mleka 3,2% 4 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka drobnego cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 400 g masła 100 g wiórków kokosowych Na wierzch: łyżka masła łyżka cukru 100 g wiórków kokosowych Do nasączenia: woda kokosowa Wykonanie: Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim(...)masę mleczną. Prażenie wiórków. Na patelni rozgrzać masło, wsypać wiórki, cukier i prażyć je na złoty kolor. Etap końcowy: Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć wodą kokosową. Przełożyć go kremem, odkładając 3 jego łyżki, by posmarować wierzch, który następie posypać prażonymi wiórkami. Smacznych i udanych wypieków :-) Pozdrawiam serdecznie
Poezja Smaków - blog kulinarnySmaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływająca się w ustach kokosowa pianka z kruszonką. Czego chcieć więcej?! Składniki na tortownicę 23 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 125 g masła lub margaryny masa jabłeczna: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru dla smakoszy można dodać cynamonu 2 łyżki bułki(...)tartej pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 2 wiórek kokosowych kruszonka: garść ciasta kruchego 2 czubate łyżki kokosu Przygotowanie: Łączymy i wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i plastyczne ciasto. Garść tego ciasta odkładamy na kruszonkę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Przesypujemy cienko bułką tartą. Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier
Życie zaczyna się w kuchnidodatkiem słodkiego mango i kokosa. Idealny dla osób unikających glutenu i dbających o dietę. Składniki: (na 4 desery) 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanki mleka 1 szklanka mleka kokosowego 1 dojrzałe mango 1 łyżka wiórków kokosowych łyżka masła ewentualnie fruktoza, cukier, stewia do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Kaszę umieszczamy w małym garnku i zalewamy mlekiem(...)mlekiem kokosowym. Mango myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając. Jeśli po podanym czasie gotowania kasza będzie nadal twarda możemy dolać nieco mleka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i ewentualnie dosładzamy do smaku. Serwujemy ciepłe
Pyry na Gazmacie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina. Uwierzcie mi, po takiej zupce świat nabiera od razu kolorów 😊 Składniki: (4 porcje) 500 g świeżego łososia 400 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów bez skóry 500 ml bulionu warzywnego 3 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku 1 łyżeczka chili(...)mnie płatki) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 limonka 3 łyżki oleju kokosowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 200 g makaronu ryżowego dodatkowo
Kuchcik gotujemoim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn kawałek świeżego imbiru cukier garść orzeszków nerkowca i płatków kokosowych świeża kolendra Ziemniaki i bataty obieramy o kroimy(...)obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko ok 5 minut. Orzeszki nerkowca i płatki kokosowe podprażamy na suchej patelni by zaczęły ładnie pachnieć i stały się lekko rumiane. Curry podajemy w miseczkach razem z pieczonymi ziemniakami
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże skusisz się na bezglutenowy mazurek? A do tego bez cukru, jajek i laktozy? Wykonanie Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych(...)wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi
Eat me! Fit me!bardzo sycący, kremowy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy do niego tylko blendera. Polecam… Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 70g orzechów włoskich 70g wiórków kokosowych 100g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru szczypta soli Krem: 250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić(...)całą noc) 1/3 szklanki syropu z agawy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 1 mango o wadze około 400g (nieduże mango) Wierzch: 1 łyżka nasion chia 1 mango o wadze około 400g (nieduże mango) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Do blendera przełożyć orzechy włoskie
Mała Cukierenkarazem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry, bo wyszły naprawdę pyszne. Oczarowały mnie też swoim wyglądem i z dziećmi nazywamy je babeczkami tygryskami :) Robi się je naprawdę błyskawicznie, a zajada ze smakiem. Tak więc mąka ryżowa pozostaje w mojej kuchni na stałe(...)młynku do kawy. Składniki: 2,5 szklanki mąki ryżowej 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosowymi. W drugim naczyniu lekko ubić jajka i połączyć je z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii
kuchnia doskiKREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli, czosnku, miodu, octu jabłkowego oraz pomidorów. Całości smaku dopełnia mleczko kokosowe i szczypta chilli dla zaostrzenia smaku. Wszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję(...)sztuk dużych, świeżych pomidorów kilka gałązek bazylii szczypta chilli sól morska lub himalajska do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 -2 litry bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy. Krok 2. Jabłka dokładnie myjemy
Moja Książka KucharskaDzisiaj Światowy Dzień Makaronu dlatego u Nas (ponownie) makaron w roli głównej. Tym razem makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom(...)niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny sos chutney, który serwujemy jako dodatek do wędlin, serów lub pasztetu. Makaron w kokosowym sosie curry z mango Składniki: 400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru
Smak mojej kuchniJeśli nie macie jeszcze pomysłu na Walentynkowy deser to polecam ekspresowe mini serniczki kokosowe. Przygotowanie ich zajmie godzinę, są proste i pyszne. Przepis z ostatniego numeru Gotuj krok po korku. Polecam! Mini serniczki kokosowe Składniki na 12 sztuk: Na spody: 120g herbatników, pokruszonych 40g miękkiego masła 1 łyżka miodu Na masę serową: 400g zmielonego(...)sera 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 białko 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 2 łyżki dżemu (truskawkowego, wiśniowego) Wykonanie: Spody: pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i miodem (najlepiej wyrobić masę rękami). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (papierowymi lub silikonowymi), do każdej papilotki nakładamy
Smak mojej kuchniszpinak. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, antyoksydantów, potasu, magnezu, fosforu. Warto wprowadzić je do swojej diety. U mnie dzisiaj koktajl z dodatkiem nasion chia, z truskawkami, bananami i mleczkiem kokosowym. Idealny napój na upalne dni kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Przepis ze Smacznej Strony. Koktajl truskawkowo - kokosowy z nasionkami chia Składniki(...)porcje: 0,5 kg truskawek 2 banany puszka mleka kokosowego 3 łyżeczki nasion chia Wykonanie: Nasionka zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Umyte i obrane truskawki i banany miksujemy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy nasionka, mieszamy. Koktajl podajemy schłodzony. SMACZNEGO! Akcja: "Letnie owoce
Smak mojej kuchniLubicie rajski batonik kokosowy? Ja uwielbiam kokos, dlatego taki domowy baton bounty od razu mnie skusił. Nie jest tak słodki jak oryginalny, aczkolwiek ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Możemy tutaj wykorzystać każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzką lub białą. Polecam! Bounty domowe Składniki na około 25 sztuk: 200g wiórków kokosowych 70g masła 70g cukru pudru 100ml śmietanki kremówki 30% 150g(...)masłem do czasu, aż masło się rozpuści. Masę wlewamy do wiórek i mieszamy. Gotową masę schładzamy w lodówce około 2 godzin, po czym formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki kokosowe układamy na desce do krojenia lub talerzu, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i schładzamy kilka godzin, aż mocno zastygną. Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej, każdą kulkę kokosową nabijamy
Smak mojej kuchniKategoria: danie ekspresowe. W szafce zalegał mi czarny makaron przywieziony w zeszłym roku z wakacji we Włoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka(...)Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce tłuszczu i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu
Smak mojej kuchniSkładniki na 12 małych sztuk: 100 g mąki migdałowej lub migdały (ok. 1/2 szklanki) 50 g mąki pełnoziarnistej (ok. 3 lekko czubate łyżki) 30 g oleju kokosowego (ok. 3 płaskie łyżki) 50 g ksylitolu (ok. 5 płaskich łyżek) 1 jajko rozmiar L 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 60 g suszonych daktyli (ok. 12 sztuk) 1 łyżka ksylitolu(...)płaskie łyżki ciemnego kakao (ok. 25 g) 1 czubata łyżka mąki kokosowej (ok. 15 g) 0. Jeśli używasz migdałów, zalej je gorącą wodą, odstaw na kilka minut, obierz ze skórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. Olej (nie trzeba go roztapiać) roztarłam łyżką z mąką migdałową i pełnoziarnistą - powinno powstać coś podobnego do wyglądu bułki
Vroblewska-fitlife