kokosowe - 19941 przepisów (strona:908/1330)

Owoce w gorzkiej czekoladzie 195

deser lub przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan może być pokrojony nawet w plastry) i nabić na wykałaczki lub patyczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do wąskiego naczynia (np.szklanki

Fit & Healthy Life
Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 184

szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru (płaskich; około 60g) 1 szczypta soli 40g płatków owsianych (błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe

Di gotuje
owsianka na wodzie 164

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce

Domowy Smak Jedzenia
Koktajl z kaszy jaglanej, tofu i soku z kokosa 133

kreatywnej zabawy:) Potrzebne składniki na 1 szklankę koktajlu:  2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 20 g tofu sok z kokosa (wychodzi ok. 1/3 szklanki) 0,5 szklanki mleka kokosowego 10 truskawek (u mnie mrożone) Przygotowanie: Wszystkie składki  umieszczamy w misie kielichowego miksera i miksujemy :) http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

Łycha smaków
Faszerowane papryki 196

cebula 1 marchewka 1/3 selera pomidory w puszcze 1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj ) majeranek, tymianek, bazylia sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone grzyby, pieprz i sól. Całość podsmażamy przez 10 min., po czym dodajemy ugotowany

Łycha smaków
III miejsce w konkursie 111

Pękam z dumy i chwalę się :) Jaglanka z tofu na oleju kokosowym zajęła III miejsce :)  Konkurs organizowała Ola z Kulinarne zapiski Olki :) , gdzie tematem konkursu było: kasza, tofu i kokos.  http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/03/wyniki-konkursu-kaszatofu-kokos.html?showComment=1425840172318#c626150402159098195

Łycha smaków
Gofry z mąki gryczanej i ryżowej 129

zdrowy:) Gofry idealnie smakowały z dżemem wiśniowym wykonanym przez moją teściową :)  Potrzebne składniki:   200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 jajka 1 mleczko kokosowe 1,5 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pieczemy w gofrownicy i podajemy z ulubionymi dodatkami

Łycha smaków
Gofry z mąki kukurydzianej i ryżowej 176

wyraźnie czuć w nich kukurydzę.  Podałam z dżemem wiśniowym oraz morwą białą :) Potrzebne składniki:   200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 2 jajka 1 mleczko kokosowe 1,5 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pieczemy w gofrownicy i podajemy z ulubionymi dodatkami

Łycha smaków
Dzikie gołębie 165

następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy  gotujemy na sypko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię i pietruszkę zieloną.  Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy

Łycha smaków
Botwinka z jajkiem 135

Zwariowałam  na punkcie botwinki :). Wczoraj postało pesto z botwinki, pasztet, zupa z mleczkiem kokosowym, wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu. Ogłaszam go jako tydzień botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej

Łycha smaków
Jaglanka z zapiekanymi szparagami 146

czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.  Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki,  oliwę

Łycha smaków
Miętowa zupa z ogórków małosolnych 169

zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki:  10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść mięty garść koperku do posypania Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy

Łycha smaków
Zupa dyniowa na ostro 170

zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan do posypania pieprz, sól Przygotowanie: Dynię  myjemy

Łycha smaków
Placuszki brzoskwiniowe 126

jaglanej 30 g mąki z pszennej  2 brzoskwinie  120 ml mleka  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej   1 łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka   1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Mąki wraz z sodą mieszamy dodajemy jogurt, żółtko, olej i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy i smażymy

Łycha smaków
14. Zimno, zimniutko: czyli rozgrzewająca figowa jaglanka z kurkumą 165

figowo - bananowa jaglanka z kurkumą: - 50g kaszy jaglanej  - 4-5 sztuk suszonych fig - duża szczypta kurkumy - szczypta cynamonu - średni, dojrzały banan - łyżka płatków migdałów - odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie)  Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw na noc lub podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem.  2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy

Pland based fille