Jakiś czas temu w ramach współpracy ze sklepem Kuchnie Świata ( TUTAJ pierwszy post) otrzymałam litr świetnej jakości mleczka kokosowego. Od razu wiedziałam, że nie wykorzystam go jednego dnia lub w ciągu kilku dni, a po otwarciu bałam się przechowywać go dłużej niż zalecano na opakowaniu, ponieważ chciałam uniknąć jego popsucia się. Wykorzystałam więc w przepisach tyle ile mogłam, a pozostałą(...)przeciągu kilku godzin. Po kilku dniach, już zamarznięte użyłam do przygotowania koktajlu. Sprawdziło się świetnie ! Nadal smakowało tak samo, a poza tym schłodziło nieco moje zielone smoothie :) Takie mrożone, kokosowe kostki można wykorzystać do wielu przepisów , a jeżeli potrzebujesz mleczka w postaci płynnej po prostu odmroź sobie wcześniej odpowiednią ilość :) Mrożenie sprawiło, że moje mleczko nie zepsuło się i zawsze
Zdrowie na języku :PCiasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki(...)SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy
Smakuje zdrowomłode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma , gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor 2 jajka olej kokosowy rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam 3-4 godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso(...)dorzuciłam do ziemniaków tym razem już obrane marchewki pokrojone w grube plastry ok. pół centymetra grubości. Ziemniaki i marchewkę ugotowałam na półtwardo. Na malutkiej patelni na dosłownie odrobinie oleju kokosowym zeszkliłam cebulkę. Wybrałam olej rafinowany, bo jest zdrowszy od innych, lepiej znosi wysokie temperatury, a wersja rafinowana nie nadaje smaku ani zapachu kokosowego potrawom, poza tym bardzo lubię
Blondynka Gotujegranoli: 3 łyżki płatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego przepisu Lekki sernik truskawkowy na jogurcie: 400 gram świeżych truskawek 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze na pył. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaję nasiona chia i mieszam. Jeśli używam gotowej granoli jedynie miksuję całość z olejem kokosowym. Obręcze cukiernicze smaruję olejem kokosowym, umnieszczam
Mango Papajajedynie opium, czyli mleko pozyskiwane bezpośrednio z łodyg i główek wysokomorfinowego maku lekarskiego, uprawianego tylko na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Wracając do przepisu - zdecydowałam się wpleść w mleko nutę kokosową, bo wydaje mi się że samo byłoby zbyt wyraziste, gorzkie. Użyłam białego maku, który charakteryzuje się odrobinę delikatniejszym i słodszym smakiem niż odmiana niebieska (powszechnie spotykana w sklepach). Wy możecie użyć(...)ŹRÓDŁO WAPNIA. W 100 g mamy aż 1438 mg wapnia, podczas gdy w 100 g mleka krowiego jest około...125 mg wapnia, czyli 11 razy mniej! ******************************************* ******************************************* ************************* MLEKO MAKOWO-KOKOSOWE Składniki: 2 szklanki białego maku - kupicie np. tutaj (na hasło powiedzdietomnie5 otrzymacie zniżkę) 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych 4 szklanki wrzątku słodzik - u mnie 3 łyżeczki ksylitolu, ale może
Powiedz dietom nieoctem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę(...)kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci na długo
Karo in the Kitchenpogryzienia, dzięki czemu możemy się nim delektować. Dodatkową atrakcją jest dążenie do środka przekąski, gdzie ukryte są migdały. SKŁADNIKI (4 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 łyżek gęstego mleka kokosowego 1 szklanka mleka migdałowego kilka obranych migdałów 1/4 szklanki wiórków kokosowych opcjonalnie słodzik (ja nie użyłam) WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym, po wchłonięcia całego płynu dodajemy mleko kokosowe
healthy dreamsrazem przepis na bananowo - miętowy koktajl na bazie wody kokosowej. Właściwie różni się o bananowego tylko dodaną miętą. To coś co doda Ci energii. :) Składniki: 0,5 l wody kokosowej 0,3 banany garść zmiksowanych liści mięty Przygotowanie: Banany kroimy i dolewamy do nich około 100 ml wody kokosowej i miksujemy. Na koniec wlewamy resztę wody kokosowej, dodajemy zmiksowane
Lili w kuchniMasz ochotę na coś słodkiego? Dręczy Cię mały głód? Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski? Dobrze trafiłeś. Te kulki są smaczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Kokosowe kulki mocy. Mega. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 30 kulek Składniki 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki(...)kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone ⅓ szklanki wody ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia Wykonanie Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych
Apetyt na Zielonesukcesie Kokosowych kulek mocy czas na kolejne, tym razem z rokitnikiem. Trochę o tym owocu napiszę, ponieważ mam wrażenie, że jest niedoceniany. Kulki nie są za słodkie, mają niepowtarzalny, trudny do opisania smak. Kulki są bardzo dobrym pomysłem dla dzieci, zdrowe, a za razem nie zawierają białego cukru, masła, białej mąki. To bomba energetyczna i witaminowa. Moja córka je uwielbia(...)rokitnikiem. Bomba witaminowa. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min Składniki 1 szklanka orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli ½ szklanki soku z rokitnika 2 łyżki tahini 1 łyżka kurkumy do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy Wykonanie Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy
Apetyt na Zielonekażdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko(...)wylej masę. Ułóż truskawki wstaw do pieca na 35 minut 170 stopni C. (grzanie dół + termoobieg). BEZA: - 3 białka - 3 łyżki cukru pudru płaskie - 3 łyżki wiórków kokosowych Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę. Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż
SMYKWKUCHNIkrwi. Może być więc z powodzeniem podawany dzieciom. Ma naturalnie lekko słodki smak, dlatego idealnie sprawdza się w deserach, pozwalając przy tym ograniczyć dodatek substancji słodzących. ****************************** SHAKE BANANOWO-KOKOSOWY Składniki (1-2 porcje): 2 mrożone bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany - przed mrożeniem warto je obrać i pokroić w plasterki 1 szklanka zimnego mleka kokosowego - może być domowe lub z kartonu(...)kupienia tutaj ) 1 łyżka karobu (proszek) - (do kupienia tutaj ) 3 łyżki obranych orzechów ziemnych 2-3 kostki lodu Dodatkowo: 1/5 szklanki mleka kokosowego tarta gorzka czekolada Banany wrzuć do blendera, zalej mlekiem, dodaj karob, orzechy i kostki lodu. Miksuj kilkanaście sekund, aż składniki się połączą. Nie blenduj za długo, żeby koktajl się nie ogrzał. Na dno szklanki wlej mleko
Powiedz dietom niemąki pszennej, z czego 30 g może to być mąka pełnoziarnista 100 g płatków owsianych 1 średni banan 30-50 g nierafinowanego cukru trzcinowego 50 g oleju kokosowego nierafinowanego 50 ml mleka roślinnego (u mnie było to kokosowe) około 300 g truskawek łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę(...)proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych to prze około
greenscarflepiej niż lody kupne, chociaż się tego nie spodziewałam więc co do roboty :) Co mają w składzie 1. Bogate w przeciwutleniacze i substancje poprawiające nastrój kako 2. Mleczko kokosowe, bogate w błonnik, zawierające substancje wzmacniające odporność oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają metabolizm i odchudzanie 3. Cukier kokosowy ( świetny zamiennik cukru, o niskim indeksie glikemicznym w 100% naturalny(...)tyle :):) a i jeszcze woda :) Składniki : 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru koksowego 1/2 szklanki kakao 150 ml wody Przygotowanie : Do miski wsypać cukier i kakao, dodać wodę i zagotować, następnie gdy lekko ostygnie dodać mleko kokosowe i wymieszać, gotową masę przelewamy do zamykanego woreczka foliowego (ja użyłam takich do mrożenia owoców z ikei
zdrowa vege kuchniaokazja się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier, wiórki i likier kokosowy i całość wymieszać
Krakowskie smaki Ani