Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam(...)całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)Scroll down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka
karmelowyjabłkowa* 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych* 1/2 litra wody* 2/3 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe bez cukru* 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie)* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)warstwa kokosowa* 120 g margaryny* 200 g wiórków kokosowych* 3 jajka jajka* 3 łyżki cukruSposób wykonaniabiszkoptUbić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem(...)się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody.Na biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać.warstwa kokosowaRozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier i jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń.Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200°C i zapiekać ok.25
Mix smakuskładnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany(...)dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę
Mix smakubatoniki skuszą niejednego łasucha. Idealne dla dzieci, ale dorośli nimi też nie pogardzą. Do konsumpcji nie trzeba nikogo zapraszać, dlatego polecam poświęcenie chwili w kuchni, aby przygotować sezamki owsiano kokosowe. Składniki: - 170g płatków owsianych- 170g wiórków kokosowych- 150g sezamu- 210g masła- 200g mąki tortowej- 120g cukru pudru- 2 łyżki miodu- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej- 4 łyżki(...)170º C przez 8 – 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka przekroiłam na połówki, aby przywrócić im kształt batonika i ułożyłam na kratce do ostudzenia. Sezamki owsiano kokosowe możemy polać czekoladą, dodatkowo posypać orzechami, albo zjeść same. Zdrowe i pyszne, akurat na przekąskę. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sezamki owsiano kokosowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkocamembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części(...)jajku, wiórkach, ponownie w jajku, orzeszkach pistacjowych i na koniec we wiórkach. Odstawiamy na 10-15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odpadać od serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim
mojewypiekiinietylkolekki,puszysty i bardzo aromatyczny.Subtelny, upajajacy smak mango w polaczeniu z delikatnym kokosem ,to istna poezja smakow,ktora skusi kazdego.A idealna,kremowa konsystencja deseru przelamuja chrupiace orzeszki pistacjowe.Ach ten kokosowy smak......po prostu pycha.Skladniki na okolo 6 porcji ( lub 4 wieksze) :400 ml mleka kokosowego ( puszka)5 listkow zelatyny (5 lyzeczek)2-4 lyzki cukru1 lyzeczka cukru wyniliowegokardamon-mielony(...)szczypty200 ml smietany kremowki1 owoc mango1 lyzka cukru pudruorzeszki pistacjoweWykonanie: Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.Jesli uzywasz zelatyny w proszku w bardzo malej ilosci zimnej wody.Mleko kokosowe, cukier,cukier waniliowy i 2 szczypty kardamonu umiescic w garnuszku i pogrzac.Nie ma potrzeby zagotowywac.Miekka zelatyne odcisnac z wody i dolozyc do mleka kokosowego.Mieszac ,az do calkowitego rozpuszczenia zelatyny.Ostudzic i schlodzic w lodowce.Gdy mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obfitują w przepyszne owoce mam dużo większą ochotę na wszelkiego rodzaju koktajle i shake.Tym razem wersja full wypad – chyba moja ulubiona!Połączenie świeżych soczystych malin … z mlekiem kokosowym i słodkim arbuzem tworzy fantastyczną całość , którą duszkiem wypijam do dna!Mleko kokosowe śmiało można zastąpić zwykłym mlekiem i dodać np. wiórki kokosowe lub cukier puder!SKŁADNIKI :( 3 porcje )* mleko(...)kokosowe – 1 szkl* słodkie maliny – 1,5 szkl* pokrojony arbuz – 1,5 szkl* miód lub cukier – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Miód lub cukier dodajemy na samym końcu zwiększając jego ilość w zależności od upodobań smakowych.Mocno! chłodzimy – koniecznie!Podajemy ze świeżą miętą.Pijemy
Ostra na Słodkonich:Owsianka z amarantusa to miseczka pełna zdrowia na dobry poranek. Nie można wyobrazić sobie bardziej pysznego, pożywnego i bogatego w odżywcze składniki śniadania. Doskonała kompozycja owoców suszonych, mleka kokosowego i karobu nadaje jej niepowtarzalny smak, a mieszanka pięknych kolorów w misce cieszy oko. Co więcej, przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut.Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły(...)Zawartość skwalenu opóźnia procesy starzenia się. Melasa z karobu dodaje przyjemnego słodkiego czekoladowego aromatu i stanowi cenne źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mleko kokosowe jest pełne składników odżywczych, ma właściwości lecznicze oraz niezwykle korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Suszone owoce to również cenne źródło witamin i minerałów. Morele regulują ciśnienie i opóźniają
Food Squareniedrogich składników. Tym razem chciałam jednak jakoś go urozmaicić, dlatego zaczęłam szukać inspiracji na znajomych blogach. Na blogu Moje pasje zobaczyłam krem z marchewki z mleczkiem kokosowym. Hmm... Słyszałam już o tym nie raz, ale nie mogłam się przekonać. Ale w końcu czasem trzeba zaryzykować, więc postanowiłam spróbować. Kiedy już kupiłam wszystko okazało się, że moja puszka mleka(...)jest mniejsza, niż w oryginale. Stwierdziłam, że na początek to dobrze - przynajmniej nie dam za dużo. I muszę powiedzieć, że taka ilość akurat mi odpowiada - mleczko kokosowe jest delikatnie wyczuwalne w tle, zostawia na języku posmak kokosa, ale nie dominuje nad marchewką. Kolendra i imbir subtelnie wzbogacają smak - całość naprawdę przypadła mi do gustu i myślę, że jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież polać go gotowym sosem lub podać bez dodatków - sam w sobie smakuje wyśmienicie. No to zaczynamy! :) Składniki (teoretycznie na 2 porcje:)): 2 łyżki drobnej tapioki 250 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo (opcjonalnie): 15 truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wrzącej wody 1. Tapiokę wsypujemy do szklanki zalewamy(...)mlekiem kokosowym (dobrze by było, żeby mleko kokosowe nie było wcześniej przechowywane w lodówce, ponieważ oddziela się woda od kokosowej śmietanki i ciężko je znowu połączyć) i odstawiamy na godzinę. 2. Po tym czasie tapiokę z mlekiem przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier lub ksylitol i aromat waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż tapioka
My Culinary ArtRyba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby(...)tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy
Poezja smakuszybki poobiedni deser. Dla fanów kokosa i nie tylko. Skoro szybko i pysznie to nic innego jak błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające muffinko-babeczki. Tym razem czekoladowo-kokosowe z kawałkami batoników Bounty. Na samą myśl ślinka cieknie. I tak też było po pierwszym kęsie. Babeczki są mięciutkie, delikatne kokosowe, idealnie czekoladowe, wprost rozpływające się w ustach. Zdecydowanie polecam(...)Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 125 ml mleka kokosowego 150 g batoników Bounty 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania
Made By Mom And SonCałkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku , która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie(...)fanów Bounty idealne. Składniki: Sernik: 400ml mleka kokosowego (zazwyczaj jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień
Kolizje SmakówNiektóre inne miejsca nie były takie dobre, ale może to my nie byliśmy tacy dobrzy, kiedyśmy w nich przebywali. Ernest Hemingway Mam ostatnio jakiś kokosowy szał. Sięgam po kokosa, mleko kokosowe, płatki lub wiórki niemal codziennie. Przyprowadziłam niedawno ze sobą małego potworka. I postanowiłam zrobić z niego mleko. Ba, a nawet dwa. Z niego(...)jego zwiórkowanego kuzyna. Mleko kokosowe - sposób pierwszy Składniki: 1 świeży kokos 1.5 szklanki letniej wody Przygotowanie: Zabieramy się za kokosa. Jego świeżość można przetestować już w sklepie poprzez potrząśnięcie nim przy uchu. Jeśli usłyszymy chlustającą wewnątrz wodę - bierzemy szczurka. Jeśli będzie cisza, oznacza to, że kokos jest najprawdopodobniej suchy w środku, czyli po prostu nieświeży. Następne kilka zdań poświęconych
Weganizm infantylnyDeser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany(...)pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny. Deser kokosowy z borówkami Składniki: warstwa borówkowa 150g borówek 3 łyżki soku z cytryny 50g jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny 2 łyżki wody warstwa kokosowa 100g jogurtu greckiego 15g (około 2 łyżek) wiórków kokosowych 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka
Smakołyki Bereniki