kokosowe - 19941 przepisów (strona:208/1330)

Ciasto Bounty 254

najmniejszych obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach, do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 2 krople zapachu śmietankowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko(...)podgrzać. Do ciepłego dodać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Zagotować ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z palnika, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodać zimną masę kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa

kulinarnyswiatdomi
WARZYWNE CURRY 963

Warzywne curry z kalafiorem, brokułami i marchewką. Szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)proszku 1 szklanka różyczek kalafiora 1 szklanka różyczek brokułu 1 szklanka marchewki baby (lub zwykłej pokrojonej w szerokie słupki) 125 ml gorącego bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 30%) 1 łyżka listków kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni

cool and minty
Lody kokosowe 103

cukierni. Za jednym zamachem możemy uzyskać litr lodów i sięgać po nie kiedy tylko mamy ochotę. Możemy również przygotować mrożony jogurt lub  pyszne, naturalne sorbety. Polecam! Lody kokosowe Składniki na około 1 litr: puszka mleczka kokosowego (400ml) szklanka śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych pół szklanki cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie) łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii lub łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz likieru (jeśli używamy) umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę  przelewamy do pojemnika, po wystudzeniu dodajemy likier i masę schładzamy w zamrażalniku 2-3 godziny. Następnie przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy 30 minut. Lody ponownie przekładamy do pojemnika i schładzamy w zamrażalniku

Smak mojej kuchni
Bezglutenowe naleśniki czekoladowe z gorącymi malinami i pistacjami 155

glutenu i bez laktozy. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki z sorgo 3 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao 1 jajko 250 ml mleka kokosowego szczypta soli 2 łyżeczki erytrolu olej kokosowy do smażenia 2 garście malin 2 garście pistacji 2 łyżeczki pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki  jadalne kwiaty Wykonanie: Mąki i kakao mieszamy(...)przesiewamy przez sito, mieszamy trzepaczką z jajkiem, mlekiem kokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe.  Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym.  Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki. Ozdabiamy jadalnymi kwiatami (u mnie begonie i bratki

Quinoa Raz!
Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową 156

blachę 20×24 cm: 100 g obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka(...)kokosowego (czubata łyżka) sok z jednej cytryny (2-3 łyżki) 4 czubate łyżki cukru pudru (około 50 g) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Pistacje zblenduj możliwie jak najdrobniej razem z cukrem. W dużej misce zblenduj banany razem z olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały

greenscarf
Czekoladowy tort naleśnikowy (wegański) 195

słodki, po prostu pyszny! Polecam! Składniki: Naleśniki (20 sztuk): 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka oleju kokosowego 2 1/4 szklanki mleka roślinnego Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej(...)mnie 75%) 1 łyżka syropu z agawy Dodatkowo: dowolne owoce do przybrania płatki kokosowe Wykonanie: Do czystego naczynia przesiewamy przez sito mąkę, kakao, cukier puder. Dodajemy siemię lniane, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około

Lamarida.pl
Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie 153

ostygnąć Składniki na okrągłą formę średnicy 26 cm: spód: 200 g mąki pszennej (w połowie może być pełnoziarnista) szczypta soli 100 g cukru (pudru najlepiej) 100 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat(...)Dodaj zimny olej kokosowy. Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce, przez godzinę, a jeżeli nie to wylep nim od razu formę do pieczenia (wcześniej lekko wysmarowaną olejem) i wstaw do lodówki na godzinkę lub 15 minut w zamrażalniku

greenscarf
Pudding ryżowy z gorącym sosem wiśniowym 143

Mango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki Bananowo - Kokosowe (Bezglutenowe) 237

Składniki na około 12-14 placuszków: 2 jajka klasy M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1 łyżeczka cukru cytrynowego (niekonieczne) 3 łyżeczki soku z cytryny 4 - 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 płaskiej łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia lub zwykły olej 1. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy, można je zblendować. 2. Dodajemy jajka(...)sodę, łyżeczkę cukru (jeśli banany były mcno słodkie, pomijamy cukier) oraz 4 łyżki mąki kokosowej i mieszamy wszystko. Konsystencja ma być gęsta i przypominać taki jakby mus jabłkowy, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki. 3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym.  Wykładamy po 1 łyżce masy i smażymy na niewielkim ogniu pilnując bo placuszki lubią się

Gotowanie...to proste !
Wegańska sałatka owocowa z galaretką, krówkami i kremem orzechowo - kakaowym 124

super słodycze, wiele miesięcy pracowano nad ich recepturami i dało im się stworzyć słodycze, które są wyjątkowo smaczne i jednocześnie oparte na wyjątkowych surowcach, bo stworzone na bazie ekologicznego kokosowego mleka i cukru.Produkty super krówki nie powstają na bazie mleka. Dziś powstała u mnie pyszna sałatka. Sałatka pachnąca słońcem i wakacjami. Mocno owocowa z dodatkiem prawdziwej energii w postaci krówek(...)siedzi jest ekologiczne i power, który dają, działa na dłużej! Można się nią zajadać bez wyrzeczeń. I o to nam własnie chodzi. Dlaczego są takie wyjątkowe? 1/ Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. 2/ Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych. 3/ Nie mają w sobie mleka

Z Kuchni Do Kuchni
Zielony koktajl z jarmużem, bananem i awokado 136

koktajle. Najczęściej przygotowuje je z bananem, który świetnie zastępuje cukier oraz awokado, dzięki któremu koktajl jest bardzo delikatny i kremowy. Tym razem dodałem także wielką garść jarmużu oraz wodę kokosową, która ma niesamowity skład (magnez, potas, wapń, fosfor, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C). Co ciekawe woda kokosowa to idealny napój na kaca, dzięki temu, że świetnie nawadnia organizm(...)podanych składników otrzymujemy około 400-450 ml koktajlu. Jeżeli lubicie bardziej słodkie wersje koktajlów można dodać jeszcze jednego banana lub dosłodzić go miodem. Składniki 330 ml wody kokosowej 1 banan 1 awokado 1 solidna garść jarmużu Przygotowanie Obierz banana i awokado. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj

Programista w kuchni
Pudding chia z mleczkiem kokosowym, musem z malin, borówkami i kiwi 145

idealny deser na gorące dni. Ten pudding chia jest pełen składników odżywczych, smaczny i nietuczący :-). I bez dodatku cukru, co ważne dla dbających o linię :-) Pudding chia z mleczkiem kokosowym, musem z malin, borówkami i kiwi Składniki na 2 duże porcje (lub 3 mniejsze): 1 puszka gęstego mleka kokosowego 4 płaskie łyżki nasion chia borówki kiwi garść malin Wykonanie: Mleko(...)kokosowe przekładamy do miski - w całości, zarówno gęstą część jak i wodę. Dokładnie rozbijamy całość trzepaczką lub lepiej "miotełką" do piany. Dodajemy nasiona chia i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym lepiej. Nasionka po napęcznieniu lepiej smakują i lepiej się prezentują :-) W czasie gdy masa gęstnieje, kroimy drobniutko kiwi. Maliny blendujemy na gładką masę

Marta próbuje
Tort z mango i limonki (bez glutenu) 138

każdy składnik możecie wymienić i skomponować swój ulubiony zestaw. Traktujcie to jako inspirację i dobrze się przy tym bawcie! Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów ½ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Warstwa pierwsza – mango i limonka: 1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez całą noc) 3 łyżki śmietanki kokosowej 1 ½ szklanki mango 2 łyżki miodu 3 łyżki(...)oleju kokosowego soki z limonki Warstwa druga – banany i chia: 2 zamrożone banany 3 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżka chia 3 łyżki oleju koko Przygotowanie: Spód: Blednujemy wszystkie składniki i rozkładamy cienką warstwę w formie o wielkości 18cm, odkładamy do zamrażarki. Warstwa mango i limonka: Znów wszystkie składniki blendujemy (orzechy odsączamy) i wylewamy na wcześniej przygotowany spód tortu. Odkładamy

PaleoLife
Letnie ciasto cytrynowo-kokosowe ze świeżymi owocami 123

owocami to idealna przekąska do popołudniowej kawy na balkonie czy tarasie. Wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki i orzeźwiający. W sam raz na letni, zdrowy deser letnie ciasto cytrynowo-kokosowe 2017-07-21 14:52:06 Porcje 10 Oceń Zapisz przepis Drukuj mokre 120 ml soku z cytryny skórka starta z 3 cytryn 1 łyżka octu jabłkowego 190 g musu(...)jabłkowego niesłodzonego 60 ml oleju 150 g miodu suche 50 g mąki kokosowej 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej 80 g zwykłej mąki pszennej (białej) 30 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Lukier 50 g ksylitolu zmielonego na puder 1,5 łyżki soku z cytryny Do przybrania owoce sezonowe Przygotowanie Zmiksuj wszystkie składniki mokre

Powiedz dietom nie
Mega czekoladowe ciastka z nadzieniem karmelowym 132

zostanie, ale nie przejmujcie się jest tak dobre, że można je wyjeść klasycznie łyżeczką prosto ze blendera Składniki na czekoladę (4-6 ciasteczek): 1 tabliczka gorzkiej czekolady, ⅓ szklanki mleka kokosowego (lub innego), ½ szklanki oleju koksowego. Składniki na nadzienie: ½ szklanki mango, ½ szklanki daktyli, ⅓ szklanki mleka kokosowego, ⅓ szklanki oleju kokosowego, szczypta soli. Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu i ostygnięciu(...)dodajemy do niej mleko i olej kokosowy. Dobrze wszystko razem mieszamy. Wylewamy odrobinę czekoladowej masy na spód foremki do muffinek i odkładamy do zamrażarki, aby stwardniało. Pozostałą część masy zostawiamy na wierzchnią warstwę ciastek. Następnie przygotowujemy nadzienie. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą formę. Odkładamy na chwilę do lodówki, aby też zrobiło się bardziej gęste i łatwiej nakładało się

PaleoLife