Małej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki powinny być(...)szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając
Mała CukierenkaSłodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach. Bez pieczenia. W zależności od upodobań, można dodać większą niż w przepisie ilość wiórków aby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe. 2 paczki krakersów solonych masło roślinne cukier waniliowy 0,5 litra mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 paczki wiórków kokosowych Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki(...)zagotować z pozostałą częścią cukru. Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i 1 i 3/4 paczki wiórków kokosowych. W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ostatnią warstwę kremu posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
BullioSkładniki: 1 tabliczka czekolady deserowej 1 kostka masła 1 kubek cukru 4 jajka 1,5 kubka mąki pszennej 0,5 opakowania proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka mleka szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. kolejno wbijamy(...)jajka i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm). Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek
Luźna Kuchniasię bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych i skrobi ziemniaczanej. Tyle! W gruncie rzeczy zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu, więc można ją przygotować bez wcześniejszych zakupów. Przy ubijaniu białek na bezę należy pamiętać tylko(...)bądź przyszło Ci piec u mamy lub siostry na innym sprzęcie. Najtrudniej jest wysuszyć bezę w piekarniku gazowym, zazwyczaj ma ona wtedy bardziej złoty kolor. SKŁADNIKI na roladę bezowo-kokosową (duża blacha oryginalna od piekarnika) - 6 białek jaj rozmiar L - 9 łyżek cukru drobny kryształ - szczypta soli - 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Pianę z białek ubijamy
SMYKWKUCHNIroku koktajl z cytrusów, którym rozpoczęłam nowy dzień. Jestem przekonana, że będę często wracała do tego smaku! Poza cytrusami do koktajlu dodałam suszone figi, orzechy włoskie, banana i wiórki kokosowe. Powstał energetyczny napój, zdrowy, słodzony miodem. Koktajl z cytrusów Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 czerwony grejpfrut 1 banan 2 suszone figi 1 garść łuskanych orzechów włoskich(...)garść wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Owoce cytrusowe obieramy ze skóry, usuwając jednocześnie białą część. Przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy banana bez skóry podzielone na mniejsze części, jogurt naturalny, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i figi, pokrojone na kawałki. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miodu do smaku. Miksujemy ponownie. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaCiasto śnieżny puch z granatem Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku(...)waniliową, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej
Kulinarne przygody Gatityświątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 750 ml mleka 300 g kokosu 3/4 szkl cukru 250 g masła 2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 puszka masy krówkowej 510 g 250 g masła 300 g orzechów włoskich Alesto Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal
Ala piecze i gotujePuszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny sernik z brzoskwiniami, delicjami i galaretką na spodzie makowo – kokosowym to fantastyczny smakołyk dla wszystkich wielbicieli serników. Udaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe(...)białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4-5 połówek brzoskwiń z puszki dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 300 g ciastek typu delicje przepis Białka ubijamy
Smakowite Daniaszczypta proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy razem(...)krótko miksujemy, tylko do połączenia. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Przygotowaną piankę serową przekładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, wyrównujemy. W garnuszku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Wystudzoną posypkę kokosową wykładamy na ciasto. Źródło
Smaki Na Talerzuwidać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach dominują te same trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra. SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to: czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli; łagodne kremowe mleczko kokosowe; świeża kolendra (cała roślinka(...)rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność, wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów. Tajska kuchnia zapewnia to z nawiązką, nic dziwnego, że rośnie jej popularność
ClauditteMissCookinglinki do moich świątecznych przepisów w następnym poście:) Składniki : jasna część : 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych 1 szklanka nerkowców 1/2 wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokoswego 2-3 łyżki miodu 3 duże łyżki kremu kokosowego (po odlaniu wody z mleczka kokosowego pozostawionego na noc w lodówce) daktylowy karmel : 2 szklanki daktyli(...)malaksrze/młynku lub wysokoobrotowym blenderze tak długo, aż zacznie tworzyć się masło, wymieszać z pozostałymi składnikami z tej części. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać wody, więcej mleczka kokosowego lub miodu. Wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do zamrażarki podczas gdy robimy karmel. karmel: daktyle namoczyć na ok 15 minut, zblendować z masłem orzechowym
zdrowa vege kuchniamigdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń Składniki 500 ml mleka ( u mnie roslinne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 2 łyżki masła / oleju kokosowego 2-3 łyżki cukru kokosowego Wykonanie Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło/olej kokosowy i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe mleko wlewamy do miski i wsypujemy cukier kokosowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony
Kuchnia w czekoladziekostki) sok z połowy cytryny 1 banan 100 g waniliowej chałwy 150 g cukru z czego 50 g to może być waniliowy domowej roboty 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (50-60 g) czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie(...)Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego
greenscarf