kokosowe - 19941 przepisów (strona:904/1330)

Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi 342

Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;)   Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego   Przygotowanie

Jak gotować i nie zwariować
Cherry curd - trochę słońca w środku zimy. 203

swoim rodzinom odrobinę lata w środku tak nieciekawej zimowej aury. Potrzebne nam: - duża garść mrożonych wiśni (wydrylowanych) - 2 jajka - 70 g masła - pół szklanki cukru - czubata łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie:  Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie

W poszukiwaniu inspiracji
Wegańskie kruche rurki z kremem budyniowym. 164

brązowym cukrze, nadziewane kremem budyniowym. Składniki: 10 upieczonych kruchych rurek budyń: z pół litra mleka sojowego, 50 g mąki ziemniaczanej i 80 g cukru 2 łyżki rafinowanego masła kokosowego. Przygotowanie: Ugotować budyń, po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać. Napełnić rurki z kremem. A przy okazji pokarzę Wam sposób na brak szprycy do kremu. Zdjęcia mówią same

greenscarf
SZARLOTKA Z PIANKĄ 140

wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasteczka z amarantusa 133

Składniki (na 24 ciasteczka, 4 porcje) - szklanka amarantusa ekspandowanego (30g), - 2 łyżki płatków migdałów (20g), - 2 łyżki wiórków kokosowych (20g), - łyżka kakao (10g), - 2 łyżeczki cukru (10g), - jajko (60g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki. 2. Formujemy na papierze do pieczenia  ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka kokosowe 132

Składniki (na 24 ciasteczka, 4 porcje) - szklanka amarantusa ekspandowanego (30g) - 5 łyżek wiórków kokosowych (50g) - 2 łyżeczki cukru (10g) - jajko (60g) Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki. 2. Formujemy na papierze do pieczenia  ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę, żeby się nie przypaliły) Ciasteczka są bogate

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron z awokado i suszonymi pomidorami 248

Składniki: 40 dag makarony (wstążki) 2 awokado około pomidorów suszonych  4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa garść pestek słonecznika garść pestek dyni Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Awokado obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy w paski i dodajemy

Qchnia po prostu
Proste wegańskie czekoladki z masłem orzechowym 147

dobry deser, który polecam każdemu łasuchowi. Uwaga - czekoladki koniecznie trzeba trzymać w lodówce, szybko się topią. Składniki (4 porcje po 60 g - użyłam dość dużych foremek): 55 g oleju kokosowego (1/4 szklanki) 1/2 szklanki kakao niesłodzonego w proszku ok. 1/4 szklanki syropu klonowego/syropu z agawy/ miodu w wersji niewagańskiej 4 płaskie łyżeczki dobrego masła orzechowego (jak wybrać masło orzechowe - link

Powiedz dietom nie
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 182

więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy B.  Składniki: - 200 g czerwonej fasoli (waga przed ugotowaniem) - 1 cebula - garść pistacji - 3 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli

Smakuje zdrowo
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 179

około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany szczypiorek z cebulką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gotować około 5 minut, co chwilkę mieszając.   Na koniec wsypać posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Kasza jaglana z owocami z cynamonem i syropem klonowym 158

mieszanka prażonych ziaren Cynamonowy Raj Ziarenkowo białe winogrono owoce granatu syrop klonowy  Skworcu mięta świeża Ugotowaną kaszę jaglaną, jeśli jest zimna i z lodówki, podpraż na nierafinowanym oleju kokosowym extra virgin   Skworcu Dodasz jej soczystości, smaku i wspaniałego aromatu. A druga sprawa- kasza nie będzie zimna. Do kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane ziarna granatu

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 233

tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna i nie gorąca) - 300 ml, - olej - 1 łyżka (używałam już oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, kokosowego - nawet w stanie stałym, sezamowego - z każdym chleb wyszedł dobrze), - 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru, - drożdże - Mariola podaje saszetkę suszonych, ja używam zawsze świeżych, więc 1/4 kostki. Teoretycznie należy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Smoothie z mango i pomarańczą 106

energii, przygotowane przez moja starszą córkę. Do zrobienia w parę chwil. Smoothie z mango i pomarańczą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 dojrzałe mango 2 pomarańcze 1/2 szklanki mleka kokosowego Wykonanie: Pomarańcze i mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Owoce wkładamy do blendera, wlewamy mleko i wszystko dokładnie blendujemy. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka z twarogu i wafli tortowych 167

przepisem i nową wersją ciastek. 200-250g sera białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany (gęstej)  4 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: pokruszone wafle tortowe (czym więcej, tym ciasteczka będą bardziej kruche) Twaróg (można użyć mielonego lub podusić widelcem) zmiksować z z resztą składników. Na końcu

Di gotuje
Sernik tradycyjny 171

lekko odchylonych drzwiczkach. W małym garnuszku podgrzać 70 ml śmietany kremówki 36 %, zdjąć z palnika, dodać 70 g pokruszonej czekolady, wymieszać. Polać gdy zacznie lekko gęstnieć. Można posypać wiórkami kokosowymi. przepis z Moje Wypieki

Proste Potrawy