Małe przyjemności w postaci kruchych ciasteczek kokosowych, które na pewno polubicie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyśmienite i banalnie proste. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 28 ciasteczek): 1 szklanka mąki 1 szklanka wiórków kokosowych 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku
Oryginalny smakDelikatny biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Ciasto pyszne, ale bardzo delikatne. Trzeba uważać przy krojeniu. Jeśli ktoś lubi kokos to polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 250 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki i gotować, aż mleko się wygotuje około 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać masło
Agusiowe smakołykiorientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład) 10 g papryki ostrej(...)tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa
Ola la LCHFZapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Składniki 200 g suszonych daktyli mleko roślinne niesłodzone - u mnie kokosowe, 1 szklanka (możesz potrzebować mniej lub więcej) szczypta soli 1 łyżeczka olej kokosowego Przygotowanie Daktyle namocz w bardzo gorącej wodzie i odstaw na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie dokładnie odsącz(...)wlewaj stopniowo podczas blendowania) i miksuj kilka minut aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce kilka dni. Wskazówki Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego - ja użyłam kokosowego, ale możesz wybrać bardziej neutralne w smaku jak np. ryżowe (unikaj tych dosładzanych) Krem w zależności od upodobań i przeznaczenia możesz przygotować w wersji gęstej lub bardziej lejącej, dlatego dolewaj
Powiedz dietom nieSkładniki (na 22 sztuki) - puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml), - opakowanie wiórków kokosowych (ok. 200 g), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - 4 łyżki mleka (ok. 48 ml). Sposób przygotowania 1. Blendujemy mleko kokosowe (bez wody) z wiórkami kokosowymi i miodem. 2. Masę wkładamy na 15 min do zamrażalnika. 3. Formujemy praliny i ponownie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3-4 łyżki ciemnego kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 duże jabłko szczypta soli konfitura z porzeczek czarnych lub inna ulubiona DODATKOWO (opcjonalnie) : Czekolada mleczna/ gorzka Maliny mrożone lub świeże. Wykonanie: Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę(...)oczyszczoną wsypać do miski i wymieszać. W drugiej misce połączyć jajka, mleko, masło lub olej kokosowy ( olej lub masło wcześniej lekko rozpuścić i odmierzyć łyżką). Składniki mokre przelać do suchych i energicznymi ruchami za pomocą rózgi zmieszać je ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek
Calzonella.comszybkie, takie do których nie potrzeba wiele składników, a można je urozmaicić dodatkami. Cukier Pani Kasia zastąpiła ksylitolem, syropem klonowym, syropem z agawy, miodem, syropem daktylowym i cukrem kokosowym. Mąkę białą na kukurydzianą, ryżową, owsianą, gryczaną, kokosową i migdałową. Tłuszcz ograniczyła tylko do jednego, do oleju kokosowego :-). Książka podzielona jest na rozdziały: O rety, omlety! - rewelacyjny rozdział(...)super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się za nie właśnie. Kolejne będą naleśniki z batatów, wegańskie placuszki owsiane, banany w kokosowej panierce i jeszcze kilka innych. Książka jest dowodem na to, że można jeść zdrowe słodycze bez cukru i białej mąki. Fajnie, bo mam jednego fana słodkości, któremu dogodzę takimi pysznościami
kruche babeczkirazem w przyjaznej dla mnie wersji. Przedstawiam Wam naleśniki beglutenowe z mąki jaglanej. Składniki: szklanka mąki jaglanej (możemy zastosować mieszankę mąk, np. jaglana oraz ryżowa lub inne), szklanka mleka kokosowego (opcjonalnie innego mleka lub wody), 2 jajka, 35g rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego, 2 szczypty soli. Mąki jaglane dostępne w sklepach mogą być lekko gorzkie w smaku (podobnie jak kasza jaglana(...)zmielić w młynku i mąka gotowa. Jednak wadą tego rozwiązania jest spory nakład pracy jaką powinniśmy wykonać, dlatego decyzję powinniście podjąć sami. Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, roztopiony olej kokosowy, sól, jajka oraz mleko. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Oczekujemy płynnej konsystencji, dlatego w razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody. Ciasto wylewaj na gorącą patelnię z kilkoma kroplami oleju
Gar ZdrowiaPyszny i bardzo łatwy do zrobienia krem kokosowy. Taki krem przygotowuję na śniadanie do smarowania pieczywa. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej z internetu. Krem kokosowy Składniki(...)czekolada biała w pastylkach - 175 g śmietana 36 % - 175 ml wiórki kokosowe - 90 g KRESTO Przygotowanie : Do rondla wlać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać do słoika, zakręcić
Kuchnia Danusimisce. Na blogu najczęściej dodaję słodkości jednak dziś postanowiłam że dodam coś na słono, a więc jest! Oto moja zupa z DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie ziemniaki Zioła prowansalskie 5 łyżki mleka kokosowego płynnego 3 łyżki(...)mleka kokosowego stałego 60 g suchej kaszy gryczanej białej Sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy bulion, warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kawałki takie jak najbardziej nam odpowiadają, wrzucamy do gotującego się bulionu. W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia. Do kubka/szklanki dodajemy mleko kokosowe stałe i płynne, chochelką nabieramy zupę
madamekuchnia.wordpress.comdżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;) Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty szczypta pudru z liofilizowanej żurawiny trochę wody do duszenia owoców Wykonanie: Nieszpułkę(...)quinoą i odstawiamy w chłodne miejsce, można dodatkowo zrobić kilka czekoladowych kleksów lub "gałązek" do przystrojenia deseru. Rabarbar kroimy w plasterki i dusimy z niewielką ilością wody i cukrem kokosowym, aż się rozpadnie, dolewamy mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła (dobrze ją wcześniej namoczyć). Odstawiamy rabarbarową
Quinoa Raz!Składniki: 1.5 szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki (100g)nasion słonecznika pół szklanki serwatki w proszku(lub innego białka w proszku) 1cukier waniliowy 1 łyżka kakao w proszku , 35-40 ml oleju kokosowego 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki miodu Wykonanie Nagrzać piekarnik do 160°C. Posiekać z grubsza nasiona słonecznika lub innych orzechów można zrobic to w blenderze .Połączyć wszystkie składniki(...)misce i,wymieszać razem, jeśli masa jest zbyt sucha ,to dodać łyżkę oleju kokosowego i ewentualnie więcej wody. Formować ciasteczka łyżka i układać na blaszce na papierze do pieczenia. Delikatnie docisnąć ciasteczka w dół do spłaszczenia. Piec przez około 15 -20 minut..Pozostawić do ostudzenia ps. Można używać 2 szklanki wiórek kokosowych jeśli nie chcesz nasion słonecznika. Można użyć
w mojej kuchnidodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do kurczaka, gulaszy, dosłownie do wszystkiego. Najczęściej podsmażałam je na oleju kokosowym bezzapachowym, na końcu dodając oliwę z oliwek. Odkąd przetestowałam do nich masło klarowane, nie wyobrażam sobie innych dodatków. Masło klarowane nadaje im super maślanego smaku, są jeszcze lepsze niż(...)gotowe w woreczkach) lub gotowane w całości (wystarczy je zetrzeć i doprawić). Składniki: - 2 słoiki buraczków, po ok.600-800g ( używam domowych ) - 1 średnia cebula - 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego bezzapachowego) - sól Drobno skrojoną cebulkę podsmażam na małym palniku, na maśle klarowanym (lub oleju kokosowym) do miękkości, delikatnie solę. Dodaję buraczki i smażę dalej, co jakiś czas mieszając. Gdy używamy
Smaczne Zdrowewśród rodziny, ale dostałam też zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować. Miłe. Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa. Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor. Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości. Po prostu obłęd... Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych! (Forma o wymiarach około(...)jajka 3 żółtka 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy - Woj-len ) 1,5 opakowania budyniu waniliowego (*) kilka kropel aromatu waniliowego Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 180g herbatników do wyłożenia spodu Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć
Di gotuje