobór i przygotowywanie składników. Bonusem są przepisy na proste mleka (i jogurty!) roślinne - kokosowe, sezamowe, z soi i wiele innych. Wszyscy chyba wiemy, jak drogie potrafią być tego typu napoje kupowane w sklepie. Wg mnie podane receptury to strzał w dziesiątkę, mamy bowiem
Powiedz dietom nieprzed podaniem owoce granatu listki mięty Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniem Babci Zosi. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłka pokrój na cząstki, zostaw skórkę. Naczynie posmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż jabłka. Dołóż ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dość obficie poukładaj suszonych fig, pokrojonych w paski- ja używam nożyczek . Szybciej, łatwiej. Posyp delikatnie brązowym cukrem po wierzchu. Zapiekaj. Przed podaniem posyp
Z Kuchni Do Kuchnichia Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki
Mała Cukierenkapieczenia 150 gr masła / margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier 2-3 łyżeczki soku z cytryny około 10 łyżeczek cukru pudru kurkuma wiórki kokosowe ziarenka maku do zrobienia oczek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki
Gotowanie...to proste !ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być pisaki
Niespełnione zdolności kulinarneprzełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką. (Tortownica o średnicy 22 cm) 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni
Di gotujeotręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś wegetarianem zachęcam także do spróbowania kotlecików w połączeniu z plasterkiem szynki drobiowej
Smiling Shrimpdowolnymi) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 cukinia (ok 300 gram) 1/2 cebuli sól pieprz świeża natka pietruszki (opcjonalnie) odrobina oliwy lub oleju do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz Przygotowanie: Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem
Smiling Shrimpposiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich 50 g posiekanych 3 białka jaja 1 całe jajo 5 łyżek syropu z agawy lub miodu 4 duże łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Dużą blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno
Smiling ShrimpRyż na mleku z wanilią Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie mleka kokosowego, jak w niektórych regionach Indii, to jego liczne oblicza różnią się przede wszystkim dodatkami - można przytoczyć tutaj preferencje Norwegów do ryżu na mleku z dodatkiem cynamonu, zaś inklinacj ę Francuzów do jego najbardziej powszechnej
Wino Francja Kuchniakasz czyli kasza jaglana. Bezglutenowa, lekkostrawna, mająca działanie przeciwwirusowe. Znajdziecie tu też siemie lniane czyli cenne źródlo kwasów omega oraz witaminy E. Nie mogłabym zapomieć o moim ulubionym oleju kokosowym. O jego wspaniałym działaniu na nasz organizm napisano nawet książki. To must have w każdej kuchni. Dodałam także migdały które zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Moje ciasteczka nie zawierają cukru
Mienta blogmoich ulubionych wypieków. Swoją wersję wzbogaciłam nasionami chia. (około 20 sztuk) 100g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiórek kokosowych (około 100g) 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka nasion chia cukier puder do obtoczenia Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać
Di gotujeporcji składników w standardowej wielkości formie na babkę. Szklanka = 250 ml. Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np: do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub; dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę
Gospodyni Miejskażółtka szczypta soli Masa jogurtowa: 3 białka 1/2 szklanki cukru 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g wiórków kokosowych Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu cukier malinowy Skworcu Dodatkowo: dżem Ubić białka na sztywno, cały czas ubijając wsypywać partiami cukier, cukier malinowy i ubijać do momentu
Moje domowe kucharzenieomlet: 3 jajka łyżka płatków owsianych 1 banan łyżka żurawiny suszonej olej kokosowy do smażenia kiwi polewa: 1 miarka odżywki, u mnie ciasteczko 3 łyżki mleka sojowego Wszystkie składniki na omlet dokładnie mieszamy i smażymy z dwóch stron. Łączymy mleko z odżywką białkową, za pomocą trzepaczki. Po usmażeniu dekorujemy kiwi oraz polewamy naszą polewą. Smacznego
Bike By Life