pozmieniałam składniki i dodałam małej różnorodności. Ciasteczka wyszły lekko chrupiące i niezbyt słodkie. Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie! Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao. (około 20 sztuk) 200g mąki (u mnie 150g mąki pszennej(...)amarantusa) (*) 80g płatków zbożowych (u mnie gryczane , jęczmienne i owsiane) 60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 80g syropu z agawy (może być dowolny) (**) 40g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić
Di gotujeVIDEO! *********************************** Składniki: suche 100 g mąki ryżowej (u mnie zmielony drobno ryż basmati) 5 miarek odżywki białkowej o smaku białej czekolady (łącznie ok. 150g) 4 łyżki cukru trzcinowego wiórki kokosowe mokre 2 jajka 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego szklanka mleka (można użyć roślinnego) + borówki lub jagody Przygotowanie: KROK 1 : Jajka rozbijamy ze sobą w miseczce. KROK 2 : Wlewamy(...)wcześniej roztopiony olej kokosowy (wystarczy podgrzewać przez 10 s w mikrofalówce). Mieszamy. KROK 3 : Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę ryżową, odżywkę białkową i cukier trzcinowy. Mieszamy. KROK 4 : Łączymy mokre składniki ze składnikami suchymi. Dolewamy szklankę mleka i dosypujemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć dość gęstą i niezbyt lejącą konsystencję. KROK 5 : Do lekko natłuszczonej formy przelewamy nasze ciasto
Kuchnia Ellieoprószoną solą. W tym roku skusiłam się dodatkowo na zieloną wersję mamuta, bo chciałam jej spróbować ;) Tym razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne i proste połączenie :) Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni fasolka szparagowa (u mnie mieszanka zwykłej(...)mamuciej) olej kokosowy nierafinowany (virgin) prażone pestki dyni (polecam te z Lidla) sól do smaku Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej miękkości, około 15-20 minut w zależności od upodobań. Odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i polać olejem kokosowym (ok. 1 łyżeczka), posypać pokruszonymi pestkami dyni, doprawić solą do smaku
FitKotłyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 5 dkg wió rek kokosowych Masa 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 25 dag wiórek kokosowych 1 cukier wanilinowy 1 kostka masł a Kapustę wypłukać i odcisnąc, drobno posiekać.Wymieszać -mąkę, kakao(...)stopni przez 45 minut -do suchego patyczka.Odstawić do wystudzenia , następnie przekroić na połowę.\Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut.Dodać masło.Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić
Moje domowe kucharzenielepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa(...)świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego
karmelowymocno za nimi przepadają. Dlatego ta wersja tak często pojawia się u nas na śniadanie. Dziś polecam Wam przepis na placuszki z kaszy manny ze skórką pomarańczową (na oleju kokosowym). Spróbujcie. Idealna dla dużych, jak i małych łasuchów. Mój synek łapie placuszka w rączkę i gryzie ze smakiem Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie(...)galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 3 porcje) 3/4 szklanki mleka 1 szklanki kaszy manny (u mnie Młyny Stoisław) * 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego + odrobina do smażenia mała szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę manną, wbijamy jajko, dodajemy cukier, proszek
Słodkie okruszkiktoś nie umie, że to trudne, że brak czasu. To wymówki. Domowe pyszne lody to chwila w kuchni, a potem tylko czas na zamrożenie :) Dzisiaj lody na bazie mleczka kokosowego. Poprzednio robiłam je z naturalnego jogurtu z dodatkiem wanilii , też były pyszne :) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru truskawki Mleko kokosowe wymieszać z cukrem - powinien się(...)dobrze rozpuścić. Truskawki dobrze wypłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pognieść lekko widelcem, wlać mleko kokosowe z cukrem i bardzo delikatnie wymieszać. Nie powinno się zbyt dobrze połączyć, wtedy uzyskamy ciekawą strukturę. Przelać do pojemnika lub małych foremek do lodów na patyku. Zamrozić. Sami widzicie, że zajmuje to naprawdę niewiele czasu. Smak jednak jest niepowtarzalny. Można eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami
Codzienna kuchnia niecodziennajajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje tym drożdżówkom niesamowitego smaku) Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego truskawki. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy drożdżówki. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Kokosowe drożdżówki z truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość(...)smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić) Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody
Chocolate Muffin BlogKoktajl malinowo-kokosowy to napój idealny zamiast drugiego śniadania. Szybki i prosty do przygotowania :) Jeżeli szukacie inspiracji na koktajle to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny + ewent. odrobina mleka 150 g malin 2 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Maliny umyć, osuszyć. Do kielicha blendera wsypać maliny, dodać jogurt naturalny, cukier i wiórki(...)kokosowe. Wszystko ze sobą zmiksować. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, to należy dolać odrobinę mleka. Przygotowany koktajl od razu podawać. Ewentualnie przed podaniem ozdobić świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi
Ugotowaćmałe słodkości na jeden raz, a jedna wielka czekolada! Możecie przygotować ją oczywiście w dowolnej formie. Zapraszam serdecznie! Środek tak przyjemnie chrupie! Składniki: 3 łyżki oleju kokosowego 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu (do smaku) 2 łyżki odżywki białkowej o smaku kokosowym (opcjonalnie) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)międzyczasie 1 szklankę wiórków zmiksować lub zmielić w młynku do kawy. Umieścić w garnku z pozostałymi składnikami poza czekoladą. Mocno podgrzać. Spód wyjąć z lodówki. Rozsmarować na nim masę kokosową i wyrównać. Łyżką ugnieść masę. Ponownie schłodzić. Pozostałą połowę czekolady wylać na masę. Umieścić w lodówce do stężenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogOstatni weekend był prawdziwie tropikalny. W tygodniu kokosowym Maciek przygotował orzeźwiającą kolumbijską lemoniadę kokosową , której smak porównał do odkrycia Eldorado w głębi amazońskiej dżungli. Obok takiej obietnicy nie mogłam przejść obojętnie. Do podstawowego przepisu dodałam mrożone truskawki, zastępując nimi lód. Z powodów obiektywnych (chwilowy brak zapasu w spiżarni ;)) limonkę wymieniłam na cytrynę. Powstał pyszny koktajl truskawkowy o egzotycznej kokosowej nucie(...)Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie nowej wersji napoju z tych owoców, to ten przepis jest dla Was :) Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 250 g mrożonych truskawek sok z jednej cytryny sok z jednej limonki 4 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne, takie mocno kokosowe, z rozpływającymi się w ustach - kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z zewnątrz i posiadają lekko miękki środek. Robiłam je na dwa sposoby - grubsze i bardziej płaskie. Obie wersje smakują rewelacyjnie i znikają(...)bardzo szybko. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. (około 18 sztuk) 150g płatków jaglanych 100 ml mleka 80g oleju kokosowego 80g wiórek kokosowych (*) 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jajka (małe) Dodatkowo: 50g białej czekolady (bezglutenowej) Około 60g płatków jaglanych zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe
Di gotujeLato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik na zimno z truskawkami i wiśniami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Kokosowy smak puszystej masy wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Robi się go niesamowicie szybko i tak samo szybko znika z lodówki(...)Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * ser bialy 3 x mielony ( lub wiaderkowy ) – 900 g * mleko kokosowe – 350 ml * cukier puder – 100 g * sok z cytryny – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżki * wrząca woda – 1/4 szkl * truskawki, wiśnie – ok. 250 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy
Ostra na Słodkooczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis na mleko kokosowe) Bulion warzywny – 2 kostki Olej kokosowy – do smażenia Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną(...)piórka cebulę i smaż kilka minut (do zeszklenia). Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut. Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko
Blendman