mleka 40 g rozpuszczonego masła 25 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej kokosowy do smażenia 1 słoik marmolady z dzikiej róży Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe
pieprzny smaczekMożna dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić w garnku i wymieszać z pozostałymi składnikami
Bulliobiałek - delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Mus przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godz. a najlepiej całą noc. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego
Moje-pitraszeniepól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając. Ciastka poukładaj na kratce i polewaj lekko przestudzoną polewą. Możesz je posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. REKLAMA
Calzonella.combiałka ubijam na pianę, dodaję żółtko. Smażę na oleju kokosowym, Domowa nutella - zmieszaj jedno awokado z bananem i dodaj łyżkę kakao. Na górę położyłam kiwi i starte orzechy brazylijskie oraz suszoną żurawinę. Miłego dnia :) Kamila
Bike By Lifeżyjących w swoim odosobnionym świecie. Wyspa, ze względu na posiadanie całego mnóstwa świeżych owoców, warzyw oraz makaronów i innych dodatków całkowicie bez glutenu bo ryzowe, bez laktozy bo mleko kokosowe całkowicie mnie zauroczyła. Tak, jak starając się zachować swoja dietę w świecie Europejskim, i niestety często kończąc fiaskiem, tak na wyspie czułam się wyśmienicie. Cały okres objadania się smakami
Lajtkraft food intoleranceminutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej 100 g margaryny bez laktozy borówki lub inne leśne świerze owoce 50 g cukru brązowego 1 jajko w proszku
Lajtkraft food intolerancestołowego sosu Teriyaki 1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej (lub tylko czerwona) 1 świeżą cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek) 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna
Lajtkraft food intolerancecebulka 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka przyprawy pięciu smaków 1 papryczka chili szczypta chili cayenne 4-5 cm pora 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera 1 cebulka szczypiorkowa 1 opakowanie makaronu chińskiego
Lajtkraft food intoleranceprogramować na konkretną godzinkę... I czasem pakuję do niego składniki i już. Robi się. Dziś powstał chleb ziołowy. Składniki 350 ml maślanki 1 łyżeczka soli 2 łyżko oleju kokosowego 1 łyżka cukru 200 g ekologicznej mąki z kasztanów jadalnych Symbio 340 g mąki z amarantusa natka świeżej siekanej pietruszki- mała garść pestek z dyni niecała torebka drożdży suszonych Wszystkie
Z Kuchni Do Kuchniskórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) skórka otarta z 1 cytryny (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) oraz : do smażenia: 1 l oleju (rzepakowy, kokosowy) do obtoczenia: drobny cukier lub cukier puder cynamon * Należy zważyć jajka, powinny mieć taką samą wagę. Ja używałam jajek o wadze 66 g. Wszystkie mąki wymieszać. Mleko wlać do garnka
maniapieczeniatłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto jest
greenscarfprzygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 200 ml wódki
Kulinarne przygody Gatitybezglut to do tego wegański! Składniki (na standardowej wielkości tortownicę) kruszonka: 200 g mąki ryżowej 100 g brązowego cukru 2 łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego (może by masło kokosowe) masa „serowa” 3 kostki tofu naturalnego po 200 g każda 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem roślinnym- 200 ml) 1 duży banan 50 g cukru
greenscarf