Śniadanie na wtorek - jaglanka gotowana na mleku kokosowym i podana z owocami. Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica zdrowia i jedna z najstarszych kasz na świecie. Zawiera najwięcej witamin grupy B (B1, B2, B6), a także potasu, magnezu, miedzi, fosforu i żelaza. Działa odkwaszająco i usuwa toksyny z organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej(...)wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny kokosowy posmak. Po ugotowaniu można zblendować ją, żeby uzyskać gładką konsystencję, lub podać w postaci kaszy. Jako dodatki wybrałam mrożone maliny i porzeczki, posypałam prażonymi płatkami
Obiad gotowyRAFAELLO Z SUCHARÓW Wszystkim znane pralinki kokosowe w wersji domowej nie mają sobie równych. Długo zastanawiałam się jak one są zrobione, że mają chrupiącą warstwę, która nie mięknie od kremu hm...próbowałam wykorzystać suchary, które okazały się bardzo dobrym pomysłem. Jednak nie zaspokoiły moich wymagań na tyle, by były identyczne jak te kupne. Nie mniej jednak dzięki sucharom pralinki(...)bardzo smaczne ! Polecam wszystkim, bo naprawdę warto przygotować domowe łakocie, które są i zdrowsze i mniej chemiczne. PRZEPIS wiórki kokosowe 200 g. mleko skondensowane niesłodzone 1 szkl. suchary 4 szt. miód 1 łyżeczka olej kokosowy 4 łyżki biała czekolada ok. 200 g. migdały blanszowane 100 g. W malakserze umieszczamy suchary. Miksujemy na pył. Dodajemy wiórki, mleko skondensowane
Kuchnia Pauletteskęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu lub innego słodzidła (np. cukru lub ksylitolu) lub więcej 60g kakao(...)proszku (ok.3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W tym czasie do miski wbić jajka i dodać słodzidło. Utrzeć z jajkami na jasnożółty kolor. Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, stopniowo dodawać do masy jajecznej do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć do silikonowej formy lub blaszki
Fabryka pomysłówjest bliższa Waszemu sercu :-) Składniki na placuszki: 1 szklanka mąki 3 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego jajko 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 2 banany czerwony barwnik na sos kokosowy : 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru sok i otarta skórka z limonki lub cytryny Przygotowanie : Banany miksujemy razem z mlekiem olejem i jajkiem. Mąkę(...)herbaty. Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron. Jeżeli placuszek pokryje się pęcherzykami to znak że powinniśmy go przekręcić na drugą stronę. 100 ml mleczka kokosowego gotujemy razem cukrem pudrem, sokiem oraz skórką z limonki lub cytryny. W drugiej połowie mleczka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewamy do gotującego sie mleka i ciągle mieszamy aby nie powstały
Życie zaczyna się w kuchnibrzoskwiń w syropie. Dobrze sprawdzą się również mrożone truskawki, maliny lub porzeczki - dodajcie to, co lubicie najbardziej! Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 miarka odżywki białkowej 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 2 łyżeczki żelatyny 3 połówki brzoskwiń w syropie + 1/2 szkl. syropu Przygotowanie: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie podgrzać, ale nie zagotowywać(...)mogą powstać grudki! Jogurt wymieszać dokładnie z olejem kokosowym, wiórkami kokosowymi, odżywką białkową i połową przygotowanej wcześniej żelatyny. 2 połówki brzoskwiń zmiksować wraz z syropem na gładki mus, następnie dodać pozostałą część żelatyny i dokładnie wymieszać. Do miseczek/foremek wlać po równo masę jogurtową, następnie warstwę brzoskwiniowego musu. Pozostałą połówkę brzoskwini pokroić w kostkę i dorzucić na wierzch deserków. Schłodzić
Kuchnia Ellieminut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie przeciąć na połowę. Ciasto z kokosem: - 5 białek - 1/2 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przełożyć(...)dodawać wystudzony budyń i miksować. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu - 1/2 szklanki kokosu Kokos i bakalie dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Przełożenie ciasta: - 1/2 ciemnego ciasta - 1/2 masy - ciasto kokosowe - 1/2 masy - ciasto ciemne - dżem - wiórki kokosowe
Apetyczna babeczkanajchętniej lubię je jeść z różnego rodzaju owocami lub gorzką czekoladą. A jakie są Wasze ulubione dodatki? I Migdałowe placuszki Składniki - 15 g mąki owsianej - 5 g mąki kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - jajko - odrobina wody - łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa(...)Kakaowe placuszki z kokosem Składniki - 20 g mąki owsianej - jajko - odrobina wody - szczypta sody oczyszczonej - łyżeczka wiórek kokosowych - 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec wsypujemy kakao oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Podajemy
Health-Fit-LifeDziś zapraszam Was na prosty w przygotowaniu, ale jakże oryginalny (przez sposób podania) walentynkowy deser w kokosowych miseczkach . Czasem z najprostszych składników można przygotować coś naprawdę wspaniałego. Wystarczy… odrobina fantazji i serca Jeśli nie macie suszonych połówek kokosa deser możecie podać np. w czekoladowych miseczka – będzie równie pysznie. Warto też dołożyć jakieś owoce, np. truskawki. Bo któż(...)waniliową rozpustę? Składniki: suszone połówki kokosa 1 i 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 budyń o smaku czekoladowym – u mnie Wodzisław krem waniliowy* chipsy kokosowe odrobina niesłodzonej konfitury jagodowej listki świeżej mięty *użyłam takiego jak w tym przepisie (klik) , ale możecie użyć dowolnego lub dodać np. truskawki i odrobinę bitej śmietany Przygotowanie: Przygotowujemy budyń. Jedną
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 szkl. mąki z brązowego ryżu 1 szkl. mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej 1 szkl. mleka kokosowego ½ szkl. stopionego oleju kokosowego ¾ szkl. wody gazowanej ½ szkl. erytrytolu lub cukru 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy Sok z 1 pomarańczy Kilka kropli esencji waniliowej Migdały Przygotowanie: 1.Mąki przesiewamy(...)miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. 2. Do suchych składników dodajemy kolejno: mleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy, skórkę i esencje waniliową. 3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto było za gęste. 4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie
Marcepanowa kuchniaMożna skorzystać z alternatywnych przepisów na pączki i inne przysmaki z wykorzystaniem zdrowego tłuszczu. Doskonałą alternatywą są na przykład pączki pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Na bazie oleju kokosowego ! Są zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne, a równie pyszn e. PRZEPIS NA PĄCZKI Z PIEKARNIKA Składniki (na 15 małych pączków): 400 g mąki pszennej 175 g oleju kokosowego 3 jajka(...)Przygotuj zaczyn drożdżowy: do kubka wlej letnie mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto przykryj bawełnianą szmatką i pozwól mu odpocząć i urosnąć
Mostek w kuchnibardzo często je piekę. Tym razem proponuję ciasteczka, aż potrójnie czekoladowe z gorzką czekoladą, mleczną i białą. Są pyszne, chrupiące i proste w przygotowaniu. Piekłam je raz z cukrem kokosowym przez co były ciemniejsze, a raz z jasnym, brązowym cukrem trzcinowym. Obie wersje pyszne, ale bardziej aromatyczne są ciastka z cukrem kokosowym. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g
Mała Cukierenkacebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku(...)garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Curry podajemy z ryżem jaśminowym
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowałam bez nadzienia, dodatkowo oblałam je polewą czekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 190g puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie
Fabryka pomysłówrowana forma to tortownica o średnicy 20 cm. Składniki na masę „serową” 200 g suche kaszy jaglanej (nieugotowanej) puszka 400 ml mleka kokosowego około 300 g mango 100 g cukru 20 agaru Składniki na spód: 100 g płatków owsianych 5-6 kostek gorzkiej czekolady (było 6 ale nie mogłam się powstrzymać) czubata łyżka masła orzechowego(...)owsiano-czekoladową papką i włóż do lodówki, na czas przygotowywania masy di ciasta, czyli na około 30 minut. Do garnka wlej „wodę” z puszki z mleka kokosowego, to będzie około 100 ml i 3 łyżki samego gęstego mleka, a jeżeli masz mleko kokosowe o jednolitej konsystencji to wlej połowę do garnka. Dodaj też cukier oraz całą kaszę wypłukaną
greenscarfsię przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta solu olej kokosowy do posmarowania patelni Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem(...)powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera. Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC
Cooking Monster