gdyż smak masy mlecznej z dodatkiem orzeszków oblanych w gorzkiej czekoladzie po prostu uzależnia. Składniki na ok. 20 sztuk: Masa: 125g serka mascarpone (4 czubate łyżki) 2 łyżki oleju kokosowego 1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru lub innego zdrowego słodzidła) 15-20 sztuk posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki mleka w proszku Polewa: 50g gorzkiej czekoladowy 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie(...)Mascarpone, ksylitol i mleko w proszku dokładnie wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić na wolnym palniku. Przestudzić i wlać do masy, dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie formować małe kulki. Ponownie wstawić na około godzinę do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Oblać polewą kulki. Wstawić
Fabryka pomysłówszarlotkę ? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao 2 łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać(...)masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach, termoobieg ok 13-15 minut
coolinarnyprzygotować to danie i jeszcze tak pięknie podać, sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - 1 opakowanie przyprawy Curry Galeo - 1/2 opakowania przyprawy do Kurczaka Galeo - 1/2 puszki mleczka kokosowego - 2-3 ząbki czosnku - sok z 1/2 limonki - 1/2 papryczki chili - 1/2 świeżego ananasa - 1 gałązka trawy cytrynowej - 3 łyżki oleju kokosowego - 4 porcje ryżu jaśminowego - 1/2 cytryny - sól świeże(...)pól, wydrąż środek. Ananasa kroimy w drobną kostkę. Ryż jaśminowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do wody dodaj sok z 1/2 cytryny. Na patelni bądź woku, rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty, dodaj ananasa, sok z limonki, trawę cytrynową i smaż kolejne 4 minuty
SMYKWKUCHNInutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy : 1 kajzerka 60 g kokosu 1/3 szklanki cukru 400 ml mleka 150 g masła masa kawowa : 330 ml śmietany 30 % 2 opakowania fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru(...)pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ). Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie(...)pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 100 g * proszek do pieczenia 2 łyżeczki * mleko 3,2% – 150 ml * duże jajko – 2 szt * masło min. 82% – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą
Ostra na Słodkotakie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody Składniki (forma ok 20-23 cm): Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana(...)farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie
Ola la LCHFKokos jest ostatnio bardzo popularnym składnikiem: olej kokosowy to zdrowy... Artykuł ZDROWE MUFFINY KOKOSOWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsoku przecierowym. Palce lizać! Idealne na śniadanie lub deser. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru kokosowego 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 900 ml soku przecierowego z bananem (u mnie: banan-jabłko-brzoskwinia) 2 budynie śmietankowe 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej
Kuchnia MagdaLenySkładniki: mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy(...)ół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać. Składniki: fasolowe brownie puszka czerwonej fasoli 2 duże banany 2 duże jajka 2 łyżki oleju kokosowego 2 czubate łyżki cukru trzcinowego/lub innego słodzidła 2 czubate łyżki naturalnego kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy(...)miseczki. Banana obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Oba składniki umieszczamy w malakserze, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, odrobinę wody i dokładnie blendujemy na gładki krem. Jeśli nie macie malaksera możecie to zrobić przy użyciu blendera ręcznego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas
Kuchnia Elliegryczaną) – 4 jajka rozm. M – 5 łyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Podwójnaporcjagryczaną) – 4 jajka rozm. M – 5 łyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Podwójnaporcjałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody (lub mleka) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki kokosowe dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i 3 łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić(...)suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi
Gotuj Sam!ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno dodajemy(...)minut w 180 st. C. Nadzienie: 1 kg jabłek 3 szklanki wody 1łyżka cukru kilka goździków kawałek cynamonu 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła 20 dag wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 jajka Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, goździki i cynamon i gotujemy ok 5 minut. Następnie odsączamy na sitku owoce, a na wodzie
Cynamonowe szczęście