President 2 jajka 1/2 szklanki erytrolu 2 łyżki nasion chia 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia aromat Spód: 100g (25 sztuk) suszonych daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi(...)mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy
Truskawkowa FiestaSkładniki na 4 naleśniki: 1 jajko 5,6 łyżek mąki kokosowej odżywka białkowa 3 łyżki wody mineralnej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki kokosowe ojek kokosowy do smażenia Biało ubijam na pianę, dodaję żółtko i resztę składników. Naleśniki smażę na oleju kokosowym. Banana rozgniatam z odżywką na płynną masę. Polewam tym usmażone placki, posypuję wiórkami. Smacznego
Bike By LifeBardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam(...)ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan, doprawiłam solą, pieprzem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam(...)ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan, doprawiłam solą, pieprzem
Szczęśliwa kuchniazbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm: Spód: 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego(...)oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód blendujemy, aż do uzyskania klejącej masy. Ową masą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Część masy można odłożyć, by posłużyła jako kruszonka na wierzch "serniczka". Tak przygotowany spód torcika umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowywanie masy jaglanej. Kaszę jaglaną
Jeść, by żyć w zdrowiuapetyt na coś słodkiego i przy okazji syci dzięki ziarenkom chia. No i cieszy oko. Można więc powiedzieć, że to wielozadaniowy przepis Pokochacie go, jeśli tylko lubicie kawę, mleko kokosowe i słodycze. Kawowy pudding chia 2016-11-08 15:43:20 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 300 ml zaparzonej kawy 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego(...)pół szklanki do spienienia 2 łyżki syropu klonowego pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków) 8 łyżek nasion chia Sos karobowy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka karobu/kakao 1 łyżeczka ksylitolu/syropu opcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia. Przelej
Powiedz dietom nieDeser lodowy ryżowo kokosowy z owocami sezonowymi. W mojej wersji mleczko kokosowe ale można je zastąpić śmietaną kremówką jak ktoś woli. Z ryżem preparowanym który przypomina mi smaki dzieciństwa który to był wielkim smakołykiem jak nic innego nie było. szyszki: 40 g ryżu preparowanego 1 łyżka miodu 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła pozostałe: 100 g malin(...)szklanka borówek 1 puszka mleczka kokosowego 80% 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego Szyszki: Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.Dodaję ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia. Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła
wesoła kuchniasię uzależnić. Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :) Składniki: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao w proszku 3 łyżki świeżo parzonej kawy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z jednej laski wanilii Migdały namoczyłam przez(...)wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi Zaraz po zalaniu wodą Rano Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem
Szczęśliwa kuchniasię uzależnić. Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :) Składniki: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao w proszku 3 łyżki świeżo parzonej kawy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z jednej laski wanilii Migdały namoczyłam przez(...)wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi Zaraz po zalaniu wodą Rano Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compołączenia szałwi hiszpańskiej z mlekiem kokosowym i marakują jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych. Szkoda że marakuja jest ze wzgledu na cenę i dostepność dość egzotycznym owocem. Pudding kokosowy z chia i marakują 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu 2 duże owoce marakuji listki mięty lub melisy do dekoracji Do litrowego słoika(...)wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona Chia i ksylitol. Zakręć słój i wstrząśnij mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki . Przełóż pudding do salaterek. Przekrój owoce marakuji. Wyjmij łyżeczką zawartość owoców i polej nią pudding. Udekoruj listkami mięty lub melisy
Gotuj Sam!Pyszne, mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Dla osób lubiących kokos wprost idealne. Składniki: 400 g wiórków kokosowych 8 białek 120 g masła 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Z 300 g cukru odsypałam 100 g i wsypałam do podgrzanego masła. Podgrzewała i mieszałam(...)cukier się nie rozpuścił. Teraz główny składnik, czyli 400 g wiórków kokosowych. Wsypałam je do masła, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Do miski wbiłam białka. Ubiłam je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypałam pozostałe 100 g cukru, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. D o wiórków kokosowych dodawałam stopniowo pianę. Delikatnie wszystko wymieszałam i tak powstała nasza masa
potrawyregionalnechcecie więcej zupy-odpowiednio zwiększcie ilość 2 puszki pomidorów konserwowych wysokiej jakości (czytajcie skład) 3 marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry z dobrego źródła szczypta cejlońskiego cynamonu kilka nasionek kolendry szczypta kurkumy(...)sól morska lub sól himalajska różowa drobna około 20 listków bazylii + kilka do dekoracji sok z połówki cytryny ziarna sezamu opcjonalnie olej kokosowy virgin do smażenia Najpierw zetrzyj na tarce o małych oczkach obrany ze skórki imbir i czosnek. Następnie pokrój cebulę w piórka,warzywa w kostkę. Nie lubię obierać i kroić batatów. szczerze
Z Kuchni Do Kuchnidziwne ? Ano fakt, że nie znajdziecie tutaj praktycznie nic z czekolady! Powód ? Bardzo prosty, ciężko skonsumować ten produkt przy temperaturze 35 stopni. Zamiast tego stoiska uginają się pod wiórkami kokosowymi, gęstym cukrem palmowym, kruszonym lodem z dodatkiem mleka sojowego czy mięciutkimi słodkimi bułeczkami, wypełnionymi czerwoną fasolą, kukurydzą czy kaya, malajskim dżemem kokosowym robionym na jajku… No to zaczynamy(...)żywieniowca tym bardziej go zaakceptował) Na stoiskach znajdziecie również ondeh ondeh - gotowane, zielone kuleczki z mąki ryżowej, ekstraktu z liści pandan, nadziane płynnym cukrem palmowym i otoczone w wiórkach kokosowych. Must eat w Malezji! Wybuchają tą słodką masą po nagryzieniu! 3. Bułeczki robione na parze dostępne na stoiskach z dim sum'ami. Ciekawa konsystencja i płynne nadzienie o różnych smakach
Gawron w rosolewersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe i odrobinę soli. Zagotowujemy całość(...)czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, możemy też rozdrobnić ją w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulkę. Przesmażamy ją na małym ogniu do miękkości. Następnie myjemy pieczarki i albo ścieramy je na tarce albo rozdrabniamy w malakserze. Osobiście preferuję tę 2 opcję, gdyż jest znacznie szybsza. Dorzucamy
Cooking MonsterTypowa sobota... czyli w weekend wynagradzam sobie takimi oto śniadaniami cały zabiegany tydzień. Składniki: dojrzały banan jajko woda mineralna 3 łyżki mleko 3 łyżki mąka kokosowa ulubione owoce do dekoracji gorzka czekolada olej kokosowy do smażenia Jajko ubijam, dodaję do rozgniecionego już banana. Następnie dodaję mleko i wodę mineralną, mieszam. Dodaję tyle mąki kokosowej aby ciasto było gęstą "papką". Smażę(...)małe placuszki na oleju kokosowym, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Po usmażeniu, placuszki przekładam ulubionymi owocami, wszystko polewam czekoladą. Smacznego
Bike By Life