wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Na polewę: 100g gorzkiej czekolady (tabliczka) Łyżka masła Wiórki(...)kokosowe do obsypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz przygotowaną mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Dodajemy jogurt naturalny
Kolizje Smakówrozwagi, by nie przedobrzyć w smaku i nie przegrzać mleka, czy też śmietanki. Dzisiaj prezentuję trochę inną wersję tego słynnego deseru. Przepis jest wegański, i wykonany na mleku kokosowym z pomarańczową nutą. Do zagęszczenia i uzyskania tej jakże charakterystycznej konsystencji użyłam agaru. Agar - Agar ma takie same właściwości żelujące co żelatyna, z tym że nie pochodzi od zwierząt(...)melisy,cukier z prawdziwą wanilią i pyszna kandyzowana skórka. Nic dodać i nic ująć. Wegańska Panna cotta w wiosennym klimacie podana do stołu. Składniki : 400 ml Mleko kokosowego 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego kilka kropel olejku pomarańczowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżeczki agar agar rozrobione w łyżce
vaniliowoczekoladowajuż moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz czarnuszka grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę(...)garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z cebulą i czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry
Kuchnia MagdaLenydeser, dla fanów ricotty, bo ten serek smak ma specyficzny. Ale jeśli go lubicie z pewnością Wam posmakuje :) Składniki 250 g ricotty 250 g kremowego sera mała puszka mleka kokosowego (165 ml) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek wiórków kokosowych 3 płaskie łyżki mąki kokosowej maliny galaretka malinowa (na 500 ml wody) rozpuszczona w 400 ml wrzątku Mleczko kokosowe ubić
Słodkie inspiracjekomosą (quinoą) i po prostu muszą tam być! Nie zapominajmy o jeszcze jednym składniku, którego jest o połowę mniej od pozostałych, ale również uważam, że jest niezastąpiony - wiórki kokosowe! Wszystko razem tworzy bardzo udaną słodką przekąskę, która zabrana do pracy lub szkoły, powinna dostarczyć porcji energii i chwili przyjemności. :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka komosy (quinoi(...)preparowanej (ekspandowanej) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka małych rodzynek 1 szklanka miodu 2 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 cytryny szczypta soli opcjonalnie tabliczka czekolady Wykonanie: Płatki owsiane wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Prażyć do 20 minut mieszając co jakiś czas. Nie dopuścić do przypalenia. Miód (jeśli nie jest
zadanie-gotowanieminut Składniki: 2 łyżeczki jagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 4 łyżeczki pestek dyni (15g) 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g) 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g) 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g) 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 100ml jogurtu kokosowego 1/2 startego jabłka 1/2 startej marchewki mrożone owoce leśne do podania(...)niewielkim ogniu do rozpadnięcia około 5 minut. Borówki można przetrzeć przez sitko w razie potrzeby. 3 Rozgrzewam suchą patelnię i wrzucam na nią pestki dyni, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe, prażę ok. 2-3 minuty aż się lekko zarumienią i przesypuję do miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam. 4 Gęsty
Book of spellsUwielbiam desery z chia za ich lekkość. Dziś polecam Wam kokosowy deser chia z chrupiącym ciasteczkiem . Połączenie okazało się idealne. Lekki pudding chia na mleku kokosowym, do tego wspaniałe kruche zbożowe ciasteczka Mulino Bianco Pannocchie … Niebo w ustach. Tak pysznie, a tak mało pracy. Polecam Wam zrobić sobie taki deser. Dzisiejsza pogoda niestety nie jest już taka piękna, więc(...)warto umilić sobie popołudnie czymś słodkim i pysznym Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 1 szklanka mleczka kokosowego (u mnie 9% tłuszczu) 1 średni banan 7 płaskich łyżek nasion chia około łyżki syropu klonowego (ilość należy dostosować do własnych upodobań) około 9 kruchych zbożowych ciasteczek Mulino Bianco Pannocchie + do ozdoby 3 małe garście owoców liofilizowanych 3 listki świeżej mięty Przygotowanie
Słodkie okruszkiOstatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli burakowa z mleczkiem kokosowym. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a zupa niezwykle aromatyczna i pożywna. Dodatek mleczka koksowego ciekawie wzbogaca smak buraków i sprawia, że zupa nabiera dodatkowej słodyczy. Zupa(...)jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, ale u mnie zazwyczaj zostaje zjedzona tego samego dnia. Zupa burakowa z mlekiem kokosowym Składniki: 700 g buraków 200 g marchewki 200 g pietruszki 200 g ziemniaków 1-1,5 litra wody 2 liście laurowe 1/2 puszki mleczka kokosowego (można też dodać całą puszkę) kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu
wegujemymaśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona chia, albo siemię(...)szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody ½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie) 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym) 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie) 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc) Polewa 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka słodzika (miód
Cooking for Emilywykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca(...)Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek granulowany Oregano 1 kulka sera mozzarella 1/2 papryki Garść oliwek Salami 1 garść kukurydzy
Czarnawisienkapomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 100 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 160 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej tortowej 50 g wiórków kokosowych skórka starta z 2 limonek do podania: syrop klonowy lub dżem(...)WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę startą z limonek. Ponownie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię i wlewać porcjami ciasto. Smażyć bez dodatku tłuszczu
Passions hobbies lifeSkładniki: Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód(...)minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ARONIA , ciasto , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichadelikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne(...)Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 8 żółtek 6 białek 250 g margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy
KuchniaWeDwoje.plodczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku 75 g oleju kokosowego 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry) 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g 125 g suszonych daktyli (niesiarkowanych(...)otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej – wymieszać. Do masy dodać mak, suszone owoce oraz orzechy – ponownie wymieszać. Posmakować masę i jeśli zachodzi taka potrzeba dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Na koniec do masy dodać mąkę z tapioki i jeszcze raz starannie wymieszać, tak by nie pozostały widoczne ślady mąki. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
Even Better Foodprzecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry(...)limonki 1 łyżka soku z limonki nierafinowana sól i po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i trawy cytrynowej (opcjonalnie – można również użyć świeżej trawy cytrynowej) 2 łyżki oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze
Even Better Food